Grad Virovitica pokrenuo novu energetsku obnovu javne zgrade uz potporu EU fondova: Cilj je smanjenje emisije CO2 za 40% do 2030. godine

U Gradskoj vijećnici Grada Virovitice danas je održana početna konferencija projekta “Energetska obnova Javne zgrade na adresi Matije Gupca b.b., Virovitica” koji je odobren u sklopu Poziva za dodjelu bespovratnih sredstava “Energetska obnova zgrada javnog sektora”. Nositelj projekta je Grad Virovitica, prijavljen je u suradnji s Razvojnom agencijom VTA, a isti je sufinancirala Europska unija iz Mehanizma za oporavak i otpornost.

Gradonačelnik Virovitice, Ivica Kirin, istaknuo je važnost ovog projekta te činjenicu da Grad Virovitica može poslužiti kao primjer kada se govori o energetskim obnovama javnih zgrada u Hrvatskoj. Kao cilj je naznačen doprinos održivom razvoju kroz učinkovito korištenje energije te zaštita okoliša i održivost resursa. Projektom će se provesti dubinska obnova zgrade, koja će rezultirati uštedom godišnje potrebne toplinske energije za grijanje i uštedom godišnje primarne energije u odnosu na stanje prije obnove te smanjenjem emisija CO2.

– Ovo je na području grada 14 projekt energetske obnove. Do sada smo obnovili domove, Centar kulture i neke sportske objekte, a pred nama je još desetak javnih objekata koje planiramo obnoviti. Što se spomenute zgrade tiče, vrijednost trenutnog projekta iznosi oko 380 tisuća eura, od čega je nešto više od 37% financirano iz europskih sredstava, dok će ostatak biti pokriven iz gradskog proračuna. Svi ovakvi projekti koje smo provodili, koje provodimo i koji su u planu, doprinose smanjenju emisije CO2 na području Virovitice što nam je ujedno i cilj, odnosno obvezali smo se do 2030. godine smanjiti emisiju CO2 za 40% kako bi napravili tranziciju koju od nas traži Europska unija- istaknuo je Kirin.

Projekt obuhvaća nekoliko mjera energetske učinkovitosti na ovojnici i tehničkim sustavima te rezultira uštedom godišnje potrebne toplinske energije za grijanje od 71,34% i primarne energije od 95,20% na godišnjoj razini u odnosu na stanje prije obnove te smanjenjem štetnih emisija CO2 od 95,20%. Uz sve navedeno Javna zgrada će nakon energetske obnove prijeći iz energetskog razreda F u C. Također, svrha projekta je smanjenje potrošnje energije za grijanje na godišnjoj razini od najmanje 50% te ušteda primarne energije na godišnjoj razini od najmanje 50%.

– Paralelno s obnovom ove zgrade radimo i na jednom od većih projekata- energetskoj obnovi naše matične škole Vladimir Nazor za što troškovi iznose više od 2,5 milijuna eura. Važno je napomenuti da će Grad Virovitica uložiti ovdje dodatna sredstva jer se škola mora pripremiti za jednosmjensku nastavu, a naglašavam ovom prilikom kako će ti radovi utjecati i na samu djecu koju ćemo morati razmjestiti u osnovne škole dok se energetska obnova ne završi, stoga pozivam i roditelje na razumijevanje- dodaje Kirin.

Gradonačelnik Kirin istaknuo je i kako je u planu postavljanje solarnih elektrana kako bi Virovitica postala energetski neovisan grad, te kako smatra da se ovakvim obnovama daje i primjer privatnom sektoru.

– Vjerujem da ove obnove daju pozitivan primjer privatnom sektoru, odnosno ljudima koji žive u zgradama, da se također odluče za energetsku obnovu što će i njima poboljšati život, dodatno smanjiti emisiju CO2 te će utjecati na samu vizuru Virovitice- zaključuje Kirin.

Sanja Martinušić, savjetnica za investicije i graditeljstvo pri Upravnom odjelu za komunalne poslove i graditeljstvo Grada Virovitice za kraj je dodatno pojasnila tehničke aspekte projekta te istaknula kako će obnova Javne zgrade uključivati stolarske, elektrotehničke i građevinske radove.

– Planiramo ozeleniti pročelje, postaviti klupe za punjenje električnih bicikala i romobila te obnoviti fasadu. Time ćemo omogućiti udrugama da se ponovno koriste ovim prostorijama, u skladu s novim standardima energetske učinkovitosti- rekla je Martinušić.

Ova inicijativa Grada Virovitice još je jedan korak prema održivom razvoju, smanjenju emisije CO2 i poboljšanju kvalitete života građana.

logo

(www.icv.hr, mra, virovitica.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content