FOTO Kolekcije vlakova, autića, lego setova i jedinstveni modeli oduševili posjetitelje Burze u Virovitici

Na šetnici ispred Gimnazije Petra Preradovića u Virovitici danas (subota) je održana 17. Burza malih vlakova i autića, događaj koji iz godine u godinu privlači sve veći broj zaljubljenika u minijaturne modele i kolekcionarstvo. Ovaj tradicionalni sajam, koji je s godinama postao prepoznatljivo mjesto okupljanja kolekcionara iz cijele Hrvatske, nudio je posjetiteljima bogat program ispunjen raznim aktivnostima za djecu i odrasle, uključujući izložbe, utrke i priliku za kupnju i razmjenu igračaka.

Jedna od najzanimljivijih atrakcija bila je utrka autića na daljinsko upravljanje, koja je održana u četiri kategorije. Natjecanje je bilo izuzetno uzbudljivo, a pobjednici su osvojili medalje. Međutim, nitko nije otišao praznih ruku jer su svi sudionici dobili nagrade koje su osigurali kolekcionari.

SEDAMNAEST GODINA TRADICIJE

Goran Denac, predsjednik Udruge „Oto Horvat“, koja je organizator ove Burze, s oduševljenjem je govorio o dugogodišnjoj tradiciji.

IMG 0268 1000x667 1

– Sedamnaesti puta smo se okupili na Burzi malih vlakova i autića, i svaki put vidimo sve više interesa. Ove godine smo morali promijeniti datum zbog lošeg vremena, ali danas je prekrasan dan i to se odmah vidi po broju posjetitelja. Ove godine imamo oko petnaestak izlagača iz cijele Hrvatske – od Zagreba, Koprivnice, Varaždina, pa sve do Karlovca. Tu su razne kolekcije autića, vlakova i lego setova, što uvijek privuče mnoge ljubitelje – rekao je Denac.

U sklopu Burze, ljubitelji lego kockica imali su priliku uživati u fascinantnoj izložbi lego vlakića unutar gimnazije, koju su pripremili Davor Medvedec i njegova dva sina, Mateo i Vito iz Samobora. Njihova udruga „Brick Pit“ bavi se promicanjem kreativnosti i vještina kod djece, a lego kockice koriste kao alat za radionice i igraonice.

– Ovo nam je drugi put da sudjelujemo na Burzi, i ove godine smo dobili unutarnji prostor, što nam je omogućilo da postavimo izložbu dan ranije i sve organiziramo kako treba. Postavili smo oko 50 kvadrata lego vlakića i tračnica, što je samo mali dio onoga što imamo u našoj kolekciji – objasnio je Davor.

IMG 0191 1000x667 1

Njegovi sinovi Mateo i Vito puno su mu pomogli u postavljanju izložbe, a na izložbi su radili 13 sati. Trajalo bi to i duže, da je u postavljanju sudjelovao i najmlađi sin, šali se Medvedec, te ističe da stariji sinovi već i sami printaju tračnice i skretnice.

UNIKATNI MODELI I KOLEKCIONARI IZ CIJELE HRVATSKE

Na Burzi su sudjelovali kolekcionari iz cijele Hrvatske, a među njima je bio i Jurica iz Koprivnice, kojemu je ovo bilo prvo sudjelovanje na Burzi u Virovitici. Sa suprugom Melitom putuje diljem zemlje u potrazi za novim modelima za svoju kolekciju.

IMG_0140-1000x667

– Već više od 20 godina skupljam sve i svašta – od najmanjih Hot Wheels autića do velikih kolekcionarskih modela u mjerilu 1:12. Najviše volim trkaće modele, a poseban mi je Ferrarijev model – rekao nam je Jurica koji prati sve vrste utrka – formule, rally, motore – te uvijek traži nešto novo za svoju kolekciju.

Jedna od posebnih atrakcija na Burzi bio je povijesni model zglobnog autobusa iz 80-ih godina, proizvodnje Ikarus, koji je nekada bio vrlo popularan u bivšoj Jugoslaviji. Model su izradili Dražen Bijelić iz Samobora i Željko Halambek iz Hvara, i to u omjeru 1:6. Ovaj električni model na baterijski pogon bio je prava senzacija među mališanima.

IMG 0207 1000x667 1

– Autobus je potpuno funkcionalan, i može prevoziti djecu u tri male prikolice. Model smo izradili sami, a vozač upravlja prednjim dijelom autobusa dok su putnici smješteni u prikolicama. Iako se mogu voziti i odrasli, ovo je prvenstveno za djecu, i oduševljenje je neizmjerno – ispričali su nam ovi inovatori.

JEDINSTVENA LOKOMOTIVA HŽ-a

Posebnu pažnju ljubitelja vlakova privukla je mala karavela, lokomotiva HŽ-a koja vuče „Podravku“. Ova jedinstvena lokomotiva nastala je zahvaljujući kreativnosti Marijana Posarića i njegovog kolege Roberta Bogovića.

IMG 0155 1000x667 1

– Radili smo na ovoj lokomotivi koristeći dijelove stare američke lokomotive. Odlučili smo prepiliti stari model i izraditi potpuno novu karoseriju. Jedinstvena je po mnogo čemu, jer je u potpunosti ručno rađena, a uskoro ćemo dovršiti i vagone koje planiramo priključiti za kompletan doživljaj “Podravke” – istaknuo je Posarić.

Burza malih vlakova i autića u Virovitici, sada već u svojoj sedamnaestoj godini, još jednom je pokazala koliko je ovaj događaj važan za ljubitelje kolekcionarstva, modele i obiteljsku zabavu. Brojne aktivnosti za djecu, unikatne izložbe i prilika za razmjenu igračaka i iskustava privukli su posjetitelje iz cijele zemlje. Organizatori, predvođeni Udrugom „Oto Horvat“, najavljuju još veće projekte za naredne godine, uz obećanje da će Burza postati još veća i atraktivnija za sve generacije.

(icv.hr, žđl, Foto: Ž. Đaković Leš)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content