Dva vozača uhićena zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola: 50-godišnjak napuhao 2,15, a 27-godišnjak 1,97 promila

U subotu 5. listopada policijski službenici su u Pitomači oko 13:25 sati, u redovnom nadzoru prometa, kontrolirali 50-godišnjeg vozača osobnog automobila koji nije poštivao vidno postavljen prometni znak obaveznog smjera i nije koristio sigurnosni pojas. Izvršenim alkotestiranjem kod njega su utvrdili koncentraciju alkohola u organizmu od 2,15 g/kg, zbog čega je sukladno odredbama čl. 134. Prekršajnog zakona uhićen.

Zbog počinjenih prekršaja 50-godišnjaku je određena mjera opreza zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od osam dana, a protiv njega je podnesen optužni prijedlog Općinskom sudu u Virovitici.

Zakonom o sigurnosti prometa na cestama za utvrđeni prekršaj upravljanja vozilom na cesti pod utjecajem alkohola propisana je novčana kazna u rasponu od 1320 do 2650 eura ili kazna zatvora do 60 dana, zabrana upravljanja vozilom i negativni prekršajni bodovi, dok je za ostale prekršaje propisana novčana kazna u iznosu od 190 eura.

Također u subotu, ali u Slatini, oko 21:30 sati, u redovnom nadzoru prometa kontroliran je 27-godišnji strani državljanin na privremenom boravku u Republici Hrvatskoj, koji je upravljao teretnim vozilom u vlasništvu poljoprivredne zadruge prije stjecanja prava na upravljanje i pod utjecajem alkohola.

Izvršenim alkotestiranjem policijski službenici su 27-godišnjaku utvrdili koncentraciju alkohola u organizmu od 1,97 g/kg, zbog čega je sukladno odredbama čl. 134. Prekršajnog zakona uhićen.

Zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kojim je za upravljanje vozilom na cesti pod utjecajem alkohola predviđena novčana kazna u rasponu od 1320 do 2650 eura, zabrana upravljanja vozilom ili kazna zatvora do 60 dana, a za upravljanje vozilom prije stjecanja prava propisan novčana kazna također u rasponu od 1320 do 2650 eura ili kazna zatvora do 60 dana, zabrana upravljanja vozilom i negativni prekršajni bodovi, protiv 27-godišnjaka slijedi podnošenje optužnog prijedloga Općinskom sudu u Virovitici.

Vlasniku vozila, odnosno odgovornoj osobi u poljoprivrednoj zadruzi, biti će izdano adekvatno pismeno zbog utvrđenog prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama jer je dozvolila upravljanje vozilom osobi prije stjecanja prava na upravljanje i pod vidnim utjecajem alkohola, za što je predviđena novčana kazna u rasponu od 390 do 920 eura.

(PU virovitičko-podravska, foto: ilustracija)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content