Dokumentarni film “Rujanski dani” redatelja Dine Mataza i Mihaela Puljića dobio zeleno svjetlo od strane Agencije za odgoj i obrazovanje za prikazivanje u svim školama

Agencija za odgoj i obrazovanje (AZOO) dala je pozitivno stručno mišljenje za prikazivanje dokumentarnog filma autora Dine Mataza i Mihaela Puljića „Rujanski dani: Četekovac-Balinci-Čojlug“ u osnovnim i srednjim školama u cijeloj Hrvatskoj.

Zahtjev za odobrenje, za prikazivanje filma od Agencije je zatražilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih, a u samom obrazloženju se navodi da je „…struktura filma ujednačena, da u njemu sudjeluju akteri navedenih događanja te da je film detaljno isplaniran, razrađen i napravljen na osnovi činjenica i opsežne dokumentacijske građe.“

Nastavno na to, Agencija obrazlaže da će film omogućiti uvid u prošlost i pomoći boljem razumijevanju nastavnog gradiva iz Domovinskog rata. U konačnici, „…film je pedagoški osmišljen i primjeren dobi učenika te se uz dogovor s ravnateljima škola, učitelja i nastavnika povijesti može uklopiti u nastavni proces.“ navodi se u obrazloženju Agencije za odgoj i obrazovanje.

U filmu je fokus stavljen na događaj od 4. rujna 1991. godine i mjesta Četekovac, Balinci, Čojlug gdje su pobunjeni Srbi i četnici počinili zločin nad civilnim stanovništvom te iza sebe ostavili 24 žrtve u dobi od 18 do 92 godine. Autorima Dini Matazu i Mihaelu Puljiću ovo je drugi zajednički dokumentarni film nakon prvijenca nazvanog „Sinovi zapadne Slavonije“ o akciji Papuk 91. 

Film, Rujanski dani: Četekovac-Balinci-Čojlug, možete vidjeti OVDJE.

(www.vpz.hr, Fotografija/Ilustracija: Dragutin Fišli)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content