Đir po županijama: Propustili ste emisiju? Evo o čemu smo razgovarali s načelnikom općine Čađavica Mirkom Rončevićem

Općina Čađavica, smještena na sjeveroistoku Virovitičko-podravske županije, leži uz rijeku Dravu na sjeveru te graniči s Osječko-baranjskom županijom na istoku. Ova mala općina obuhvaća 10 naselja u kojima živi oko 1.600 stanovnika. Načelnik Mirko Rončević, koji uspješno vodi općinu već 19 godina, prisjeća se prvih projekata koji su postavili temelje za daljnji razvoj.

– Svi projekti od samih početaka imali su za cilj zadovoljiti potrebe naših naselja. Prvo smo izgradili kuće oproštaja, jer ih osim u Čađavici nije bilo u drugim naseljima. Nakon toga smo se posvetili izgradnji lokalnih cesta koje omogućavaju pristup tim kućama. Također, započeli smo izgradnju vodovodne mreže, koja sada pokriva sva naselja u općini. Još 1999. godine počeli smo s plinofikacijom, a danas sva naselja imaju mogućnost priključka na plin. Asfaltirali smo i sporedne ceste, a kontinuirano radimo na poboljšanju vanjske rasvjete, koja je ranije bila na banderama i često je izgarala. Sada već 50% općine ima novu LED rasvjetu. Adaptirali smo Mjesne domove u svim naseljima, tako da danas svi imaju kuhinje, stolove i pribor za jelo. Također smo počeli s instalacijom klima uređaja za hlađenje i grijanje, a neke domove ćemo do kraja opremiti sljedeće godine – započeo je načelnik.

Načelnik Rončević s ponosom ističe jedan projekt koji mu je posebno drag i koji predstavlja značajan korak prema razvoju lokalne zajednice.

– Jedan od mojih najdražih projekata, koji smo realizirali prije tri, četiri godine, jest izgradnja dječjeg vrtića. Taj je vrtić financiran u potpunosti kroz mjere ruralnog razvoja. U početku je bilo različitih komentara o tome zašto bi selima trebao vrtić kada obitelji imaju bake i djedove, nezaposlene ili kada se bave poljoprivredom. Međutim, vrijeme je pokazalo da je vrtić itekako potreban, a sada je pun, čak i nešto iznad standarda. Zadovoljili smo sve potrebe roditelja, i trenutno nemamo nikoga na čekanju – rekao je.

Posebno treba istaknuti primjer organizacije upravljanja vrtićima.

– Vrtić smo osnovali kao Javnu ustanovu “Lipa Čađavica” koja uključuje i vrtiće u Čačincima i Rastovcu. Imamo manje troškove: zajedničku ravnateljicu, zajedničku službu za financije, domara i logopeda. Na taj način smo smanjili troškove, a vrtić je jedna od ustanova koja mi je najdraža – dodaje.

Prema statističkim podacima koje je objavio portal Načelnik.hr, Čađavica se nalazi među prvih deset općina prema ulaganjima u predškolski odgoj. Iako je već obnavljana, osnovna škola, koja u Čađavici ima tradiciju dugu više od 210 godina, ponovno ide u obnovu.

– Mogu reći da smo, kada je riječ o osnovnim i najpotrebnijim infrastrukturnim objektima u našoj općini, pokrili sve ključne aspekte. Sada se možemo posvetiti modernijim sadržajima, kao što su zelene tranzicije i upravljanje putem GIS-a za groblja. Prošli smo na natječaju i planiramo realizaciju tih projekata ove jeseni ili sljedećeg proljeća. Također, gradimo nove svlačionice i pripremamo dokumentaciju za izgradnju nove zgrade za vatrogasnu zajednicu i vatrogasce. Ovaj razvoj omogućava nam da se usmjerimo na projekte i sadržaje koji u početku nisu bili prioritet, ali su sada ključni za daljnji napredak naše zajednice – ističe načelnik.

O budućim projektima načelnik Rončević iznosi nekoliko važnih planova za općinu, naglašavajući da su pred njima izazovi koji će oblikovati zajednicu u narednim godinama.

– Naš prvi prioritet je završetak kanalizacije, a nakon toga planiramo fokusirati se na zaštitu okoliša, posebice na komunalni aspekt vezan uz prikupljanje, odvajanje i razvrstavanje otpada. Trenutno se suočavamo s problemima domaćinstava koja ne koriste adekvatno posude, što nam dodatno otežava proces odvajanja otpada i dovodi do plaćanja kazni. Stoga je ključno da se više posvetimo rješavanju te problematike kako bismo poboljšali sustav i zaštitili naš okoliš – naglašava Rončević.

Rješenje problema vide u edukaciji stanovništva, posebice jer edukaciju o otpadu započinju već u vrtićkoj dobi.

Općina također ima mjere pomoći mladim obiteljima. U budućem razdoblju načelnik planira urediti centar Čađavice kako bi riješio problem s nekoliko derutnih zgrada, a na mjestu jedne od njih planira graditi stanove za kadrove ili socijalno ugrožene.

Načelnik Rončević ističe da općina pruža sve osnovne uvjete potrebne za kvalitetan život.

– Sve osnovne uvjete koje bi trebala imati jedna općina imamo, od zdravstvene zaštite i ljekarne, što je važno s obzirom na dob stanovništva. Također imamo riješen linijski prijevoz zajedno sa Županijom za učenike i ostale koji putuju u Slatinu i Viroviticu – kaže načelnik.

Dodaje da, iako je provedba projekta za uvođenje širokopojasnog interneta malo kasnila, općina se ne mora sramiti svojih standarda.

– Prema postojećim standardima, ne zaostajemo ni za većim i razvijenijim gradovima. Naša zajednica napreduje, a svi ovi faktori doprinose kvaliteti života naših građana – zaključio je M. Rončević.

(www.icv.hr, mk)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content