Cijene karata niže za 50 do 90 posto: Javna usluga linijskog prijevoza na području VPŽ bilježi sve veći broj korisnika

Virovitičko-podravska županija već drugu godinu provodi Javnu uslugu linijskog prijevoza putnika te spada u četiri županije u Republici Hrvatskoj koje su uvele javnu uslugu kako bi javni prijevoz bio lakše dostupan svima.

Projekt je to koji je nastao uz sufinanciranje Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, koji u njemu sudjeluje sa 75 posto, dok ostatak podmiruju Virovitičko-podravska županija (s 12,50 posto), te jedinice lokalne samouprave, ovisno o broju kilometara prijeđenih na njihovom području. 

– Prema rezultatima prodaje karata Javna usluga bilježi sve veći broj korisnika. Tako prodaja jednosmjernih karata bilježi porast od 80 posto u odnosu na razdoblje prije Javne usluge, a mjesečne karte bilježe porast od 15 posto – kažu iz Županije.

Sufinanciranje je omogućilo nižu cijenu karte za korisnike, ističu u Županiji, koja inače odobrava popuste na mjesečne karte do 90 posto, ovisno o zoni i kategoriji putnika. Cijena jednosmjerne karte smanjena je za do 50 posto u odnosu na vrijeme prije Javne usluge, ocjenjuju, a posebne kategorije korisnika imaju i veće popuste. 

PROŠIRITI MREŽU USLUGE  

– Za učenike srednjih škola, koji su članovi kućanstva, a koje je korisnik zajamčene minimalne naknade ili pomoći za uzdržavanje te ako je učenik dijete bez roditeljske skrbi, pod skrbništvom, kao i učenici, članovi kućanstva nezaposlenog hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata i učenici koji su članovi kućanstva korisnika novčane naknade za civilne stradalnike iz Domovinskog rata, Županija je osigurala financiranje karata u iznosu od 100 posto – kažu.

Virovitičko-podravska županija nastoji Javnom uslugom linijskog prijevoza putnika obuhvatiti područje cijele županije, a mreža linija mijenja se prema potrebama korisnika, u skladu s financijskim mogućnostima i mogućnostima operatera.

– S obzirom da je to još uvijek relativno nov sustav te zbog limitiranih iznosa sufinanciranja koji nam trenutno stoje na raspolaganju, nismo uvijek u mogućnosti udovoljiti baš svim zahtjevima – ističu u Županiji, koja do lipnja 2025. godina planira izraditi kvalitetniju, učinkovitiju i sveobuhvatniju Studiju organizacije županijskog javnog autobusnog prijevoza koja bi u budućnosti omogućila da uslugom bude obuhvaćeni još više korisnika.

-S obzirom na to da su sadašnji ugovori potpisani na period od dvije godine, a ističu u lipnju 2025. godine, trenutno radimo na Javnoj nabavi tvrtke koja će izraditi kvalitetniju, učinkovitiju i sveobuhvatniju Studiju organizacije županijskog javnog autobusnog prijevoza, a sve kako bi ubuduće imali još veći broj zadovoljnih korisnika. Nakon toga, iduće godine planirana je i Javna nabava za odabir prijevoznika Javne usluge i potpisivanje novih ugovora na razdoblje od sedam godina – poručuju iz Virovitičko-podravske županije. 

(www.icv.hr, ib)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content