Znate li da možete obnoviti svoje znanje iz prve pomoći? U GDCK Virovitica osnova se prisjetili i djelatnici Informativnog centra Virovitica

Kako ispravno provjeriti diše li unesrećena osoba, što učiniti kod rane koja obilno krvari, kako se ispravno izvodi Heimlichov hvat, a kako postupak oživljavanja, koju proceduru valja ispoštovati u situacijama u kojima je potrebno pružiti prvu pomoć – na ta i druga pitanja svi zainteresirani građani mogu dobiti odgovor u Gradskom društvu Crvenog križa u Virovitici.

Iako je većina građana osnove prve pomoći prošla kod polaganja vozačkog ispita ili, oni nešto mlađi, kroz edukaciju u okviru školskog sustava, činjenica i iskustva hitnih službi s terena pokazuju kako će se vrlo malo ljudi i usuditi pomoći osobi koja je npr. doživjela iznenadni zastoj srca, pala u nesvijest ili se počela gušiti.

POMOĆ MOŽE I TREBA PRUŽITI SVATKO 

Što zbog straha da nešto ne učinimo krivo, možda ni ne znamo kako pomoći ili smo i sami u strahu od cijele situacije – obnova znanja osnova prve pomoći nešto je što bi trebalo ponoviti svakih nekoliko godina, kažu u GDCK-u Virovitica, koji provodi edukaciju prve pomoći ne samo za buduće vozače, već i za sve zainteresirane građane, tvrtke, ustanove i institucije i to tijekom cijele godine.

viber_slika_2024-09-26_13-02-19-869

Kako kaže Dražen Jendrašić, stručni suradnik za DDK, prvu pomoć i rad s mladima u GDCK-u, svatko tko se nađe u nekoj od situacija u kojima treba brzo reagirati da pomogne drugome, mora znati bar osnove postupka. A za njih je, samo ako imamo dovoljno volje, osposobljen – svatko.

– Govorimo o osnovama koje su nam svima poznate, o njima smo već čuli, možda smo ih i sami prošli, no potrebno ih je znati primijeniti u konkretnoj situaciji. Smisao edukacija koje provodimo tijekom godine je pokazati polaznicima ispravne protokole pružanja prve pomoći, kako ne stvarati paniku, ali i ne raditi više od onoga što se od nas očekuje. Važno je naučiti, odnosno prisjetiti se da ono čime želimo pomoći u nekoj hitnoj situaciji ne smije naštetiti ni nama, a ni osobi kojoj pružamo neodgodivu prvu pomoć. Smisao edukacija je posvijestiti, dakle da smo svi sposobni i pozvani na građansku, odnosnu, ljudsku dužnost, pomoći drugome u nesreći, ali i pritom znati kako to učiniti – kaže D. Jendrašić.  

Kroz godinu, uz one koji tečaj prve pomoći moraju proći zbog polaganja vozačkog ispita, u GDCK-u tečaj mogu proći i građani. Mogu birati hoće li samo obnoviti svoje znanje ili će proći detaljniju edukaciju prve pomoći i zaštite na radu.

TEČAJEVI OBNOVE ZNANJA I ZAŠTITE NA RADU 

– Tijekom godine najviše imamo polaznika tečaja prve pomoći za vozače, njih 40, kroz koje prođe oko 600 kandidata za četiri autoškole s kojima radimo na ovom području. Ujedno, godišnje provedemo i desetak tečajeva prve pomoći i zaštite na radu, na koji nam se prijavljuju tvrtke i ustanove, a u jednom turnusu kroz tečaj, a koji traje nekoliko sati, prođe desetak i više ljudi.

U konačnici, provodimo i tečajeve za osvježenje znanja iz prve pomoći, koja je namijenjena svim građanima, udrugama i klubovima. U tom slučaju u kraćim crtama, između ostalog,  prolazimo kroz osnove neodgodive prve pomoći u kojoj se govori o besvjesnom stanju, gušenju, prestanku rada srca, prestanku disanja i krvarenju i tijekom koje polaznici mogu vidjeti kako funkcionira automatski vanjski defibrilator – objašnjava D. Jendrašić.

Podsjeća kako je za tvrtke koje zapošljavaju 25 i više djelatnika i zakonska obveza imati bar jednu osobu koja je prošla tečaj prve pomoći i zaštite na radu. 

Iako je manji broj onih koji dolaze samo osvježiti svoje znanje, ima ih. Među njima su bili i djelatnici ICV-a danas (četvrtak), koji su, osim što svoj posao obavljaju na različitim terenima (često nepristupačnim, pod svim vremenskim uvjetima), ujedno s kolegama iz drugih redakcija često prvi na mjestima nesreća i elementarnih nepogoda, kulturnih, vjerskih i sportskih manifestacija te su i sami svjedoci situacija u kojima je potrebno brzo i ispravno reagirati kako bi se pomoglo unesrećenom.

20240926_1046030

Kroz tečaj obnove znanja, kroz koji su ih vodili djelatnici GDCK-a i medicinski tehničar Dino Žilić, prisjetili su se osnova i prošli tako proces oživljavanja, proces prijave nesreće, kao i druge elemente prve pomoći. 

Iz GDCK-a poručuju kako im se i drugi zainteresirani mogu javiti te da će u suradnji s medicinskim stručnjacima, za njihovu grupu organizirati tečaj u skladu s njihovim željama i potrebama, ovisno žele li se samo podsjetiti osnova ili detaljnije educirati za zaštitu na radu.  

– Preporuka je prijaviti se u grupama do 10 ljudi, a mogu nam se javiti putem naše web stranice, na naš email, mogu osobno nazvati. Radujemo se svakoj tvrtki i grupi zainteresiranih koji na ovaj način žele pokazati odgovornost u hitnim situacijama, odnosno, u najtežima i spasiti život drugoj osobi – zaključuje D. Jendrašić.

(icv.hr, foto: GDCK Virovitica) 

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content