Zbog lošeg vremena odgađa se utrka Find me 2024

Uz najbolje napore, vremenske neprilike presudile su utrci Find me 2024 i popratnim događajima za djecu i roditelje koji su se trebali odviti u nedjelju 29. rujna na lijevoj obali Drave na prostoru kod Skate parka i Kopike. Zbog nestabilnog kišnog vremena, nalete hladnog vjetra koji bi mogli ići i do 40 km/h te visokog vodostaja rijeke Drave, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu odlučio je odgoditi događaj.

– Jako smo se veselili događaju jer osim utrke, pripremili smo puno drugih zanimljivih aktivnosti –
olimpijadu starih športova, kreativno oslikavanje platna s djecom, zabavu uz divovske napuhance, chill-out zonu za roditelje…ali nažalost, prognoza nam nije naklonjena i ne želimo riskirati ničiju sigurnost niti zdravlje. Zato smo odlučili da je bolje odgoditi događaj- kažu iz Centra za nestalu i zlostavljanu djecu.

– Hvala svima koji su se prijavili. Njihove prijave i dalje vrijede te ćemo uskoro sudionike obavijestiti o novom datumu utrke- dodaju i ističu da je interes za događajem jako dobro odjeknuo među
odgojno-obrazovnim djelatnicima osnovnih i srednjih škola, ali i ustanova socijalne skrbi koje brinu
o djeci.

Podsjetimo, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu uz pokroviteljstvo grada Osijeka ponovno organizira utrku “Find Me 2024” koja se trebala održati ove nedjelje na lijevoj obali Drave, s početkom u 10 sati. Utrka ima cilj podizanja svijesti o problemu nestale djece, a svi sudionici pozvani su da zajedničkim snagama simbolično pretrče, prohodaju ili pređu 2374 kilometra – jedan za svaki nestanak djeteta prijavljen tijekom prošle godine u Hrvatskoj.

Prema podacima MUP-a, tijekom 2023. zabilježeno je 368 udaljenja djece iz obiteljskog doma. Većinom se iz obiteljskog doma udaljuju djeca starija od 14 godina (295), no zabrinjava i velik broj djece mlađe dobi (73). Zabrinjava podatak da je u 15 slučajeva za vrijeme bijega nad djetetom počinjeno kazneno djelo i to u pet slučaja seksualni delikti. Protekle godine bijegovi iz ustanova dosegli su brojku od 2006, što je povećanje za 67,4% u odnosu na prethodnu godinu. Ukupno je zabilježeno 2374 nestanaka djece.

Cilj utrke je skrenuti pozornost građana i javnosti na nestanke djece iz obiteljskog doma i ustanova te
osvijestiti uzroke nestanka u različitim okolnostima. Također, želja je ukazati na koji način obitelji i bližnji nestale djece mogu potražiti pomoć i podršku Centra za nestalu i zlostavljanu djecu u tim
situacijama.

(www.icv.hr, ss)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content