Vrijedna donacija knjiga stigla u Našice: Pomoći će u očuvanju slovačke kulture i jezika

Gradonačelnik slovačkog grada Šal’e, Jozef Belicky, sa svojim je suradnicima posjetio Grad Našice u sklopu programa obilaska kulturnih i obrazovnih institucija.

U pratnji našičkog gradonačelnika Krešimira Kašube, direktorice Turističke zajednice Ines Resler, ravnateljice Dječjeg vrtića “Zvončić” Našice Snježane Kanđere, ravnateljice Gradske knjižnice Našice Marije Buhe te predsjednika MO Velimirovac Marina Kneževića, delegacija je posjetila Slovački centar za kulturu u Našicama.

Ravnateljici Centra, Sandri Kralj Vukšić, uručena je vrijedna donacija knjiga – stotinjak publikacija koje će biti podijeljene ustanovama i organizacijama koje promiču slovački jezik i kulturu te rade na očuvanju slovačkog identiteta u Hrvatskoj. Donacija je namijenjena Središnjoj knjižnici Slovaka u Hrvatskoj, vrtiću Zvončić u Jelisavcu te Slovačkom centru za kulturu Našice.

Gradonačelnik Krešimir Kašuba na prijemu je izrazio veliko zadovoljstvo uspješnom dosadašnjom suradnjom.

– Jako mi je drago i velika mi je čast što sam tijekom Festivala Dani slavonske šume imao priliku ugostiti drage prijatelje iz Republike Slovačke, iz grada Šal’e, predvođene gradonačelnikom i njegovom delegacijom. Protekla dva dana proveli smo uistinu prekrasno, uživajući u festivalu, ali i prilikom posjeta našem Slovačkom centru. Sandra Kralj Vukšić predstavila je rad Centra, dok su ravnateljica Marija Buha i Snježana Kanđera predstavile našu knjižnicu i vrtić. Ono što uvijek volim istaknuti je da smo uistinu središte Slovaka u Republici Hrvatskoj, a kroz naše institucije, kao što su knjižnica i vrtić, njegujemo i jačamo te veze. Također, organizirali smo i prijem u Gradu Našicama, i uvjeren sam da će naši gosti otići s lijepim dojmovima. Radujem se nastavku ove suradnje i u budućnosti – izjavio je gradonačelnik Kašuba.

Gradonačelnik Jozef Belicky, osvrnuo se na važnost kulturne povezanosti.

-Veliko mi je zadovoljstvo što smo danas u Našicama, gdje smo imali priliku susresti se s predstavnicima Slovačke zajednice u Hrvatskoj i jako mi je drago što smo naišli na toliko prijatelja ovdje. Vidjeli smo bogatu kulturnu baštinu – od plesa, drvenih rukotvorina, tradicionalnih jela, do slovačke povijesti koja se ovdje snažno osjeća. S ponosom smo donijeli dar u obliku stotinjak knjiga koje će pomoći u očuvanju slovačke kulture i jezika. Ovaj posjet vidimo kao početak intenzivnije suradnje, posebno na polju kulture i obrazovanja – rekao je Belicky.

Ravnateljica Sandra Kralj Vukšić istaknula je važnost ove donacije za slovačku zajednicu u Hrvatskoj.

-Izuzetno nam je zadovoljstvo što smo danas u Slovačkom centru za kulturu Našice ugostili delegaciju Grada Šaľa iz Slovačke na čelu s gradonačelnikom Jozefom Belickym i njegovim suradnicima. Povod njihove posjete bila je vrijedna knjižna donacija, koja uključuje stotinjak publikacija. Ove knjige bit će podijeljene ustanovama i organizacijama koje promiču i uče slovački jezik te rade na očuvanju slovačkog identiteta u Hrvatskoj, posebno u gradu Našicama. Donacija je namijenjena Središnjoj knjižnici Slovaka u Hrvatskoj, vrtiću Zvončić u Jelisavcu, gdje se uči slovački jezik, kao i Slovačkom centru za kulturu Našice – rekla je Kralj Vukšić.

(www.icv.hr, ak, foto: A. Koš)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content