Virovitička agencija TH CONSULTING jedna je od najvećih u Hrvatskoj za zapošljavanje stranih radnika

Suočeni s dinamičnim tržištem rada i sve većom potražnjom za kvalificiranom radnom snagom, „TH CONSULTING – Agencija za zapošljavanje stranih radnika“ ponosno se pozicionira kao vodeći partner hrvatskim tvrtkama u zapošljavanju stranih radnika.

Ova agencija specijalizirana je za regrutaciju radnika iz istočnih zemalja, ponajviše Nepala, Indije, Bangladeša, Uzbekistana, Srbije, Egipta i Kosova, osiguravajući visoke standarde kvalitete i brzu prilagodbu specifičnim potrebama poslovanja kao što su poljoprivreda, građevina, ugostiteljstvo i turizam. S agencijom danas posluju neke od najvećih hrvatskih tvrtki i lanaca, od proizvodnje do uslužnih djelatnosti, osiguravajući si potrebnu radnu snagu koje više nema na domaćoj burzi rada.

Uz pravnu podršku i stručnost u upravljanju procesom zapošljavanja, TH CONSULTING pomaže u pronalasku radnika koji uspješno ispunjavaju zahtjeve modernog tržišta, a do sada ih je zaposleno približno 3 tisuće.

poljoprivreda1
Ilustracija, Canva

POLJOPRIVREDU UČE OD POČETKA
Ivan Suhanek osnivač je i direktor TH Consulting-a. Prije osnivanja agencije 2022. godine, Suhanek je bio aktivan u obiteljskom OPG-u koji se bavi poljoprivredom, a zbog nedostatka domaće radne snage odlučio je dovesti strane radnike.

– Čitava priča započela je u razdoblju koronavirusa. Trebao sam ljude za vlastiti OPG i posredstvom Facebooka u siječnju 2020. doveo sam šestoricu radnika. Te iste godine, na samom početku sezone, u travnju i svibnju ljudi su se počeli raspitivati kakvi su kao radnici jer ih također žele dovesti. Po njihovu dolasku započeli smo sa sadnjom, potom radom u plastenicima, vezanjem krastavaca, trganjem zaperaka na paprici, berbama…

Sve što je od kultura bilo kroz godinu, oni su brzo usvajali i još brže učili, a krenuli su od nule. Kada sam ih pitao što znaju raditi, odgovorili su kratko i jasno – ništa.

Dizajn bez naslova 5

Paradoksalno, upravo zbog toga su izvrsni radnici u poljoprivredi jer nemaju mišljenje o istoj. Ako im kažete da je nešto druga klasa i da se izdvoji, oni će to i učiniti, neće propitivati odluku. Tako dobijete daleko kvalitetniji proizvod i bolje pakiranje. To je jedan od razloga zašto su Nepalci masovno traženi za rad u poljoprivredi, posebno povrtlarstvu – objašnjava Suhanek.

Sami počeci dovođenja stranih radnika u Hrvatsku nisu bili lagan pothvat, prisjeća se vlasnik Agencije. Nakon šestomjesečne intenzivne komunikacije sa stranim agentima i osiguravanja adekvatnog smještaja za radnike u lokalnoj zajednici, Suhanek je odlučio krenuti u proces zapošljavanja. Prva grupa od 12 radnika iz Nepala stigla je u Lozan, gdje je nakon pažljivih konzultacija s tvrtkom Marinada saznao sve o njihovim prehrambenim navikama i svakodnevnim potrebama.

Dokumentacija i organizacija samog dolaska Nepalaca trajala je šest tjedana, nakon čega su radnici uspješno stigli u Hrvatsku.

Današnja situacija dovođenja strane radne snage znatno je složenija – zbog velikog pritiska i povećane potražnje, proces zna trajati i po šest mjeseci. Hrvatski zavod za zapošljavanje i policijske postaje u svemu igraju ključnu ulogu, no sustav je preopterećen, zahtjeva je puno i sve to dovodi do dužeg vremena obrade, posebice u većim gradovima.

 

POSVEĆENOST KVALITETI I BRIZI ZA RADNIKE

Agencija TH Consulting ponosno se svrstava među pet najboljih agencija za zapošljavanje u Hrvatskoj. Ono što ih izdvaja, kažu, nije nužno superiornost radnika ili bolja selekcija, već prepoznata kvaliteta usluge koju pružaju pri dolasku radnika u Hrvatsku.

– Brinemo o svakom radniku, čak i u situacijama kada ostanu bez posla. Naša baza trenutno sadrži 150 kreveta, a svakom radniku koji ostane bez posla, neovisno kod kojeg poslodavca, nudimo smještaj i podršku dok zajedno tražimo nova rješenja. Naša filozofija je jasna: ne dopuštamo da naši radnici završe na ulici, bez obzira na okolnosti. Iako to nije zakonska obaveza poslodavaca, vjerujemo da je to jedino ispravno. U moru više od 700 agencija za zapošljavanje, samo je dvadesetak onih koje doista rade odgovorno i profesionalno.

Ovaj posao zahtijeva stalno učenje i prilagodbu. Svaki dan donosi nove izazove, a partneri iz cijelog svijeta zahtijevaju brzu reakciju. Nažalost, tržište privlači mnoge koji traže brzu zaradu, ali važno je imati na umu da se radi o živim ljudima kojima treba posvetiti pažnju i brigu. I sam sam osobno šest puta bio u Nepalu jer smatram da je ključno upoznati kulturu i lokalne uvjete djelatnika s tog područja, kako bismo ostvarili uspješnu suradnju i ponudili im zadovoljavajuće uvjete – kaže Suhanek.

Dizajn bez naslova 4

NA PODRUČJU VPŽ BRŽE DO RADNE DOZVOLE

U posljednje vrijeme zapošljavanje strane radne snage vodeća je tema svih poslovnih razgovora. Menadžer u agenciji Ivan Šemper ističe kako je važno za razumjeti da ista nije nužno i jeftinija opcija. Kada se zbroje svi troškovi, dolazi se do zaključka da je cijena strane radne snage često izjednačena s troškovima domaćih radnika.

– Poljoprivreda, koja često traži dodatnu radnu snagu, više ne privlači domaće stanovništvo. Danas je gotovo nemoguće pronaći skupinu mladih ljudi, između 25 i 30 godina, spremnih raditi na polju, što ukazuje na ozbiljan problem s kojim se suočavamo i za koji je potrebno tražiti dugoročna rješenja –naglašava problematiku.

Strani radnici inače imaju ugovor na određeno i ugovor je vezan na radnu dozvolu koja vrijedi godinu dana, a obnavlja se svake godine. Poslodavac je dužan plaćati sve troškove tek po dobitku radne dozvole. Za vrijeme čekanja radnici se snalaze sami.

PROMIJENITI POSLODAVCA? SAMO AKO JE SIGURAN

-Mi im ne savjetujemo promjenu poslodavca bez da nam to unaprijed ne najave. Mijenjanje poslodavca u Hrvatskoj je isto kao i dovesti novog radnika. Virovitičko-podravska županija ima izvrsne policijske postaje u Virovitici, Slatini i Orahovici, stoga mijenjanje poslodavca nije trajalo niti 10 dana. Ako odete u Zagreb, isti proces može potrajati 9 mjeseci – ističe Suhanek.

Prošle godine agencije za zapošljavanje suočile su se s ozbiljnim problemom vezanim za radne dozvole. U jednom od slučajeva, poslodavac je zaboravio predati zahtjev za produženje dozvole radniku koji je tri godine radio kod njega. Posljedica toga bilo je isticanje radne dozvole, napuštanje zemlje i zabrana povratka u Hrvatsku punih 5 godina!

posao
ilustracija, Canva

– Kada radnik završi u ilegalnom boravku, dobiva rješenje o povratku, a ukoliko ne postupi po njemu, riskira dodatne posljedice, uključujući rješenje o protjerivanju. U takvim slučajevima, radnici se smještaju u centre za izbjeglice, oduzima im se sva imovina i deportiraju se u matične zemlje uz petogodišnju zabranu ponovnog ulaska. Ovo pitanje postaje još ozbiljnije kada uzmemo u obzir da istovremeno dopuštamo uvoz novih radnika iz zemalja poput Nepala.

Mnogi od tih radnika suočavaju se s izazovima neodgovornih poslodavaca koji ih ostavljaju bez zaštite i sredstava za život, osobito u sezonskim industrijama poput turizma, gdje se hoteli zatvaraju i radnici ostaju bez posla, odnosno, na ulici – prepričava.

OPG Suhanek trenutno broji 11 domaćih radnika i 6 stranih radnika iz Nepala. Kako bi održali proizvodnju na zadovoljavajućem nivou, planiraju nastaviti dovoditi radnike iz Nepala te investirati u nove objekte za proizvodnju.

– S obzirom na klimatske promjene, sezona u povrtlarstvu se produžila, a sada traje od 1. veljače do 1. prosinca. U našoj industriji, sezonski radnici najčešće prestaju s radom 15. prosinca, a vraćaju se 17. veljače, pri čemu ih ovdje čeka osiguran posao. Važno je napomenuti da ih ne odjavljujemo tijekom tog razdoblja. Tijekom godine, radnici koriste jedan mjesec godišnjeg odmora, dok se jedan mjesec odvija preraspodjela sati.

U sezoni često imaju viška radnih sati, što nam omogućava fleksibilnost u raspodjeli radnog vremena, a njima višetjedni povratak kući, svojim obiteljima i zemlji. Na povratku, čeka ih sigurno radno mjesto – završava Suhanek.

(PROMO) 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content