Virovitica gradi budućnost: Potpisan ugovor s izvođačem radova i nadzorom za novi vrtić, uskoro kreće izgradnja “doma” za 206 mališana

Gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin danas (četvrtak) je potpisao ugovor s izvođačem radova i nadzorom za izgradnju novog dječjeg vrtića koji će moći primiti čak 206 mališana. Ugovor su potpisali Ivan Šimić iz tvrtke Prajo beton d.o.o. iz Lukača koja će izvoditi radove te Maja Carević iz virovitičke tvrtke CIP d.o.o. koja će biti zadužena za stručni nadzor. Početak radova očekuje se za mjesec dana, a projekt, koji je prijavila Razvojna agencija VTA, financiran je kroz Operativni program Nacionalnog plana oporavka i otpornosti Ministarstva znanosti i obrazovanja.

DJECJI VRTIC vizualizacija2810 1 1

Gradonačelnik Kirin naglasio je važnost ovog projekta za razvoj grada i njegovu budućnost.

– Danas imamo čast potpisati jedan od najvažnijih projekata za naš grad, iako po iznosu možda nije najveći. Radi se o ulaganju u našu djecu, što je ključno za budućnost Virovitice. Vrijednost projekta je više od pet milijuna eura, a osiguravamo važne preduvjete za predškolski odgoj i obavezni nulti razred – izjavio je Kirin. 

S njim se slaže i Mandalena Kopas, ravnateljica Dječjeg vrtića “Cvrčak”, koja je istaknula da novi vrtić dolazi u ključnom trenutku.

– Izgradnja novog vrtića značit će nam uitinu jako puno jer smo ove pedagoške godine imali rekordan broj prijava – čak 200, što je 40 više nego prošle godine. Nažalost, 90 djece nije moglo biti upisano, što je otežalo situaciju roditeljima koji moraju raditi. Ovaj novi vrtić, vjerujemo, zadovoljit će sve potrebe u gradu i omogućiti kvalitetnu uslugu kakvu naša djeca zaslužuju – rekla je.

IMG_1487

Kopas je također istaknula izazove s kojima se vrtići suočavaju, uključujući i nedostatak kvalificiranih odgojitelja, problem koji je prisutan na nacionalnoj razini.

– Trenutno smo, kao i mnogi drugi vrtići, u deficitu kadra, ali nadamo se da će se situacija poboljšati kroz mjere koje država poduzima i studij u Slatini. Kad se vrtić završi, izazov će biti pronaći kvalitetan kadar, no važno je ulagati u ljude, njihove edukacije i stvoriti dobre radne uvjete – izjavila je Kopas.

Ulaganjem u izgradnju i opremanje nove zgrade dječjeg vrtića osigurat će se infrastrukturni i materijalni kapaciteti za boravak djece s ciljem povećanja dostupnosti predškolskog odgoja i obrazovanja. Isto tako, time će se ostvariti preduvjet obvezne predškole, tzv. nultog razreda u trajanju od 750 sati godišnje.

Gradonačelnik je istaknuo kako se kroz ovaj projekt žele stvoriti bolji uvjeti za mlade obitelji, čiji se broj u gradu povećava.

– Vidi se da se stanogradnja razvija, mladi dolaze i useljavaju se, ali kao što znamo, mnoge obitelji više nemaju ‘baka servis’ te su prisiljene tražiti vrtić za čuvanje djece. Grad je napravio sve kako bi krenuo s gradnjom vrtića i na taj način olakšao život obiteljima – rekao je Kirin.

Novi vrtić bit će smješten u sklopu bivše vojarne, čiji se prostor postupno transformira u sveučilišni i odgojno-obrazovni centar.

– Taj dio grada u neposrednoj blizini Veleučilišta postaje novi obrazovni centar. Izgradnja vrtića predstavlja završnu fazu prenamjene tog prostora, a očekujemo i odluku za treću osnovnu školu, čime će se cijeli kompleks prilagoditi potrebama djece – istaknuo je Kirin.

IMG_1492

Ukupna vrijednost projekta iznosi 5.081.722,06 eura, od čega će 1.815.000 eura biti sufinancirano iz sredstava Ministarstva, dok će ostatak financirati Grad Virovitica. Radovi bi trebali trajati oko godinu i pol, a završetkom izgradnje očekuje se značajno poboljšanje dostupnosti predškolskog obrazovanja i usluga. Ukupna vrijednost radova iznosi 4.553.217,30 eura, dok će stručni nadzor koštati 48.000 eura.

Na potpisivanju ugovora, uz gradonačelnika i predstavnike izvođača i nadzora, te ravnateljice Dječjeg vrtića “Cvrčak” Virovitica, nazočili su i pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Alen Bjelica i ravnateljica Razvojne agencije VTA Tihana Harmund.

Na kraju je ravnateljica vrtića Mandalena Kopas naglasila koliko je važno ulagati u infrastrukturu i ljude kako bi se osigurala najbolja moguća skrb za djecu i podrška roditeljima.

– Bez odgojitelja ovakav projekt ne bi mogao funkcionirati. Važno je stvoriti dobre radne uvjete jer samo tako možemo osigurati kvalitetan kadar i dugoročno uspješan sustav – zaključila je ravnateljica Kopas.

(icv.hr, žđl, Foto: Ž. Đaković Leš)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content