Važan korak za zelenu budućnost: Uskoro kreću radovi na rekonstrukciji parka u Koriji

Danas (srijeda) je u Virovitici potpisan značajan ugovor s izvođačem radova, tvrtkom Florom VTC, za rekonstrukciju parka u Koriji. Iako projekt nije financijski veliki, s iznosom od 115.000 eura, predstavlja ključan potez za grad i njegovu budućnost.

– Ovaj ugovor nije samo ulaganje u infrastrukturu, već simbol našeg odnosa prema parkovima i zelenim površinama – naglasio je virovitički gradonačelnik Ivica Kirin.

Radovi su dio šire revitalizacije grada, kojom se, nakon uklanjanja dijela zelenila zbog infrastrukturnih radova, nastoji vratiti priroda u gradske ulice i parkove. Projekt rekonstrukcije parka odobren je putem Lokalne akcijske grupe „Virovitički prsten“ te se sufinancira u iznosu od 92.285,13 eura, a prijavila ga je Razvojna agencija VTA.

– Park u Koriji jedan je od najstarijih parkova na cijelom virovitičkom području i suočava se s brojnim problemima, osobito nakon nevremena. Ovaj projekt ne samo da će unaprijediti park nego i zaštititi okolne objekte poput nogometnog igrališta Omladinac, društvenog doma i vatrogasnog doma – naglasio je Kirin.

korija 6

U sklopu projekta uklonit će se dotrajala stabla, ostaviti ona koja su zdrava i prikladna, te osigurati prostor za sadnju novih stabala. Projekt također predviđa izgradnju pješačkih staza, postavljanje nove rasvjete i druge infrastrukturne elemente. Posebna pažnja posvećena je igralištu koje će biti prošireno, a nedavno postavljeno navodnjavanje dodatno će se prilagoditi za optimalnu upotrebu.

– Kao tvrtka, zahvaljujemo Gradu Virovitici što vodi brigu o ovom važnom segmentu – ozelenjavanju grada. Ovo je važno, ne samo za sadašnje generacije, već i za one koje dolaze. Dobili smo posao putem javnog natječaja, a radove ćemo obaviti stručno i u dogovorenom roku. Planiramo započeti sredinom listopada, nakon što se svi tehnički detalji usuglase s Gradom i nadležnim inženjerima – izjavio je direktor tvrtke Flora VTC Željko Iharoš.

Grad Virovitica je kroz tri faze projekta “Grad koji diše” i projekt uređenja užeg centra grada, već prijavio sadnju 2000 stabala, a projekt rekonstrukcije parka u Koriji dio je šire strategije ozelenjavanja grada.

– Ova tri mjeseca velikih vrućina pokazala su nam koliko je važno smanjiti betonizirane površine i osigurati više hlada. Važno je da drveće koje sadimo bude prilagođeno urbanim sredinama, s plitkim korijenjem i manjim krošnjama, kako bi se olakšalo održavanje – dodao je gradonačelnik.

korija 10

U sklopu ovog projekta planirano je i ozelenjavanje prigradskih naselja i nerazvrstanih cesta kako bi cijelo područje Virovitice postalo ljepše i ekološki održivo. Gradonačelnik Kirin najavio je daljnje prijavljivanje na europske i nacionalne fondove, s ciljem financiranja zelene tranzicije i smanjenja ugljičnog otiska.

– Ovo je velik korak za Viroviticu. Želimo iskoristiti sva dostupna sredstva kako bismo ozelenili grad, smanjili CO2 i omogućili održiv suživot između prirode i čovjeka – zaključio je Kirin.

Rekonstrukcija parka u Koriji je samo početak šireg programa zelenih inicijativa koje će se provoditi u Virovitici u idućim godinama, a s njime grad ulazi u novu fazu svoje zelene tranzicije.

Uz gradonačelnika Virovitice Ivicu Kirina i direktora tvrtke Flora VTC Željka Iharoša potpisivanju ugovora nazočili su i zamjenica gradonačelnika Vlasta Honjek – Golinac, pročelnik Upravnog odjela za komunalne poslove i graditeljstvo Kristijan Sabo te ravnateljica Razvojne agencije VTA Tihana Harmund.

(icv.hr, žđl, Foto: Ž. Đaković Leš, arhiva)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content