Uoči komemoracije u Četekovcu odana počast žrtvama na posljednjim počivalištima u Balincima, Mikleušu, Novoj Bukovici i Slatini

Danas, 4. rujna, bit će održana komemoracija žrtvama Balinaca, Četekovca i Čojluga stradalim u četničkom teroru izvršenom 4. rujna 1991. godine. Tog dana na oltar domovine svoje živote položilo je 24 mještana spomenutih naselja, a sveukupno iz općine Mikleuš živote je dalo 34 mještana.

Središnji komemorativni skup bit će održan u Četekovcu na mjesnom groblju s početkom u 9,05 sati.

Tradicionalno, uoči komemoracije u Četekovcu, polaganjem cvijeća i svijeća te molitvom odana je počast žrtvama na njihovim posljednjim počivalištima u Balincima, Mikleušu, Novoj Bukovici i Slatini.

Tako su se jučer (utorak) članovima obitelji žrtava i delegaciji Općine Mikleuš koju su predvodili načelnik Robert Grabar i predsjednik Općinskog vijeća Općine Mikleuš Miroslav Lazar, na groblju u Novoj Bukovici pridružili načelnik Općine Nova Bukovica Tomislav Bračun i predsjednik Općinskog vijeća Općine Nova Bukovica Franjo Kraljik.

Uz spomenutu delegaciju i članove obitelji poginulih žrtava masakra na gradskom groblju u Slatini počast je odao i zamjenik gradonačelnika koji obnaša dužnost gradonačelnika Slatine Ilija Nikolić te u ime Udruge djece hrvatskih branitelja Virovitičko-podravske županije Dino Mataz.

Molitvu u Balincima, Mikleušu i Novoj Bukovici predvodio je župnik Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije Nova Bukovica vlč. Ivan Štivičić, a u Slatini župnik Župe sv. Josipa preč. Dragan Hrgić.

Potom je u crkvi sv. Terezije Avilske u Mikleušu služena sveta misa za sve poginule hrvatske branitelje i žrtve masakra u Balincima, Četekovcu i Čojlugu, koju je predvodio požeški biskup msgr. Ivo Martinović u zajedništvu sa župnicima Slatinskog dekanata predvođeni dekanom preč. Draganom Hrgićem.

Budući da je ova sveta misa ujedno bila i prvo gostovanje novoga biskupa Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije Nova Bukovica, u ime svoje Župe i svih župljana dobrodošlicu mu je zaželio vlč. Ivan Štivičić, dok je biskupu cvijeće uručila članica mikleuškog KUD-a Lana Trupina.

(www.icv.hr, mf, adf; Foto: M. Lazar, M. Feldi)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content