Umjetnici velikog srca radovima s likovne kolonije pomažu u obnovi Dvorane sv. Franje u Virovitici

Kako bi pomogli u obnovi Dvorane sv. Franje koja se nalazi u okviru franjevačkog samostana u Virovitici, umjetnici s područja Virovitičko-podravske županije, a i šire, sudjelovali su danas (subota) na likovnoj koloniji nakon koje će se provesti aukcija slika i predmeta, čijom će se prodajom namaknuti sredstva za dovršetak radova.  

Na likovnoj koloniji sudjelovalo je dvadesetak članova iz likovnih klubova Nikole Tricka iz Virovitice, Kreativne udruge Unikat iz Virovitice, LK Paleta iz Pitomače i Suhopolja te  Umjetničke, likovno-književne unije Vlaho Bukovac iz Splita. 

Lidija Vlašiček iz LK Nikole Tricka u Virovitici, koji je suorganizator kolonije, prisjetila se kako su se ovakve vrste druženja u kreativnosti, zajedništvu i s humanističkim ciljem održavale i ranije, a naglasila je kako joj je drago što su se ovaj put odazvali umjetnici i iz Splita te okupile udruge koje ljubav prema bojama, kistu, olovci i raznim likovnim tehnikama povezuje na cijelom području VPŽ, a i šire. 

-Raduje nas što smo danas svi ovdje, svatko na svoj način daje obol koloniji, ne samo slikama, već i drugim radovima. Nadam se da će želju za pomoći, nakon umjetnika, nastaviti svi građani, putem kupnje slika i predmeta na aukciji i tako sudjelovati u obnovi dvorane, a koja je, evo, već poslužila nama likovnjacima – rekla je L. Vlašiček.  

kolonija10

Umjetnici su tijekom cijelog dana na platnima, drvetu, koncu i staklu stvarali slike, ikone, nakit s različitim motivima; od panorama koje uključuju župnu crkvu sv. Roka, sakralne motive, prirodu, do ikona Bogorodice s djetetom, krunice, naušnice, kutije za uspomenu… 

Na koloniju je stigla i Željka Šundov iz Splita, iza koje je već desetak samostalnih izložbi i koja je aktivna članica Umjetničke, likovno-književne unije Vlaho Bukovac iz Splita.  Naslikala je župnu crkvu sv. Roka u Virovitici, koju je prvi put vidjela sinoć, kada je došla u grad. 

-Po prvi put sam u Virovitici, a nešto me “vuklo” doći ovdje i sudjelovati na koloniji. Osjećala sam da moram doći. Presretna sam jer su me ovdje jako lijepo primili i zahvalna sam svima. Inače radim bez kista, radim prema svojim osjećajima, a slika crkve je taj moj doživljaj ne samo nje, obasjane svjetlom, već i cijelog dojma užeg centra grada, fontane. Mogla bih reći da sam imala viziju slike zvonika koji me se jako dojmio i sada je ostavljam samostanu da putem aukcije nađe vlasnika ili vlasnicu kojoj će se jednako svidjeti – rekla je Ž. Šundov. 

Na koloniji je i slikar Stjepan Ivanec iz Kladara sa suprugom. Ivanec je član poznate grupe Hlebinskog kruga, slikara naivaca, koji je nakon stotinjak kolonija diljem svijeta odlučio svoju novu sliku, u tehnici akvarela, napraviti na virovitičkoj i dati podršku obnovi dvorane koju će koristiti i djeca i odrasli kad se uskoro otvori. 

kolonija15

Dio slikara donirao je za potrebe kolonije i svoja ranija djela, a svako je dobrodošlo, korisno i vrijedno, naglasio je domaćin, župnik fra Ivica Jagodić, zahvalivši umjetnicima na sudjelovanju. Dvorana sv. Franje prolazi kroz završnicu svojih radova, kako se bliži i blagdan samog sveca zaštitnika, a koji se obilježava 4. listopada. 

-Ovo je prvi susret koji se održava u novom ambijentu. Zahvalan sam umjetnicima koji su inspiraciju pronašli u svojim srcima prema crkvi, samostanu, sv. Franji. Mislim da će rad njihovih ruku mnogi prepoznati te da će nakon aukcije, a koja će biti postavljena na našu stranicu na društvenim mrežama, njihova djela uskoro krasiti i domove ili će ih, u slučaju nakita i kutija, iskoristiti za sebe ili poklon drugome – rekao je fra Ivica. 

Obnova dvorane počela je krajem školske godine, a nakon otvorenja, koje se ubrzo očekuje, bit će mjesto susreta, molitve, kreativnog stvaranja i druženja ne samo za sve zajednice koje djeluju unutar župe, već i sve druge zainteresirane klubove, udruge i društva, napomenuo je župnik. 

Onaj dah zajedništva i stvaranja koji su, dakle, danas pokazali likovnjaci, nastavljat će se na njihovom primjeru, u narednim godinama. 

(icv.hr, mlo) 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content