Udruga HVIDR-a Slatina i psiholog Siniša Brlas osmislili su novi projekt skrbi o mentalnom zdravlju hrvatskih branitelja

Osamostaljenjem Republike Hrvatske 1990-tih godina rasplamsao se nažalost i vojni sukob koji se ubrzo pretvorio u ratni vihor. Mlada hrvatska država morala je brzo pronaći načina kako da se zaštiti od ugroze pa su mnogi muškarci i žene napustili svoje svakodnevne aktivnosti i uzeli pušku u ruke kako bi branili zemlju. Nije bilo puno vremena za psihološku pripremu običnih ljudi za sve one nedaće i traume koje su ih čekale na borbenom putu, a pokazalo se i kasnije.

Ratno iskustvo jedno je od najintenzivnijih iskustava koje netko može imati i snažno je povezano s traumom koja ide uz to iskustvo, a posljedice te traume ponekad se manifestiraju i godinama nakon što rat prođe. Tako je i ratna trauma hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata ostavila traga i na mentalnom zdravlju braniteljske populacije, ali se pokazalo da je to veliki izazov i za članove njihovih obitelji, pa i za društvo u cjelini.

Mnogi branitelji trpe posljedice posttraumatskog stresnog poremećaja s kojim se teško nose te je svako nastojanje da im se pomogne u psihosocijalnoj prilagodbi na životne okolnosti dobrodošla aktivnost. Stoga je Udruga HVIDR-a Slatina predložila profesoru psihologije i specijalisti kliničke psihologije Siniši Brlasu da zajednički osmisle projekt skrbi o mentalnom zdravlju branitelja. Tako je uz financijsku potporu Ministarstva hrvatskih branitelja Republike Hrvatske nastao projekt “Psihosocijalna prilagodba i prevencija rizičnih ponašanja Hrvatskih ratnih vojnih invalida iz Domovinskog rata u Slatini”. Kroz niz različitih aktivnosti profesor Brlas pomagat će braniteljima i članovima njihovih obitelji u osobnom osnaživanju i prilagodbi na posljedice ratne traume.

Siniša Brlas iskusan je i nagrađivani stručnjak u području prevencije i suzbijanja ovisnosti i proaktivne skrbi o mentalnom zdravlju, autor je i koautor mnogih publikacija na ovu temu, uključujući i sveučilišni nastavni priručnik o mentalnom zdravlju. Voditelj je Odjela za prevenciju ovisnosti i mentalno zdravlje u Zavodu za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije, a i sam je hrvatski branitelj.

Navedeni je projekt, kao i aktivnosti koje će se provoditi, u potpunom suglasju sa Strateškim okvirom razvoja mentalnog zdravlja do 2030. godine u Republici Hrvatskoj, a osobito s četvrtim područjem (od njih ukupno pet) koje upućuje na važnost skrbi o mentalnom zdravlju vulnerabilnih (osobito ranjivih) populacijskih skupina, među kojima su svakako i hrvatski ratni vojni invalidi i branitelji općenito. Aktivnosti u okviru ovoga projekta provodit će se na području Virovitičko-podravske županije do konca 2024. godine, a Virovitičko-podravska županija time postaje prepoznatljiva i kao županija u kojoj se osobito vodi računa o skrbi o mentalnom zdravlju hrvatskih branitelja.

(www.icv.hr, sb)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content