U Vraneševcima svečano otvoren novoizgrađeni mjesni dom: Radovi gotovi tri mjeseca prije roka

Simboličnim ubacivanjem prvih lopata betona u temelje budućeg mjesnog doma u Vraneševcima 30. kolovoza 2023. godine započeli su radovi, a danas je dom i svečano otvoren.

Na svečanosti otvaranja mjesnog doma u Vraneševcima uz mještane, predstavnike institucija i raznih tvrtki, nazočili su saborski zastupnik Josip Đakić, zamjenici župana Virovitičko-podravske županije Marijo Klement i Igor Pavković, vice konzul Republike Srbije u Vukovaru Igor Lazarević, pročelnik Službe za pravne poslove i lokalnu samoupravu u Virovitičko-podravskoj županiji Ivo Horvat, načelnik Općine Čađavica Mirko Rončević, predsjednik Općinskog vijeća Općine Čađavica Josip Piskać, te domaćin, općinski vijećnik Zlato Uglješić kao i brojni uzvanici.

Poslije intoniranja državne himne i odavanja počasti svim poginulim, preminulim i nestalim hrvatskim braniteljima minutom šutnje, nazočnima se prvo obratio vijećnik u Općinskom vijeću Općine Čađavca i predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine za Virovitičko-podravsku županiju Zlato Uglješić .

– Danas je povijesni dan za sve nas mještane Vraneševaca. Ideja za izgradnju doma rodila se još 2016. godine, kada smo htjeli obnoviti stari dom, ali je velika investicija bila ulagati u nešto što će se morati ponovo obnavljati i onda je došla ideja da se izgradi novi dom iz temelja. Na radost svih mještana, a ponajviše djece kojima će taj dom ostati u baštini, danas svjedočimo otvaranju doma- rekao je Uglješić te se zahvalio načelniku Mirku Rončeviću što je podržao i osobno se angažirao da Vraneševci dobiju novi dom.

Prigodnim slovom obratio se načelnik Općine Čađavica Mirko Rončević.

– Prvo bih naglasio nekoliko stvari koje se tiču same izgradnje mjesnog doma ovdje u Vraneševcima. Sa izgradnjom ovog doma zaokružena je jedna priča, jer sada sva naselja u našoj općini, njih osam, imaju obnovljene mjesne domove, a danas ćemo otvoriti i ovaj novoizgrađeni dom u Vraneševcima. Ovaj objekt je vrijedan divljenja i vrijedan toga što su Vraneševci malo duže čekali nego ostala naselja u našoj općini da dobiju mjesni dom. Sami početak radova je bio lani krajem kolovoza, a radovi su gotovi tri mjeseca prije ugovorenog roka za što moram pohvaliti izvođača radova. Ukupna vrijednost doma, odnosno izgradnja, nadzor, opremanje interijera sa stolovima, stolicama, frižiderima, suđem, sanitarnim čvorovima… iznosi preko 400 tisuća eura. Od toga smo od Ministarstva regionalnog razvoja i fondove Europske unije povukli 60 tisuća eura, a ostalo su sredstva iz proračuna Općine Čađavica. Sve ovo ima veze i sa demografskim mjerama, zato što bi mi u Općini htjeli da mladi ostanu ovdje, odnosno da žitelji imaju osnovne uvijete za život. Znači da Općina vodi brigu o svim naseljima, o svim selima, a samim time i o djeci i mladima, jer želja nam je da mladi ovdje ostanu, da rade i da imamo što više djece. Na kraju bih se želio zahvaliti izvođaču radova, nadzoru radova, kao i našim donatorima- rekao je načelnik Rončević, ujedno se prisjetivši svih onih projekata koji provode ili su provedeni na području općine.

S nekoliko riječi nazočnima se obratio virovitičko-podravski dožupani Marijo Klement.

– Ja vas sve ovdje okupljene, u svoje osobno i u ime našeg župana Igora Androvića, pozdravljam onim redom i čašću kako je to voditeljica na samom početku ove svečanosti i napravila. Bio sam prošle godine na postavljanju kamena temeljca i evo me danas na otvaranju novoizgrađenog doma, što me izuzetno veseli, jer je ovaj dom napravljen tri mjeseca prije roka. Vraneševci su dugo čekali na ovaj dom, ali se ja sada s ovog mjesta usudim reći da je ovaj dom jedan od najljepših u Virovitičko-podravskoj županiji. Svima vama, mještankama i mještanima Vraneševaca, želim da bude na korist, da imate više u njemu krstitki, dječjih rođendana, a što manje karmina, neka vam dom bude na ponos i želim vam puno sreće u njegovom korištenju- istakao je zamjenik župana Marijo Klement.

Na kraju se okupljenima na svečanosti otvaranja doma obratio saborski zastupnik Josip Đakić.

– Zadovoljstvo mi je danas biti s vama na ovom otvorenju vašeg mjesnog doma, na otvorenju doma u kojem će vjerujem biti puno više svadbi i proslava rođenja nego karmina i ispraćaja. Vjerujem da ovakvi društveni domovi koji se rade oplemenjuju prostor i čine ljude zadovoljnima i sretnijima, omogućuju im da ostanu, a da ne iseljavaju iz naših sela i iz naših općina. Vjerujem da će uz ovaj dom biti igralište, da će biti i dječje igralište i sve ono što je potrebno kako bi bar taj dio razonode bio dostupan vašoj djeci i vama samima. Vjerujem da ovakvim načinom brige i skrbi, kao što to rade Općina Čađavica i Virovitičko-podravska županija, Vlada Republike Hrvatske i Hrvatski sabor i dalje ćemo oplemenjivati naša sela kako bi mještanima bilo dostupno sve ono što je dostupno stanovnicima u velikih gradova. Neka vam ovaj dom služi svrsi, neka budete u njemu veseli i zadovoljni- zaključio je Đakić.

Poslije svečanih govora, dom je blagoslovio župnik čađavačke Župe sv. Petra apostola Stjepan Vuk uz prisustvo paroha medinačkog jereja Stojana Janića.

Službeno su mjesni dom u Vraneševcima presijecanjem vrpce zajednički otvorili saborski zastupnik Josip Đakić, virovitičko-podravski dožupan Marijo Klement i načelnik Općine Čađavica Mirko Rončević.

(www.icv.hr, adf, foto: D. Fišli)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content