U Virovitici javnom akcijom obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

U sklopu programa „Zajedno korak po korak“ udruga S.O.S. Virovitica danas (petak) je, ispred Gradske knjižnice i čitaonice u Virovitici, održala javnu akciju povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama na kojoj su građankama i građanima podijeljeni informativni materijali.

-Svake godine obilježavamo Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a ono što želimo poručiti je da za nasilje nema opravdanja i da se podrška treba pružiti žrtvi, a ne nasilniku. Ova akcija održava se i u sklopu ženske mreže pod sloganom “Prestanite štitit silovatelje i nasilnike”. S obzirom na neadekvatan odgovor na nasilje ili silovanje koje se dogodi žene stječu nepovjerenje, a nasilnicima ide poruka da i dalje to mogu raditi. Svjedočili smo događajima u KBC-u Osijek gdje je radio liječnik optužen za silovanje pacijentice dok se protiv njega vodio kazneni postupak te slučajevima femicida kojima su prethodili brojni propusti nadležnih tijela u sprječavanju eskalacije nasilja. Ovo nisu izolirani slučajevi, oni odražavaju dublje probleme unutar sustava. Imamo, dakle, povećan broj femicida i jedna smo od država u Europi koja po broju stanovnika spada u sam vrh ubijenih žena – rekla nam je Desa Kolesarić, predsjednica Udruge SOS Virovitica.

DSC00373

U 2023. godini 77,5 posto žrtava kaznenog djela nasilja u obitelji bile su žene, 65 posto žrtava prekršaja nasilja u obitelji bile su žene, zabilježeno je 9 ubojstava žena, od čega je njih 5 ubijeno od strane bivšeg ili sadašnjeg intimnog partnera/supruga te je jedno žensko dijete ubio intimni partner žene, u neuspjelom pokušaju da ubije i nju.

-Prošle godine od sveukupno 27 ubojstava, njih 12 je ubojstava žena. Do petog mjeseca je bilo pet ubijenih žena, poslije toga se dogodio Daruvar. Možemo reći da Hrvatska nema strateški pristup prevenciji nasilja nad ženama. Nemamo nacionalnu politiku koja bi obuhvatila sve oblike nasilja, nemamo razrađene načine edukacije. Zakone koje smo izmijenili i koji nisu tako loši se ne primjenjuju doslovno, a osnova učinka kazne je da ona bude odvraćajuća od nasilja – govori Desa. 

U situacijama kada sustav zakaže posebno je važno da se građani i građanke aktivno uključe u borbu protiv nasilja jer samo zajedničkim djelovanjem mogu se stvoriti promjene. Svijest i solidarnost zajednice ključni su za osnaživanje žrtava i pritisak na institucije da odgovorno postupaju u zaštiti prava žena.

-Ova akcija usmjerena je na građane jer bez promjene svijesti građanstva nećemo nikada doći do rješenja. Moramo se odmaknuti od stereotipa, moramo biti zainteresirani jer svi mislimo to se dogodilo nekome drugome. Sam vrh sante leda nad nasilja nad ženama je tek nešto što mi otkrivamo. Dakle građani su ti koji kroz svoje svijesti moraju promijeniti pristup i moraju pomoći žrtvi jer svi mi trebamo biti aktivni i odgovorni građani ovoga društva – kaže Desa. 

DSC00375

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama ima za cilj podizanje svijesti o neprihvatljivosti svih oblika nasilja nad ženama, uključujući psihičko, tjelesno, spolno i ekonomsko nasilje. Obilježava se u spomen na 22. rujna 1999. godine kada su na Općinskom sudu u Zagrebu tijekom brakorazvodne parnice ubijene tri žene i teško ozlijeđena djelatnica suda.

Programom „Zajedno korak po korak“ kojeg financira Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike i koji provodimo u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za socijalni rad – područni ured Virovitica želimo upravo potaknuti razvoj svijesti o problemu nasilja nad ženama među građanima i građankama, ali i pridonijeti osnaživanju i izgradnji samopouzdanja žena koje su proživjele ili proživljavaju nasilje.

Javnu akciju podržao je i Županijski tim za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji te Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Virovitičko-podravske županije, kao i zamjenica gradonačelnika Virovitice Vlasta Honjek-Golinac.

(www.icv.hr, ib, foto: I. Barčan)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content