U Slatini svečano otvoren 1. festival domoljubnog filma: Festival posvećen Stjepanu Mlakaru, prvom poginulom hrvatskom branitelju na području VPŽ

Jučer (ponedjeljak) je u kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta Slatina svečano otvoren 1. festival domoljubnog filma ”Stjepan Mlakar”. Festival je posvećen Stjepanu Mlakaru, prvom poginulom hrvatskom branitelju na području današnje Virovitičko-podravske županije, ali i svima onima koji su dali svoje živote u stvaranju i obrani hrvatske samostalnosti.

Prvi festival domoljubnog filma ”Stjepan Mlakar” održat će se do 4. rujna u organizaciji Udruge djece hrvatskih branitelja Virovitičko-podravske županije, a pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja i Grada Slatine, te uz potporu Pučkog otvorenog učilišta Slatina.

Svečanost je započela intoniranjem hrvatske himne u izvedbi prof. Ines Jagec na violini te odavanjem počasti poginulim hrvatskim braniteljima i svim žrtvama Domovinskog rata minutom tišine.

S nekoliko pozdravnih riječi obratio se predsjednik Udruge djece hrvatskih branitelja Virovitičko-podravske županije Jurica Culej koji je uzvanike i ostale posjetitelje kratko upoznao s idejom i organizacijom festivala. 

– Cilj naše udruge je kroz ovakve i slične projekte promicati vrijednosti Domovinskog rata, a upravo snimanjem i prikazivanjem filmova ove tematike možemo istinu sačuvati od zaborava. Drago mi je što ima entuzijasta koji imaju želju i znanje zabilježiti sve te važne povijesne činjenice i svjedočanstva dok god ima ljudi kojima su razaranja i strahote rata još uvijek u sjećanju – istaknuo je Culej te se zahvalio svima koji su pomogli u organizaciji, a osobito obitelji Mlakar koja je iskazala potporu ovome projektu od same inicijative.

Nakon prikazivanja prve epizode serijala ”5 minuta Domovinskog rata” autora Dine Mataza posvećene pogibiji Stjepana Mlakara koja je označila početak krvavog rata na području Virovitičko-podravske županije, uslijedila je riječ gostiju koji su svi redom svojim emotivnim govorima iskazali potporu ovome projektu uz želju da festival postane tradicionalan.

Riječi potpore uputili su Predsjednik Odbora za hrvatske branitelje Virovitičko-podravske županije i predsjednik ZUiČ HVIDR-a VPŽ Mato Bubaš.

– Izuzetno mi je drago što su članovi Udruge djece hrvatskih branitelja Virovitičko-podravske županije počeli raditi ono za što su stvoreni, međutim njihovi filmovi u nama izazivaju jake emocije, tjeraju suze na oči i srce se steže kad gledamo sve te dane, no ako oni to ne urade nikad se istina znati neće. Mi hrvatski branitelji ćemo s vremenom posustati, nećemo moći paliti lampione niti održavati memorijale, zato naša djeca, vaša djeca ostaju tu da pronose istinu o Domovinskom ratu – rekao je Bubaš naglasivši kako ovaj festival zaslužuje veći odaziv posjetitelja.

Prisutnima se obratio i zamjenik gradonačelnika koji obnaša dužnost gradonačelnika Grada Slatine Ilija Nikolić.

– Što reći, mlada ste udruga i u ovo kratko vrijeme pokazali ste jako puno, pokazali ste ono što bi trebalo biti nit vodilja i našim starijim braniteljskim udrugama. Ovaj film i ovaj memorijal posvećen Stjepanu Mlakaru je znak da se neće ništa zaboraviti jer ako nije zapisano i ako nije snimljeno kao da se nije ni dogodilo. Izuzetna mi je čast što vam Grad Slatina, slatinsko Gradsko vijeće i ja osobno možemo pomoći u vašoj zadaći te ćemo biti potpora vašim daljnjim aktivnostima – kazao je Nikolić te u ime predsjednika Gradskog vijeća Grada Slatine Tome Tomića i svoje osobno uputio čestitke na organizaciji ovoga festivala.

Izaslanica ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, voditeljica Područnog odjela Ministarstva hrvatskih branitelja u Virovitici Marina Kraljić čestitala je i istaknula važnost prikazivanja ovakvih filmova.

– Teško je išta reći nakon ovih kadrova koje smo vidjeli. Po prvi puta ovdje u Slatini, samo na inicijativu Udruge djece hrvatskih branitelja VPŽ, uz podršku Ministarstva hrvatskih branitelja možemo pogledati ove filmove. Hvala vam svima koji ste uložili svoj trud da se filmovi snime jer film je postao medij koji dopire do najviše ljudi, a istina o Domovinskom ratu mora doći do svih – istaknula je izaslanica Kraljić.

Na kraju se Renato Mlakar u ime svoje obitelji i u svoje osobno ime zahvalio organizatorima, svim posjetiteljima i autorima filmova te proglasio 1. festival domoljubnog filma ”Stjepan Mlakar” otvorenim.

U nastavku večeri s nekoliko se riječi obratio autor filma ”Njezina strana priče” Borna Marinić te predstavio svoj najnoviji uradak, jedan od tri filma koja će posjetitelji moći vidjeti u sklopu festivala.

Borna Marinić hrvatski je povjesničar i novinar, autor više knjiga i dokumentaraca o Domovinskom ratu, te voditelj jednog od najgledanijih podcasta u Hrvatskoj – Gdje si bio ’91.

Film ”Njezina strana priče” u trajanju od 50 minuta govori o drugoj strani bitke, onoj koja se odvijala u opkoljenoj vukovarskoj bolnici koja je postala stup obrane Vukovara, mjesto nade, ali i strepnje. Film prati priču doktorice Mirjane Semenić Rutko, te Dušice Zeko koja je sa svojim suprugom otišla iz bolnice u proboj prema slobodi. Nekoliko dana ranije rodila je kćerkicu Antoniju koja je bila nedonošče te postala najmlađa žrtva bitke za Vukovar. Njezina majka nakon progonstva vratila se u grad na Dunavu sa suprugom Nikom i Antonijinim mlađim bratom Dinom.

– Dok su jedne uzele pušku u ruke, druge su brinule da vojska na prvoj crti ima što za jesti. Nemjerljiv je doprinos medicinskih sestara i liječnica koje su spasile tisuće života. Nikako ne smijemo zaboraviti supruge, majke, sestre hrvatskih branitelja čije je životne priče obilježio Domovinski rat. Ovo je priča o njima, ovo je njihova strana priče. S njima otkrivamo najveće i najvažnije bitke Domovinskog rata – istaknuo je Marinić predstavljajući film koji nikoga u dvorani nije ostavio ravnodušnim.

Kakav su nevjerojatan dojam ova večer i prikazani film ostavili na publiku govori tišina od nekoliko minuta nakon što su i posljednja slova s odjavne špice nestala s velikog platna, a potom je dvoranom odjeknuo gromoglasan aplauz.

Otvorenju festivala, uz već spomenute uvažene goste i članove obitelji poginulog hrvatskog branitelja Stjepana Mlakara, suprugu Dragicu i sinove Roberta i Renata, nazočili su i predsjednik Gradskog vijeća Grada Slatine Tomo Tomić, zamjenik načelnika Policijske uprave virovitičko-podravske Nenad Križić, predstavnik Policijske postaje Slatina Krunoslav Bot, direktorica Turističke zajednice Grada Slatine Martina Kostanjevac, načelnik Općine Čađavica Mirko Rončević, načelnik Općine Gradina Josip Vučemilović-Jurić, te predstavnici braniteljskih udruga, institucija i brojni drugi.

Uoči samog otvorenja festivala ispred spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Parku 136. slatinske brigade paljenjem svijeća odana je počast poginulim hrvatskim braniteljima i žrtvama Domovinskog rata.

Ovaj je festival ujedno i humanitarnog karaktera te će se kao i tijekom prvoga i kroz ostale festivalske dane pomoć prikupljati za Ivana Kralja, dječaka iz Slatine koji ima najteži oblik autizma, te za obitelj Margaretić iz Slatine čiji je dom stradao u požaru 24. kolovoza.

Ulaz je besplatan za sve posjetitelje, a u predvorju kina posjetitelji mogu kupiti i suvenire posvećene ovome festivalu kako bi im ostala uspomena.

Danas (utorak) od 18 sati na redu je projekcija filma ”Ispod radara” autora Stipe Majića Pipe, vukovarskog branitelja s Trpinjske ceste i autor a nekoliko ključnih filmova o Domovinskom ratu, koji je itekako poznat slatinskoj publici.

Posljednjeg dana festivala u srijedu, 4. rujna bit će prikazan film Mihaela Puljića i Dine Mataza ”Rujanski dani: Četekovac – Balinci – Čojlug”.

Na taj će se način ujedno zaokružiti i program komemoracije žrtvama četničkog masakra izvršenog 4. rujna 1991. godine u Četekovcu, Balincima i Čojlugu.

(www.icv.hr, mf, adf; Foto: D. Fišli, UDHB VPŽ)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content