U Knjižnici i čitaonici Pitomača Emanuel Srpak predstavio svoju zbirku pjesama “Jedinac u vodi”

U sklopu programa pod nazivom “Mladi za mlade“ u Knjižnici i čitaonici Pitomača danas (ponedjeljak) je održana promocija zbirke pjesama pod nazivom “Jedinac u vodi“ autora Emanuela Srpaka.

Emanuel Srpak dolazi iz Međimurja, bavi se pisanjem, glazbom i slikanjem. A Zbirka pjesama “Jedinac u vodi” nastala je kao priručnik za preživljavanje samoga sebe u vrtlogu modernih vremena. U zbirci se nalaze 43 pjesme koje su podijeljene u dva dijela – tijelo i duh.

-Ovo je zbirka poezije koja je dosta interna, intuitivna i možemo reći čak i kompleksnija nego kao inače. To je neki unutarnji proces pojedinca, nošenja sa životom, određenim situacijama, neka interna obrada podataka, informacija, sveg prikupljenog i svega što se dešava oko nas i u nama. Zbirka se dijeli na dva dijela – tijelo i duh. Tijelo obuhvaća neko prihvaćanje vanjskog, fizičkog i suočavanja s tim, dok drugi dio obuhvaća pogled prema unutra, prema sebi nakon tog nekog velikog internog čišćenja i suočavanja – objašnjava nam Emanuel.

Emanuel je danas zbirku predstavio učenicima Srednje škole Stjepana Sulimanca iz Pitomače, a ističe kako je upravo pisanje za mlade najbolji način da se opuste i tako izraze svoje mišljenje ili stav.

-Drago mi je da mogu to predstaviti srednjoškolcima. Već sam predstavljao mladima zbirku i uvijek dolaze skeptični, no kada im objasnim i približim sve to, tada odlaze opušteniji. Bitno je dotaknuti s tim mlade ljude, da im treba netko tko će ih saslušati i pružiti im da se izraze. Zato mislim da je poezija, odnosno općenito stvaralaštvo jako dobro za njih kako bi dobili priliku da shvate da ima ljudi koji ih slušaju, da je zdravo i dobro izraziti se jer na žalost nekad je premalo pažnje usmjereno na to – kaže nam Emanuel.

Do sada je uz zbirku poezije “Jedinac u vodi” izdao i zbirku poezije “Sanjivi portreti”, a u planu je krajem godine izdati i još jednu.

(www.icv.hr, ib, foto: I. Barčan, Foto Begović)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content