Svečanom sjednicom Općinskog vijeća obilježen Dan općine Podravske Sesvete, načelnik Sitek: U planu nadogradnja vrtića i škole sa sportskom dvoranom

U društvenom domu u Podravskim Sesvetama danas (četvrtak) je u povodu Dana općine održana svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Podravske Sesvete.

Sjednicu je pozdravnim riječima otvorio potpredsjednik Općinskog vijeća Marko Derežić, a nazočili su joj župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren sa suradnicima, saborski zakupnik i predsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca Željko Lacković, saborski zastupnik i načelnik općine Kalinovac Darko Sobota, ravnateljica PORA-e Melita Birčić, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova KKŽ Verica Rupčić, gradonačelnik grada Đurđevca Hrvoje Janči, načelnici općina Gornja Stubica, Drnje, Đelekovac, Ferdinandovac, Kloštar Podravski, Koprivnički Bregi, Novigrad Podravski, Novo Virje, Virje, Rasinja te članice i članovi Općinskog vijeća, predstavnici javnopravnih tijela, udruga, gospodarstvenici i drugi.

Načelnik općine Podravske Sesvete Mladen Sitek istaknuo je projekte koji su realizirani te one koji su u tijeku.

-Godinu dana je iza nas, a temeljni ciljevi razvoja Općine ostvaruju se u raznim segmentima, i to u kontinuitetu. Prvenstveno, stavio bih naglasak na prometni sektor te na razvoj predškolskog odgoja i osnovnoškolskog obrazovanja. Najveći dio ulaganja proračunskih sredstava izdvajamo za razne kapitalne projekte koje realiziramo, a ukupno je u 2024. godini Proračunom planirano 29 projekata, dok je u realizaciji trenutno njih 15. Početkom godine završili smo s Rekonstrukcijom sustava javne rasvjete na području cijele općine i time postigli značajne financijske uštede, bolju prometnu sigurnost i pozitivan utjecaj na okoliš. Završena je i obnova tavanskih prostora zgrade Općine gdje smo prostore prenamijenili u nove urede za potrebe udruga i općinske uprave, a početkom godine ugovorili smo i radove na uređenju ulica centra Podravskih Sesveta. Ovim radovima obnavljamo, rekonstruiramo i izgrađujemo 70-ak parkirnih mjesta, 700 metara pješačkih staza i 650 metara novog kolnika te uređujemo kolne prilaze, zelene površine i postavljamo novi drvored. Rok za završetak radova odužen je za 1. listopada 2024., dok bi uskoro trebali biti završeni radovi asfaltiranja. U tijeku su i radovi na sanaciji odlagališta „Šarje“, kao i program Zaželi– Brižne ruke Podravske, a tu je i projekt rušenja „Stare škole“ te uređenje dijela okoliša kojim se područje dosadašnje stare škole stavlja u funkciju novih parkirnih mjesta i novog dječjeg igrališta – rekao je načelnik Sitek.

IMG 5555 Custom

Također, načelnik Sitek istaknuo je projekte za koje je gotova projektno-tehnička dokumentacija te su ishođeni akti za gradnju.

-U planu imamo gradnju još jednih montažnih tribina JUG 2 gdje očekujemo Odluku o sufinanciranju kako bi ulaganje bilo cjelovito. Izgradnjom montažnih tribina JUG 2 povećavamo broj sjedećih mjesta na 320 čime ispunjavamo puno viši rang takmičenja. Mogu reći da nogometaši s upravom NK DRAVE dobro rade, dok mi nastojimo njihov trud i rad popratiti s dodatnim ulaganjem. Prvenstveno ulažemo u sportsku infrastrukturu, a pripremamo i projektno-tehničku dokumentaciju za dogradnju i uređenje postojećeg dijela prostorija nogometnog kluba. Također, očekujemo i Odluku o sufinanciranju za energetsku obnovu društvenog doma Mekiš, a gotovu dokumentaciju imamo za modernizaciju prometnice i izgradnju pješačke staze na lokaciji Trg kralja Tomislava za koju također očekujemo Odluku o sufinanciranju. Jedan od važnijih projekata gdje imamo pripremljenu dokumentaciju je i Dogradnja jedne jasličke skupine u sklopu DV „Leptirići“ Podravske Sesvete. Imamo liste čekanja za upis djece u dječji vrtić te u jasličkom prostoru vrtića kontinuirano imamo manjak prostora, a želja nam je da osiguramo svima jednake uvjete za sve. Isto tako, već dugo očekujemo projekt Rekonstrukcije i dogradnje područne škole, kao i izgradnju školsko-sportske dvorane te se nadam da ćemo iduće godine imati izvođače radova kako bi započeli s radovima te uveli jednu smjenu sa svim propisanim standardima i planiranim rokovima. Za naredna razdoblja pripremamo projektno-tehničku dokumentaciju i za niz drugih projekata, a to su izgradnja nogostupa u Dravskoj ulice i obnova županijske ceste te gradnja pješačke staze u ulici E. Tomića u Podravskim Sesvetama – dodao je.

Osim velikih i važnih projekata, Općina brine i za ostale mještane pa tako isplaćuju subvenciju za mlade – kupnja radnih bilježnica, smještaj učenika srednjih škola, stipendije za studente, jednokratna naknada za mlade obitelji i samce za stjecanje prve stambene nekretnine. Isto tako, Općina izdvaja sredstva za kupnju strojeva i uređaja te umjetno osjemenjivanje i provedbu izobrazbe, a dugi niz godina provode i isplatu porodiljnih naknada kao demografsku mjeru, ali i jednokratne isplate za starije osobe.

Prisutnima se obratio i gradonačelnik grada Đurđevca Hrvoje Janči te istaknuo važnost povlačenja EU sredstava i realizacije projekata s posebnim fokusom na poboljšanje uvjeta za djecu, starije osobe i cjelokupnu zajednicu, a kako bi se podigao životni standard i potaknuo ostanak stanovnika u ruralnim sredinama.

-Puno se radi u općini Podravske Sesvete i provodi se puno projekata. Nalazimo se u polovici najintenzivnijeg vremena korištenja EU sredstava i svi mi koji upravljamo lokalnim sredinama moramo povući što više europskih sredstava i realizirati što više projekata da se približimo standardu velikih sredina i gradova. Drago mi je da se posebna briga vodi o najmlađima, da postoji potreba za novom jasličkom skupinom za koju je pripremljen projekt za realizaciju, kao i jednosmjenska nastava u osnovnoj školi i sportska dvorana. Imamo zajednički projekt Centar za starije osobe u Đurđevcu za koji je krenula izgradnja gdje je Općina Podravske Sesvete iskazala interes za sudjelovanjem kako bi se osiguralo mjesto za najstarije mještane da ostanu blizu svojih obitelji i da se podiže kvaliteta života cijelih obitelji – rekao je gradonačelnik Janči.

IMG 5585 Custom

Župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren istaknuo je važnost ulaganja u obrazovanje i zdravstvo.

-Već puno godina dolazim ovdje i može se puno toga vidjeti i naučiti. Vidim da se puno radi i zato pohvala svima koji su zaslužni i koji općinom upravljaju. Ova je općina važna i ima podršku svih nas jer županija je ustrojbeni oblik koji najviše brine o dvije stvari, a to su obrazovanje i zdravstvo. Obrazovanje je tema oko koje su se najviše vodile polemike, razgovori i aktivnosti i zahvaljujem načelniku i njegovoj upornosti jer smo konačno dobili suglasnost za nastavak projektiranja nadogradnje škole i sportske dvorane. Veselim se tome kao i vi jer je važno ulagati upravo u djecu koja su budućnost. Veselim se doći ovdje jer Podravske Sesvete su općina prepuna sadržaja, sporta i kulture. Na svemu tome čestitam i želim puno uspjeha te će te uvijek imati otvorena vrata i podršku županije – rekao je župan Koren te svim mještanima čestitao Dan općine.

IMG 5594 Custom

Saborski zastupnik i predsjednik Gradskog vijeća Grad Đurđevca Željko Lacković istaknuo je važnost zajedničkog rada kako bi se unaprijedila zajednica, omogućili bolji uvjeti za mlade i razvijala lokalna privreda i turizam.

-Mi koji smo u javnom prostoru moramo uprijeti svoje snage da bi doprinijeli svojoj zajednici, da bi ovaj kraj bio tretiran i da zavrjeđuje onaj status koji mu pripada. Ovdje žive vrijedni i hrabri ljudi, ovdje posluju gospodarstvenici koji pokazuju da je ovo zaista jedan izniman kraj, a svima nama je zadaća da upravo najmlađima, djeci, onima koji odrastaju u ovakvim malim sredinama damo iste uvjete kakve imaju drugi u velikim gradovima. Rijeka Drava obilježava povijest i područje općine Podravske Sesvete i sve one aktivnosti koje će biti poduzimane u tom smjeru će zapravo doprinijeti i vrijednosti svega ovoga što je ovdje stvoreno od nekretnina, do mogućnosti kvalitetnijeg života i baljenja turizmom na ovim našim predjelima. Mi za to imamo sve uvjete. Trebamo malo više sloge, malo više zajedništva, okupljanja oko velikih i bitnih ciljeva da nam se ne bi dogodilo da ležimo na nafti i plinu, a da to ne iskoristimo u dovoljnoj mjeri. Mi smo tu da vam otvaramo sva vrata, sve vaše projekte koje radite samostalno, bilo s Općinom ili Županijom. Mi ćemo podržati i borit ćemo se da upravo podravsko selo, podravski čovjek i podravsko gospodarstvo imaju barem jednaki tretman kakve imaju i ostale sredine u Hrvatskoj – rekao je Lacković.

IMG 5602 Custom

Na završetku sjednice dodijeljena su Javna priznanja zaslužnima za promicanje i razvoj općine Podravske Sesvete, a ovogodišnje laureate možete vidjeti OVDJE.

Svečanu sjednicu glazbenim programom uveličao je Zbor umirovljenika općine Podravske Sesvete, zbor Područne škole Podravske Sesvete pod vodstvom učitelja glazbene kulture Tomislava Glumbića te Elena Derežić recitacijom.

(www.icv.hr, ib, foto: I. Barčan)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content