Svečano otvorene Sportske igre branitelja: U povodu 33. obljetnice oslobođenja grada Virovitice održana skupština HVIDRA-e

Na današnji dan, 17. rujna, prije 33 godine oslobođena je virovitička vojarna te je tako područje bivše općine Virovitica oslobođeno od neprijatelja.

Tim povodom danas (utorak) je u organizaciji HVIDRA-e Virovitica održana svečanost obilježavanja tog važnog događaja koja je započela svetom misom za sve poginule i umrle hrvatske branitelje u crkvi sv. Roka, a nastavljena je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Gradskom groblju u Virovitici kod Spomen-obilježja hrvatskim braniteljima poginulim u Domovinskom ratu te na grobu bojovnika Vladimira Grge Vampovca koji je smrtno stradao u akciji oslobađanja vojarne.

Svečanost je nastavljena na Vegeški gdje je održan i prigodni program na kojemu su, uz predstavnike braniteljskih udruga i ostale goste, nazočili i predstavnici Ministarstva hrvatskih branitelja, zamjenik župana Virovitičko-podravske županije Marijo Klement sa suradnicima, zamjenica gradonačelnika Virovitice Vlasta Honjek-Golinac sa suradnicima, predstavnici Policijske uprave VPŽ te drugi uvaženi gosti.

Prije samog početka svečanog dijela programa koji je održan na prostoru Sportskog centra Vegeška u Virovitici, prisutnima se obratio gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin.

– Možemo biti ponosni na hrabre ljude bez čije žrtve danas ne bismo imali slobodnu Hrvatsku. Najmanje što možemo učiniti je da se prisjetimo i obilježimo sve značajnije događaje u Domovinskom ratu, pa tako i ovaj događaj koji je jedan od najznačajnijih za grad Viroviticu i bivšu općinu Virovitica. Sve to svakodnevno trebamo prenositi i na mlađe generacije s ciljem da se istina o Domovinskom ratu nikada ne zaboravi – rekao je gradonačelnik Kirin. 

Sve nazočne u ime organizatora pozdravio je i predsjednik HVIDRA-e Virovitica Mirko Poljanac, a na samu akciju oslobađanja vojarne podsjetio je predsjednik HČZ Virovitica Davor Špoljarić ističući važnost ove akcije.

– U noći sa 16. na 17. rujna, nakon uzaludnih pregovora s komandantom “kasarne” o mirnoj predaji, započeli smo napad. Oko 7 sati, nakon žestoke pucnjave, ostvarili smo izravnu telefonsku liniju sa zapovjedništvom vojarne i predalo se svih 185 vojnika, a predali su i znatnu količinu oružja i minsko-eksplozivnih sredstava koji su bili od presudne važnosti u kasnijim akcijama prilikom oslobođenja područja zapadne Slavonije. U vojnoj akciji oslobađanja vojarne sudjelovalo je oko 400 pripadnika 50. samostalnog bataljuna, policije te rezervnog sastava policije. Vojarna je službeno predana oko 12.15 sati, čime je oslobođen i grad Virovitica. Iz 50. samostalnog bataljuna ZNG-a Virovitica proizišla je slavna 127. brigada ZNG-a Virovitica, jedna od najjačih brigada u Hrvatskoj, brigada u kojoj je bilo aktivirano više od četiri tisuće ljudi – prisjetio je sve D. Špoljarić.

U ime Virovitičko-podravske županije svim nazočnima obratio se zamjenik župana Marijo Klement, koji je zahvalio braniteljima na hrabrosti i svemu onome što su učinili za Viroviticu i županiju.

– Možete se podičiti da ste među prvima koji su trajno oslobodili svoj prostor od neprijatelja, prvi koju su podigli hrvatsku zastavu na graničnom prijelazu i prvi koji su učinili uspješnu razmjenu zarobljenika. Ponosimo se vama, a Županija će i dalje biti uz vas u svim vašim potrebama i htijenjima jer to ste i zaslužili – zahvalio je braniteljima Marijo Klement.

Na kraju se svima obratio i izaslanik Vlade RH i Ministarstva hrvatskih branitelja, glavni tajnik ministarstva Ivica Akmadža, koji je, uz zahvalu i čestitke virovitičkim braniteljima na stvaranju hrvatske države, izdvojio i neke od važnih projekata koji su usmjereni upravo na populaciju hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji.

– Ministarstvo hrvatskih branitelja otvorilo je četiri veteranska centra u Hrvatskoj,  a u skoroj budućnosti planiramo otvoriti još četiri, između ostalog i u Virovitici. Osim toga, u planu je i izgradnja braniteljskih domova i drugi projekti usmjereni na braniteljsku populaciju – rekao je, između ostalog, Akmadža te potom otvorio Sportske igre hrvatskih branitelja u disciplinama streljaštvo, elektronski pikado, viseća kuglana i belot.

Također, sve nazočne pozdravili su i zamjenica gradonačelnika Vlasta Honjek-Golinac te zamjenik načelnika PU VPŽ i predsjednik HVIDRA-e Slatina Nenad Križić.

Nakon svečanog otvaranja održana je i skupština HVIDRA-e Virovitica koju je predvodio predsjednik Mirko Poljanac.

(www.icv.hr, bs)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content