Slavonska alka na konju od šukara postala je nadaleko poznata: UHBDDR Duga Međa već ima i neke nove zanimljive ideje

Udruga hrvatskih branitelja dragovoljaca Domovinskog rata Duga Međa prepuna je vrhunskih ideja, pokreću niz manifestacija, odnosno sadržaje koji se rijetko gdje mogu vidjeti, a riječ je o maloj grupi ljudi, hrvatskih branitelja koji samo žele svoju Dugu Među upisati na kartu značajnih mjesta u županiji i Hrvatskoj. Prije sedam godina krenula je zanimljiva priča o slavonskoj alci.

– Prije sedam godina bili smo na olimpijadi starih sportova u Brođancima gdje smo vidjeli razne igre koje su primjerene svim uzrastima pa smo tako došli na ideju da i braniteljsku populaciju malo maknemo od standardnih igara u kojima sudjeluju. Tako je pala ideja da to bude Slavonska alka koju su prvi napravili orahovački planinari baš s tim konjićem– kaže predsjednik UHBDDR Duga Međa Mirko Bušljeta. Dopredsjednik Mirko Horvatin bio je jedan od pokretača ove ideje koja je donijela konstruiranje konja pomoću šukara ili radnih kolica.

– Kada smo vidjeli to od planinara željeli smo to sami napraviti i uspjeli. Prvo smo mi pokušali da li to funkcionira i kada smo vidjeli da je zabavno i ne baš tako lako za izvesti odmah smo tu igru postavili na prve slijedeće braniteljske igre kod nas i ista je naišla na odobravanje što nam je bilo posebno drago– kaže Horvatin te pojašnjava pravila.

– Pravila su jednostavna. Dakle, jedan igrač gura konja, odnosno kolica, drugi u njima drži koplje i kao u pravoj alci pogađa 1, 2 ili 3 punta. Voze se dvije serije po svakom paru i na kraju se zbrajaju rezultati. Često se prilikom igre koristimo povicima iz poznate Sinjske alke, popu ”u sridu” ili ”u ništa”, a rađaju nam se još neke ideje uz ovu igru o kojima će uskoro– zaključuje Horvatin. Slavonska alka je postala pravi hit koja uz sebe vuče više ciljeva.

– Osim alke, u igre branitelja ubacili smo i bacanje potkove čime smo željeli uključiti i branitelje i njihove obitelji da zajedno dolaze na igre i druženje. Vrlo brzo nakon nas ideju je pokupio UDVDR Zabok koji redovno ima ovu igru na svojoj “Pekmezijadi” i zovu ju naravno Zagorska alka. Drago nam je da je naša ideja naišla na plodno tlo, a mi tu ne želimo stati, imamo nove ideje kako zabaviti i upustiti hrvatske branitelje– zaključio je Mirko Bušljeta. Josip Horvatin iz Zaboka pohvalio je ovu ideju kolega branitelja iz Duge Međe.

– Mi smo veliki prijatelji i suradnici i doista im se divim na svemu što rade. Dali su i nama puno ideja pa tako i ovu alku koja je stvarno nešto posebno. Kod nas u Zagorju je to postao pravi hit, svi se dobro zabavljaju, a čak je pobjeda postala i neka vrsta prestiža– kaže Josip Horvatin. Slavonska alka je doista postala igra koju svi žele probati, a svake godine na “Pekmezijadi” u Dugoj Međi okuša se i župan VPŽ Igor Andrović.

– Naravno da smo željeli probati, stvarno je zanimljivo i ono što je važno reći- unikatno, ovo nigdje nema, samo u našoj Dugoj Međi. Hvala braniteljima na ovoj sjajnoj ideji i njenoj provedbi– rekao je župan Andrović na Pekmezijadi ove godine.

Branitelji iz Duge Međe, kako su rekli, idu dalje. Nove ideje su već na pomolu i ono što je najvažnije, oni ovakvim idejama i igrama svoje kolege, hrvatske branitelje, čine veselijim i opuštenijim.

(www.icv.hr, vg)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content