SERIJAL „ŽENE NA SELU: SNAGA, VIZIJA I NASLJEĐE“ Srce zajednice: Portret volonterke Ivane Balogović koja unosi pozitivnu promjenu

U malim zajednicama, daleko od svjetla velikih gradova, postoje ljudi čiji rad nadmašuje lokalne granice. Ivana Balogović iz Okrugljače, malog sela u općini Špišić Bukovica, svojim volontiranjem mijenja živote, osobito djece iz svoje zajednice.

Kao majka dvoje djece, Ivana je pokrenula inicijativu koja okuplja djecu na kreativno druženje. Kroz zajedničke aktivnosti, od igre do humanitarnih akcija, Ivana i djeca unose pozitivne promjene u svoju okolinu. Sastaju se u kapelaniji u Bušetini, prostoru koji im je omogućio tadašnji župnik fra Grgur Blažević, na čemu su izuzetno zahvalni.

U toj skromnoj prostoriji, djeca različitih dobi stvaraju, uče, glume i pomažu drugima, predvođena Ivaninom predanošću i ljubavlju. Ona je prije pet godina pokrenula ove susrete, koji su postali središte kreativnog i humanitarnog djelovanja zajednice.

WhatsApp-Slika-2024-07-28-u-15.59.30_598d3774

– U početku smo se jednostavno nalazili jednom mjesečno, čisto da se djeca igraju i povežu. Zamisao je bila da na trenutak zamijene računala za igru. Ali ubrzo su djeca počela donositi vlastite ideje, predlagali su izradu ukrasa, organizaciju predstava, a onda i akcije pomoći zajednici. Ni sama nisam očekivala da će sve to prerasti u nešto toliko veliko – s osmijehom nam objašnjava Ivana kako je sve počelo.

POMOGLI U IZGRADNJI DOMA

Djeca su se s velikom energijom uključila u projekt. Počeli su izrađivati božićne ukrase, pisati i izvoditi predstave, te organizirati razne humanitarne akcije, a potom je stigla i prekretnica za projekt – velika podrška zajednice.

– Prvi znak da radimo dobru stvar bio je kada smo nakon božićne predstave 2017. godine u domu u Okrugljači okupili 200-tinjak ljudi. Njihova podrška i nagrada za ukrase koje smo izradili bila je izuzetno ohrabrujuća. Nakon toga, podrška naših sumještana bila je toliko velika da smo nastavili s okupljanjima, a umjesto jednom mjesečno, susrete smo počeli održavati na tjednoj bazi – priča nam uzbuđeno.

Od tada, Ivana i djeca organiziraju brojne aktivnosti, od razmjene odjeće, obuće i igračaka, pa sve do humanitarnih akcija za pomoć potrebitima. Posebno se ponose akcijom koju su pokrenuli za jednu mladu sedmeročlanu obitelj iz Petrinje, koja je ostala bez doma nakon potresa.

WhatsApp-Slika-2024-07-28-u-15.59.28_fb9b0673

– Djeca su izrađivala ukrase za zid, a mještani su ih rado kupovali, čime smo prikupili dovoljno novca za nekoliko cigli koje su pridonijele izgradnji njihovog novog doma – istaknula je ova aktiviskinja.

Osim što se bave humanitarnim radom, Ivana i djeca svake godine organiziraju akcije čišćenja okoliša kako bi se mladi educirali o ekologiji i što više vremena proveli u prirodi. Ivana vjeruje u potencijal djece i smatra da su predrasude o njihovoj „ovisnosti o tehnologiji“ preuveličane.

POVEZUJE IH MOLITVA

– Ako im damo mobitel, naravno da će ga koristiti. No, ako im pružimo druge aktivnosti, vidjet ćete kako brzo stvaraju. Naš zadatak je usmjeriti ih i pružiti im mogućnosti – objašnjava Ivana.

Slaže se s izrekom da djeca najbolje uče kroz igru, a u tome vidi ljepotu života. Svaki njihov susret započinje i završava molitvom koja, prema Ivaninim riječima, ima poseban značaj i povezuje sve sudionike.

Ivana često dobiva pitanja o tome zašto se posvećuje ovom radu i odakle dolaze njezine ideje. Iako nema formalno pedagoško obrazovanje, ljubav prema djeci i radost koju osjeća kada je s njima, za nju su nemjerljive.

WhatsApp-Slika-2024-07-28-u-15.59.31_0a96397b

– Ne bih to nazvala hobijem, jer bi to moglo zvučati uvredljivo. Jednostavno se osjećam povezano s njima, kao da su oni moji, a ja njihova. Možda zbog toga još nisam formalizirala naš rad u neku udrugu, jer mislim da papir nije najvažniji. Međutim, na poticaj roditelja i bliskih osoba, intenzivnije razmišljam o tome – priznaje.

Pandemija je posljednje dvije godine ograničila njihove susrete, ali Ivana i djeca polako se vraćaju starim aktivnostima, s brojnim novim idejama, prijateljima i susretima.

„BESPLATNO PRIMISTE, BESPLATNO DAJTE!“

Ivana naglašava da, iako se možda čini da se sve odvija lako, iza svega stoji puno truda, pripreme, nabavke alata i organizacije. Djeca koja sudjeluju variraju u dobi, od najmanjih pa do srednjoškolaca. Roditelji su izuzetno pristupačni i povjerljivi, sretni što njihova djeca imaju priliku provoditi vrijeme u ovakvom okruženju.

Moto ove zajednice malih pomagača preuzet je iz Matejevog evanđelja: „Besplatno primiste, besplatno dajte!“

– Ova rečenica sažima sve što radimo – dajemo i darujemo jedni drugima vrijeme, igru, ispečene kolače i osmijehe, jer svi smo mi u potrebi i svi smo upućeni jedni na druge. Ako želite provjeriti kako radimo, slobodno nam se pridružite na nekoj od naših radionica – rekla je Ivana te pozvala sve da im se pridruže.

Ova iznimna žena svijetli je primjer kako posvećenost i ljubav mogu donijeti velike promjene u zajednici. Kroz svoju inicijativu, koja okuplja djecu u kreativne i humanitarne aktivnosti, Ivana ne samo da obogaćuje živote mladih, već i povezuje zajednicu kroz zajednički trud i brigu. Iako iza svega stoji puno truda, njen rad i moto „Besplatno primiste, besplatno dajte!“ jasno pokazuju koliko je važno darivanje i zajedništvo.

Članak je dio serijala „Žene na selu: Snaga, vizija i nasljeđe“ te je objavljen uz financijsku potporu Agencije za elektroničke medije iz Programa poticanja novinarske izvrsnosti. 

(icv.hr, Željka Đaković Leš, Foto: privatni arhiv)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content