Radosni prizori iz Kloštra Podravskog: Kuća “okićena” perjem i papirićima u čast dolaska male Tese

U Kloštru Podravskom naišli smo na neobičan, ali vesel običaj – kuću oko koje su dvorište i prilazi bili posuti perjem i papirićima. Ovaj prizor nije slučajnost, već duboko ukorijenjena tradicija u našem kraju. Naime, kada se žena porodi, obitelj i prijatelji, u znak slavlja, “ukrase” kuću novopečenih roditelja na ovaj način.

Ovaj put, povod za slavlje bio je poseban – obitelj je dobila svoju prvu unučicu, malenu Tesu. Krsni kumovi, prijatelji i rodbina nisu propustili priliku da obilježe ovaj sretan događaj i okupe se oko kuće kako bi je “okitili” perjem i šarenim papirićima, simbolima sreće i veselja.

– Jako smo ponosni jer smo dobili prvu unučicu Tesu. Kuća je sada prekrivena perjem i papirićima, ali nama to uopće ne smeta. Znak je to radosti i ljubavi koju dijelimo s našim bližnjima – rekli su nam ponosni baka i djed.

– U petak planiramo feštu, a nakon toga će se ponovno okupiti rodbina i prijatelji da nam pomognu očistiti. Iako, do tada, vjerojatno će biti još više perja i papirića, ali to je samo dodatni znak koliko smo sretni – dodali su. 

(icv.hr, žđl, mk, Foto: M. Kocijan)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content