Priopćenje pravobranitelja za osobe s invaliditetom povodom preporuke koja je upućena policijskim upravama i gradovima u RH

Priopćenje pravobranitelja za osobe s invaliditetom povodom preporuke koja je upućena policijskim upravama i gradovima u Republici Hrvatskoj.

Preporuku dostavljamo u cijelosti,  uzimajući u obzir značaj predmetne teme za osobe s invaliditetom i vodeći računa o važnosti njenog aktualiziranja u javnosti:

– Osobe s invaliditetom svakodnevno se suočavaju s nesavjesnim sudionicima u prometu koji nepropisno parkiraju svoja vozila na parkirališna mjesta obilježena za parkiranje vozila kojima se prevoze osobe s invaliditetom.

Parkirana vozila u kojima nije propisno istaknuta Europska parkirališna karta za osobe s invaliditetom, zlouporaba tuđe parkirališne karte i parkiranje na ova mjesta iako osoba s invaliditetom nije u vozilu, parkiranje preblizu ili djelomično preko obilježenih parkirališnih mjesta bez ostavljanja dovoljnog razmaka potrebnog da osoba s invaliditetom izađe iz svog vozila, učestali su prekršaji koji ukazuju na još uvijek nedovoljnu razinu svijesti društva o važnosti pristupačnih parkirališnih mjesta za osobe s invaliditetom. Posebno je zabrinjavajuća spoznaja kako osobe s invaliditetom koje zbog izostanka pravovremenog sankcioniranja prekršitelja same pokušaju ukazati na nepropisno parkiranje, često budu verbalno i gotovo fizički napadnute od samih prekršitelja.

Opisane situacije osim što predstavljaju kršenje propisa ujedno ukazuju i na omalovažavajući odnos prema osobama s invaliditetom. Naime, velikom broju osoba s invaliditetom, posebno onima koje se otežano kreću ili se kreću s pomoću pomagala (npr. štake, štapovi, invalidska kolica, hodalice i dr.) i djeci s teškoćama u razvoju (npr. poremećaj iz spektra autizma), zbog još uvijek uvelike nepristupačnog javnog prijevoza i brojnih prepreka na javnim površinama, automobil je jedino prijevozno sredstvo kojim mogu doći do svog radnog mjesta, fakulteta, škole, vrtića, kod liječnika, jedino automobilom mogu otići u šoping, kazalište, na druženje u kafić ili obaviti neku drugu svakodnevnu aktivnost. Upravo stoga je važno istaknuti kako parkirališno mjesto koje je uređeno i obilježeno za vozila osoba s invaliditetom nije povlastica besplatnog parkiranja, kako to mnogi pogrešno smatraju, nego mjera kojom se omogućuje da osoba s invaliditetom može

Parkirati što bliže odredištu i neometano izaći iz vozila i pristupiti nogostupu, odnosno mjera koja osobi s invaliditetom omogućava kretanje, neovisno življenje i uključivanje u svakodnevni život zajednice.

Zbog brojnosti ove vrste pritužbi i učestalosti opisanih prekršaja, Pravobranitelj za osobe s invaliditetom uputio je preporuku policijskim upravama i gradovima no području cijele Republike Hrvatske.

Uz ukazivanje na opisani problem i obvezu osiguranja pristupačnosti i mobilnosti kao osnovnih preduvjeta za izjednačavanje mogućnosti za osobe s invaliditetom, gradovima i policijskim upravama ponovno je preporučeno intenzivnije provođenje zajedničkih akcija i kampanja kojima će u suradnji s lokalnim udrugama i uz medijsku podršku, podizati razinu svijesti društva o važnosti poštivanja propisa kojima je uređeno pravo parkiranja na parkirališnim mjestima obilježenim za parkiranje vozi/a kojima se prevoze osobe s invaliditetom.

Također, policijskim upravama i gradovima je preporučeno da učestalije provode ciljane akcije usmjerene na identificiranje i sankcioniranje nepropisnog parkiranja na mjestima za vozila osoba s invaliditetom, pogotovo u odnosu na zlouporabu i korištenje tuđe parkirališne karte.

Uz navedena, policiji i gradovima preporučeno je intenzivnije i dosljednije svakodnevno sankcioniranje ove vrste prekršaja, kako izricanjem novčanih kazni, tako i premještanjem vozila koja se neovlašteno parkiraju te oslobađanjem parkirališnog mjesta za one kojima je ona i namijenjena.

Preporučeno je da se u osmišljavanje i provedbu preventivnih i represivnih akcija uključe predstavnici osoba s invaliditetom te je istaknuto kaka se uz suradnju i zajedničko djelovanje policije, gradova, institucija i lokalnih udruga, uz medijske najave kampanja i akcija, kao i medijska aktualiziranje ove teme, može pozitivna djelovati no svijest društva te utjecati na uklanjanje prepreka koje otežavaju svakodnevicu osoba s invaliditetom.

Osim preporuka nadležnim tijelima, apeliramo i na sve sudionike u prometu do poštuju propise koji se odnose na parkiranje na mjesta obilježena za vozila osoba s invaliditetom i podsjećamo kako neovlašteno parkiranje na ta mjesta, pa čak i ako je to “samo na pet minuta”, znači onemogućavanje osobe s invaliditetom ne samo da parkira, nego i da izađe iz vozila i obavi ono što osoba bez invaliditeta može obaviti i ako parkira na bilo koje drugo mjesto – stoji u priopćenju.

(Pravobranitelj za osobe s invaliditetom)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content