Predstavljena kampanja “Reagiram i preveniram”: Stručnjaci apeliraju na važnost cijepljenja protiv gripe i pneumokoka

Danas je u prostorijama Zavoda za javno zdravstvo “Sveti Rok” Virovitičko-podravske županije u Virovitici održana konferencija za novinare na kojoj je predstavljena kampanja “Reagiram i preveniram”. Ova kampanja, koju je prije dvije godine pokrenuo Hrvatski savez dijabetičkih udruga, ima za cilj podizanje svijesti o važnosti cijepljenja protiv gripe i pneumokoka, osobito među rizičnim skupinama.

Konferenciju su vodili primarijus Miroslav Venus, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo “Sveti Rok” i predsjednik Hrvatskog epidemiološkog društva, prof. dr. sc. Hrvoje Tiljak, specijalist opće medicine, te Zrinka Mach, predsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga.

Miroslav Venus istaknuo je važnost cijepljenja, osobito za starije osobe i kronične bolesnike.

– Cijepljenje je namijenjeno osobama starijima od 65 godina, kao i svima koji su kronično bolesni, poput onih sa šećernom bolešću, malignim oboljenjima i kroničnim opstruktivnim plućnim bolestima- rekao je Venus, naglašavajući kako je posebno važno povećati procijepljenost starijih i kroničara.

– Dokazano je da bi oboljenje, u smislu invazivne pneumokokne bolesti, za njih moglo biti ozbiljno, pa čak i smrtonosno- dodao je.

Venus je također naglasio da je za ciljane skupine cjepivo protiv pneumokoka dovoljno primiti jednom u životu, čime se pruža dugotrajna zaštita.

Prof. dr. sc. Hrvoje Tiljak, koji se godinama bavio kroničnim i onkološkim bolestima, naglasio je potrebu za edukacijom i preventivnim mjerama.

– Nama je primarno trebao poticaj da se ljudima objasni kako cijepljenje može spasiti život. Pojedini pacijenti su i bez infektivnih bolesti često zdravstveno, pa i životno ugroženi, a cijepljenje može značajno povećati mogućnost preventivne intervencije- rekao je Tiljak.

Zrinka Mach je u svom obraćanju istaknula koliko je važno educirati građane o cijepljenju, osobito u nadolazećem zimskom razdoblju, kada su respiratorne infekcije učestalije.

– Naša ideja je osvijestiti i educirati stanovništvo te podići razinu zdravstvene pismenosti, koja je među stanovništvom nedovoljno razvijena- kazala je Mach. Također je napomenula kako svaka deseta odrasla osoba u Hrvatskoj boluje od šećerne bolesti te da se kampanja “Reagiram i preveniram” bavi upravo time da poveća povjerenje u cijepljenje i smanji utjecaj dezinformacija.

Prema riječima stručnjaka, osobe koje boluju od šećerne bolesti imaju četiri puta veći rizik od razvoja pneumokokne bolesti, dok su oboljeli od KOPB-a u 16 puta većem riziku. Gripa također značajno povećava rizik od srčanog udara i moždanog udara kod osoba s kroničnim srčanim bolestima. Cijepljenje je, stoga, ključna preventivna mjera koja može smanjiti rizik od teških komplikacija.

Cjepivo protiv pneumokoka i cjepivo protiv gripe dostupni su besplatno za sve osobe u povećanom riziku, a mogu se primiti kod liječnika obiteljske medicine. Stručnjaci su naglasili kako je krajnji cilj kampanje povećanje procijepljenosti za dva posto godišnje, uz kontinuirani rast.

Kampanja “Reagiram i preveniram” podržana je od strane Ministarstva zdravstva, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i brojnih drugih relevantnih institucija. Njihova zajednička poruka je jasna: pravovremenim cijepljenjem štitimo zdravlje i osiguravamo bolju kvalitetu života.

(www.icv.hr, mra)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content