Povećanje broja turista u Pitomači: Općinska Turistička zajednica kroz kulturne manifestacije i projekte privlači sve veći broj posjetitelja

Na području općine Pitomača postoji duga tradicija održavanja manifestacija različitih profila i karaktera u kojim se ogleda bogatstvo tradicije, folklora, običaja, povijesti i kulture.

Tijekom proteklih desetak godina na području općine Pitomača uspostavio se i novi ciklus priredbi i manifestacija koje svojim sadržajima, prilagođenima vremenu, okolnostima i potrebama znatno pridonose dinamici i obogaćivanju turističkog ozračja.

Direktorica Turističke zajednice općine Pitomača Ivona Pankaz istaknula je bogatu tradiciju manifestacija te važnost suradnje s lokalnim dionicima.

– Uz naše već dobro poznate manifestacije poput obilježavanja Dana općine Pitomača – Vidova, Martinja i Vincekova v Kladarskom bregu, Velikog skoka na Križnici, Dana pečenjakov, te memorijala dr. Marijana Jergovića i Drage Britvića, posljednjih nekoliko godina održavaju se i manifestacije kao što su Klopotec trail, koja je postala vrlo popularna, te “Slavonija i Podravina, wine not?!” u suorganizaciji s Turističkom zajednicom Virovitičko-podravske županije – izjavila je direktorica.

Osim ovih manifestacija u općini se provode i razne sportske aktivnosti, kazališni programi, likovne izložbe i kolonije, glazbeni, plesni i folklorni programi.

– Obnova i očuvanje baštine, kao i gastronomske priredbe programi su koje Turistička zajednica ostvaruje u suradnji s Općinom, Centrom za kulturu “Drago Britvić”, udrugama civilnog društva, sportskim udrugama i udrugama u kulturi, te ostalim pravnim i fizičkim osobama – dodala je Pankaz.

Turistička zajednica općine Pitomača, uz već dobro poznate manifestacije koje godinama privlače posjetitelje, ostvarila je i značajan napredak kroz projekte koji dodatno jačaju poziciju općine na turističkoj karti Hrvatske.

– Turistička zajednica općine Pitomača prijavila se na javni natječaj za dodjelu sredstava za projekte lokalnih turističkih zajednica na turistički nedovoljno razvijenom području i kontinentu u 2024. godini. Iz Fonda za turistički nedovoljno razvijena područja i kontinent odobrena su nam sredstva u iznosu od 30.706,50 eura za tri projekta – objašnjava direktorica.

Jedan od odobrenih projekata je „Turistifikacija manifestacija“, kojim će se sufinancirati troškovi najposjećenijih događanja na području općine Pitomača, čime će manifestacije dobiti dodatnu podršku i kvalitetu.

Kroz projekt „Pitomača kroz storytelling – Faza 2“ bit će obogaćen Petrov vrt u Interpretacijskom centru “Kuća Petra Preradovića“ u Grabrovnici. Postavit će se tematska staza posvećena himnama i budnicama, čime će se dodatno proširiti kulturna i edukativna ponuda ovog značajnog centra.

– U sklopu ovog projekta izradit ćemo virtualne 360° interaktivne panorame, kao i zračne panorame snimljene dronom. Tekstovi dobiveni u prvoj fazi projekta također će biti implementirani u novi sadržaj – dodaje Pankaz.

Treći projekt pod nazivom „Pitomača na dlanu“ predviđa obnovu i postavljanje smeđe/turističke signalizacije na području cijele općine, što će dodatno olakšati orijentaciju posjetiteljima te istaknuti turističke atrakcije.

– Završetak svih projekata planiran je do kraja ove godine, a cilj nam je kroz ove inicijative dodatno ojačati turističku ponudu i prepoznatljivost naše općine na nacionalnoj razini – zaključila je Ivona Pankaz.

Također općina Pitomača u odnosu na isto razdoblje prošle godine bilježi i porast broja dolazaka turista.

– Od 1. siječnja do 31. kolovoza ove godine u smještajnim objektima na području općine Pitomača bilježi se rast dolazaka za 13 posto i porast broja noćenja za 18 posto. Posebno nas veseli podatak da se broj noćenja stranih turista povećao za 28 posto. Navedeni porast rezultat je javnih ulaganja u turističku infrastrukturu, osobito u posjetiteljske centre, ali istovremeno i rezultat otvaranja novih smještajnih objekata ne samo na području općine Pitomača, već i cijele Virovitičko-podravske županije – ističe Ivona P.

Do kraja godine očekuju nas još tradicionalne manifestacije poput obilježavanja blagdana sv. Martina, odnosno Martinje u Kladarskom bregu, tradicionalnog humanitarnog koncerta te Adventa u Pitomači. Ove manifestacije dodatno će obogatiti kulturnu i društvenu ponudu općine, privlačeći brojne posjetitelje i stanovnike.

(www.icv.hr, ib)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content