Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća obilježena 33. obljetnica oslobađanja vojnog skladišta Šištat kraj Virovitice

Članovi UHBDDR-a VPŽ Ogranak “Vukovi” Taborište i predstavnici drugih braniteljskih udruga danas (ponedjeljak) su obilježili 33. godišnjicu oslobođenja vojnog skladišta Šištat kraj Virovitice.

Svečanost je počela odavanjem počasti na spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu na Gradskom groblju Virovitica, a nastavljena prigodnim programom u nekadašnjem vojnom skladištu Šištat.

U ime organizatora sve nazočne pozdravio je tajnik Ogranka “Vukovi” Taborište i vršitelj dužnosti predsjednika Branko Zec te predsjednik podružnice UHBDDR-a VPŽ Josip Perović, a o samoj akciji oslobađanja više je rekao tadašnji zapovjednik Đuro Farkaš napomenuvši pritom da je akcija započela u nedjelju, 15. rujna 1991. u večernjim satima.

– Izviđanjem je ustanovljeno da jugo-vojska traktorima i kamionima odvozi materijalno tehnička sredstva iz vojnog skladišta Šištat. Odmah smo morali djelovati da to spriječimo, tako da smo samoinicijativno krenuli u akciju oslobađanja Šištata. U pomoć su nam došli vod Milanovac i vod Sveti Đurađ, a tu je bila prisutna i desetina iz Čemernice. Obostrano smo tijekom noći izmjenjivali vatru. Vidjevši da se neće moći izvući, jugo-vojnici su digli u zrak jedan dio skladišta Šištat, nakon čega smo ušli u kompleks i oslobodili ga. To je bila jedna od prvih oslobodilačkih akcija kojom se došlo do veće količine naoružanja, eksplozivnog materijala i potrebnih alata koji su kasnije korišteni u oslobađanju vojarne u Virovitici. Osim toga, ovo naoružanje znatno nam je olakšalo odlazak na borbene akcije na našem području – prisjetio se tog događaja Farkaš.

Čestitke braniteljima uputili su i gosti, predsjednik HVIDRA-e Virovitica Mirko Poljanac i predsjednica Udruge udovica poginulih branitelja Virovitica Melita Harmund, a u ime Grada Virovitice sve nazočne pozdravila je zamjenica gradonačelnika Vlasta Honjek Golinac koja je tom prigodom čestitala i zahvalila braniteljima na svemu što su učinili za Viroviticu i Hrvatsku.

-Upravo obilježavanje ovih obljetnica i trajno sjećanje na sve one koji su dali svoj obol slobodnoj Hrvatskoj, najveća je zahvala svih nas, ali to treba ostati i dužnost generacija iza nas jer Domovinski rat i hrvatski branitelji nikada ne smiju pasti u zaborav. Grad Virovitica čvrsto stoji uz naše branitelje i tako će i ostati jer to je najmanje što možemo učiniti kao zahvalu svima vama za ono što ste učinili da živimo u slobodnoj Hrvatskoj – rekla je tom prigodom Vlasta Honjek Golinac.

Svečanost je završila prigodnim druženjem u društvenom domu u Taborištu.

(www.icv.hr, bs, foto: B. Sokele)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content