Ostali ste bez posla ili ga ne možete pronaći? Evo koje su prednosti prijave na Zavod za zapošljavanje i mogućnosti za nezaposlene

U današnjem dinamičnom tržištu rada, prijava u evidenciju nezaposlenih ne samo da omogućuje pristup različitim pogodnostima i podršci, već i otvara vrata brojnim prilikama za poboljšanje zapošljivosti. Hrvatski zavod za zapošljavanje pruža niz usluga i programa koji pomažu nezaposlenima kako bi se uspješno integrirali na tržište rada.

Od novčane naknade, preko obrazovnih i osposobljavajućih programa, do savjetovanja i podrške u traženju posla, uloga HZZ-a je ključna u osiguravanju da svaki nezaposleni ima pristup svim potrebnim resursima. Predstojnik HZZ-a, Područnog ureda Virovitica Hrvoje Belobrk, naglašava važnost sveobuhvatne podrške nezaposlenima i ističe kako je misija Zavoda pomoći svakoj osobi da pronađe put ka stabilnom i uspješnom zaposlenju.

– Naši savjetnici su tu da pomognu u otkrivanju radnog potencijala i pružanju informacija o stanju na tržištu rada. Naša uloga je da se pobrinemo da svaka nezaposlena osoba pronađe put koji odgovara njenim sposobnostima i interesima – ističe Belobrk.

NOVČANA NAKNADA ZA NEZAPOSLENE

Jedna od osnovnih pogodnosti koju HZZ nudi jest novčana naknada. Pravo na ovu naknadu ostvaruje se prijavom u roku od 30 dana od prestanka radnog odnosa, uz ispunjenje uvjeta definiranih Zakonom o tržištu rada. Trajanje naknade ovisi o vremenu provedenom na radu, s minimalnim trajanjem od 90 dana, a može se produžiti do 450 dana za osobe s dugim radnim stažom.

IMG 7239 1

– Naša je dužnost pružiti podršku nezaposlenima u ovom ključnom razdoblju, osigurati da razumiju svoja prava i mogućnosti, te im pomoći da se što brže vrate na tržište rada – napominje Belobrk.

Kako bi dodatno potaknuo zapošljavanje, HZZ nudi različite mjere aktivne politike zapošljavanja, uključujući savjetovanje i obrazovne programe. Savjetnici pomažu u definiranju aktivnosti koje mogu poboljšati zapošljivost i pružaju informacije o programima obrazovanja i mjerama potpore.

– Kroz mjere aktivne politike zapošljavanja nastojimo ne samo pomoći nezaposlenima u pronalaženju posla, već i pružiti potrebnu edukaciju i podršku koja im može pomoći da steknu konkurentske prednosti na tržištu – ističe Belobrk.

U prvih osam mjeseci 2024. godine, 509 poslodavaca zatražilo je 2.853 radnika putem HZZ-a, a 667 radnika je sufinancirano kroz razne mjere. Od listopada 2016. do kraja kolovoza 2024. godine, ukupno je 7.750 osoba uključeno u mjere aktivne politike zapošljavanja, uz isplaćenih 31,9 milijuna eura. Do kraja kolovoza 2024. godine, za potpore poslodavcima u djelatnostima pogođenim pandemijom isplaćeno je 14 milijuna eura, što je obuhvatilo 1.243 poslodavca i 7.611 radnika. U posljednjih osam godina, Zavod je sufinancirao nova radna mjesta s ukupno 45 milijuna eura.

– Ove brojke jasno pokazuju značajan napor HZZ-a u pružanju podrške nezaposlenima i tržištu rada, kroz obrazovne programe i financijske potpore koje omogućuju stjecanje vještina potrebnih za rad u deficitarnim područjima, s posebnim naglaskom na zelene i digitalne vještine – ističe predstojnik.

Programi obrazovanja putem vaučera omogućuju nezaposlenima stjecanje vještina potrebnih za rad u deficitarnim područjima. Belobrk naglašava da je cilj pružiti nezaposlenima mogućnost usavršavanja i stjecanja novih vještina koje odgovaraju potrebama tržišta, a programi sufinancirani iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti te Europskog socijalnog fonda uključuju obuke za zelene i digitalne vještine, kao i opće deficitarno obrazovanje.

PODRŠKA RANJIVIM SKUPINAMA

HZZ provodi specifične programe za dugotrajno nezaposlene i ranjive skupine, poput mladih i osoba s invaliditetom. Ključni program je Aktivacijski program, koji osnažuje i motivira sudionike u pronalasku zaposlenja kroz ciklus radionica. Program uključuje grupne i individualne radne sesije, a sudionici ostvaruju novčanu pomoć od 17,70 eura po danu i putne troškove.

20240925 100523

Ciljevi uključuju procjenu vještina, pripremu za apliciranje na poslove i uključivanje u dodatna obrazovanja. Ove godine, 147 osoba sudjelovalo je u programu, a mnogi su pronašli posao ili se uključili u obrazovanje.

– Naš cilj je osnažiti nezaposlene kako bi stekli potrebne vještine i samopouzdanje za ulazak na tržište rada – kaže prdstojnik te dodaje da nude i  informacije o obrazovnim programima, organiziraju radionice te pomažu u pisanju zamolbi i životopisa, čime se dodatno povećava zapošljivost ovih skupina.

PAD BROJA NEZAPOSLENIH

Krajem kolovoza, na Zavodu za zapošljavanje evidentirano je 3.064 nezaposlenih osoba, što pokazuje značajan pad u odnosu na prethodnu godinu, uz povećan udio žena i osoba starijih od 50 godina među nezaposlenima.

– Ova statistika pokazuje da smo na pravom putu, ali i da postoji potreba za dodatnim mjerama za najranjivije skupine – ističe Belobrk.

Iako prosječan period nezaposlenosti varira, dugotrajno nezaposleni čine značajan dio evidencije.

– Naša nastojanja usmjerena su na smanjenje razdoblja nezaposlenosti kroz ciljane programe i mjere podrške. Od početka godine, Zavod je pomogao 2.997 osoba u pronalaženju posla, a mnogi su sudjelovali u programima prekvalifikacije ili samozapošljavanja. Svaka uspješna priča naših korisnika predstavlja uspjeh cijelog sustava i potvrdu naše misije – naglašava predstojnik.

SURADNJA S POSLODAVCIMA

Ključan segment rada HZZ-a je suradnja s poslodavcima. HZZ pruža podršku poslodavcima u objavi natječaja, selekciji kandidata i informiranju o mjerama aktivne politike zapošljavanja, a ove godine njih 509 surađivalo je sa Zavodom.

Dizajn bez naslova 1
Foto: Canva, ilustracija

– Pružamo podršku poslodavcima u svakom koraku zapošljavanja i osiguravamo da svi zahtjevi budu ispunjeni – dodaje predstojnik.

Prijava u evidenciju nezaposlenih pri Hrvatskom zavodu za zapošljavanje nije samo prvi korak prema pronalasku novog posla, već i način iskorištavanja brojnih pogodnosti koje povećavaju šanse za zapošljavanje. Od financijske podrške i savjetovanja, do edukacija i specijaliziranih programa, HZZ nudi sveobuhvatnu pomoć u procesu integracije na tržište rada.

Uz ove resurse, korisnici imaju priliku ne samo brzo pronaći posao, već i izgraditi temelje za dugoročnu profesionalnu stabilnost. Kako ističe predstojnik Hrvoje Belobrk, ključ je u aktivnom korištenju dostupnih mogućnosti i proaktivnom pristupu traženju posla.

(icv.hr, žđl, Foto: Ž. Đaković Leš)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content