Osnovano Kulturno-umjetničko društvo “Crnac”: Prva predsjednica Tihana Lončarević

U Društvenom domu u Crncu održana je osnivačka skupština Kulturno-umjetničkog društva “Crnac”. Predsjednik Inicijativnog odbora Danijel Holeš, simbolično odjeven u šokačku košulju s tkanicom u bojama hrvatske trobojnice oko struka, otvorio je skupštinu te predstavio ciljeve osnivanja i djelovanja društva.

– Naš cilj je očuvanje izvornog i reproduktivnog folklora te instrumentalne glazbe, kao i ostalih folklornih i etnografskih sadržaja. Također, želimo izraditi narodne nošnje, a glavni cilj je okupiti sve generacije naših sumještana u čuvanju povijesti i kulturne baštine našeg kraja kroz organizaciju izložbi, predavanja, smotri folklora i raznih radionica – rekao je Holeš.

Osnivacka skupstina KUD a Crnac 2 1000x633 1

Nakon toga, dao je na glasovanje odluku o osnivanju i prvi Statut udruge, koji je jednoglasno usvojen, a zatim i prijedlog za prvu predsjednicu. Ovu povijesnu dužnost obavljat će Tihana Lončarević, dok je za njezinu zamjenicu izabrana Zvjezdana Marko. Tajničke poslove obavljat će Eni Bošnjak, a prva blagajnica bit će Sanja Kučera. Uz to, tri člana Izvršnog odbora su Andrea Šincek, Valentina Najcer i Kristina Bošnjak.

Predsjednica Tihana Lončarević predstavila je sekcije koje će djelovati u društvu te njihove voditelje.

– Imat ćemo tri sekcije: dječju i odraslu folklornu sekciju koju će voditi koreograf Stanislav Čamagajevac iz Valpova, dok će tamburašku sekciju voditi Domagoj Premužić. Prvi susret dječje i odrasle folklorne skupine bit će u utorak, 1. listopada, u društvenom domu s početkom u 19:30, dok će tamburaška sekcija prvu probu održati dan ranije, u ponedjeljak, 30. rujna, također u domu od 20 sati. Hvala svima od srca koji su se odazvali pozivu na osnivanje našeg KUD-a. Ovo je povijesni dan za Crnac i presretna sam što nas ima ovako puno te što ćemo čuvati našu kulturnu baštinu na najbolji mogući način. Vjerujem da ćemo biti još brojniji, posebno s djecom i mladima – rekla je Lončarević.

Osnivacka skupstina KUD a Crnac 1 1000x633 1

Na kraju skupštine, nazočne su pozdravili načelnik općine Crnac Mato Damjan i župnik župe Svetog Ivana Krstitelja Crnac Josip Vračarić.

– Lijepo je danas biti ovdje na ovom skupu i svjedočiti po prvi put osnivanju KUD-a u našem mjestu. Hvala inicijatorima na ovoj ideji i provedbi. Odmah ću krenuti s lijepim vijestima za novoosnovano društvo. Naime, uskoro ćemo krenuti s realizacijom projekta proširenja vatrogasnog doma, gdje će biti izgrađen prostor koji će društvo moći koristiti za svoje potrebe. Također, ubrzo kreće i nastavak pripremnih administrativnih radova za izgradnju Polivalentnog centra za koji smo dobili neke garancije, i trebala bi uskoro krenuti izgradnja. U sklopu istog, također će KUD imati prostor za probe i druge aktivnosti. Dok se to sve ne izgradi, društveni dom je naravno na raspolaganju za sve probe, a Općina, kao i ja osobno, uvijek smo tu da pomognemo – zaključio je M. Damjan.

(icv.hr, vg; Foto: V. Grgurić)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content