Orahovačka župna Crkva Našašća svetog Križa priprema veliku proslavu posvete obnovljene crkve

Trinaest punih godina trajala je obnova župne Crkve Našašća svetog Križa Orahovica, a prije nekoliko dana je sve i završeno. U povodu završetka radova blagoslov obnovljene crkve bit će u iznimno svečanom tonu.

Župnik Željko Strnak ističe kako će ovaj događaj biti poseban za sve župljane, a na rasporedu je 13. listopada.

-Tog 13. listopada najprije ćemo blagosloviti novoobnovljenu crkvu, a zatim i posvetiti novi oltar, ambon, podnožje za sveto hranište, postaje Križnog puta i postolja za Uskrsnu svijeću i procesionalni Križni put. Na kraju svete mise ćemo blagosloviti i novoizgrađenu vjeronaučnu dvoranu koja je višenamjenska, naime najprije se u njoj održava vjeronauk za školsku djecu uoči Svete pričesti i Svete Potvrde, a potom će služiti i kao prostor za okupljanje naših zborova za probe. Služit će ova dvorana i za druge duhovne susrete i događaje – rekao je velečasni Strnak.

Posebno ističe posvetu oltara koji je doista specifičan i ima lijepu priču.

-U naš novi oltar bit će ugrađene moći, odnosno dio tijela blaženoga Miroslava Bulešića, svećenika Hrvata iz Istre koji je 1947. godine u malom mjestu Lanišće u Istri mučki ubijen od komunista na Dan krizme u toj župi. U času svojih posljednjih trenutaka života, blaženi Miroslav Bulešić izgovara velike riječi koje su poziv svima nama na razmišljanje, a to su riječi: “Moja osveta je oprost”. Dio njegovog tijela dakle pripada našoj župi i ta relikvija bit će ugrađena u naš novi oltar. U tom povodu mi smo ove godine 24. kolovoza išli na hodočašće u Lanišće gdje smo od porečko-pulskog biskupa Ivana Štironje primili navedenu relikviju i na dan posvete našeg oltara 13. listopada, naš novi požeški biskup Ivo Martinović ugradit će relikviju i moći u oltar čime će on dobiti svoju potpunost i smisao te veliko značenje – objasnio je velečasni Strnak.

Naglasio je i kako će se crkva za taj dan posvete, ujedno povijesni dan župe, pripremati trodnevnicom.

-Prvu večer 10. listopada u 18:00 sati svetu misu će služiti monsinjor Zlatko Koren kojeg znamo kao dugogodišnjeg župnika u Mariji Bistrici, a danas čuvara i voditelja obnove naše Zagrebačke katedrale. Nakon svete mise bit će prigodno euharistijsko klanjanje Isusu kao znak naše zahvale Bogu za sve ono što smo kroz sve ove godine prošli, posebno posljednjih 13 od kada je započela obnova crkve, na čemu zahvaljujemo i svima koji su nam u tome pomogli. Drugu večer trodnevnice u petak 11. listopada svetu misu također od 18:00 sati služit će fra Anto Gavrić, redovnik dominikanac iz Zagreba koji će nas kroz svoju propovijed uvesti u značenje posvete oltara i blagoslov obnovljene crkve, a nakon te svete mise bit će održan poseban događaj, a to je prigodni koncert našeg poznatog duhovnog kantautora Mateja Galića. Treću večer trodnevnice u subotu 12. listopada u 18:00 prigodan duhovni koncert na gitari održat će naš župljanin Borna Gernhard s nekoliko svojih prijatelja. I na kraju, 13. listopada na naš veliki dan u 10 sati kreće veliko euharistijsko slavlje procesijom u crkvu koju će predvoditi naš požeški biskup monsinjor Ivo Martinović te potom služiti svetu misu i blagosloviti crkvu, a zatim i posvetiti novi oltar, ambon, podnožje za sveto hranište, postaje Križnog puta i postolja za Uskrsnu svijeću, procesionalni Križni put te na kraju i vjeronaučnu dvoranu – zaključio je Strnak.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content