On je kupio „pilu“, ona ide pet puta tjedno u teretanu: O krizi srednje dobi, je li mit ili stvarnost govore stručnjaci Obiteljskog centra

„Preživjeti 40-e, kriza srednje dobi – mit ili stvarnost“ novo je predavanje koje čeka publiku u okviru programa Obiteljskog centra, PS Virovitičko-podravske Obiteljski ZUUM – zadnji utorak u mjesecu, točnije, u utorak 24. rujna 2024. godine od 17 sati u prostoru Gradske knjižnice i čitaonice Virovitica.

Predavanje na ovu važnu i zanimljivu temu je besplatno i otvoreno za sve zainteresirane građane, podsjećaju u Obiteljskom centru.  

Ideja „krize srednje dobi“ nastala je pedesetih godina prošlog stoljeća kada je Elliott Jaques, kanadski psihoanalitičar, osmislio ovaj pojam kao objašnjenje ponašanja osoba u srednjim godinama. Cilj je, naravno, bio marketinške prirode, no do danas je kriza srednje dobi ostala kao ideja koja opisuje razvojno razdoblje muškaraca i žena negdje poslije četrdesete godine.

Prva asocijacija na pojam „kriza srednje dobi“ je sportski auto kod muškaraca i drastična promjena fizičkog izgleda kod žena. Klišeji su to koje nam je donijela američka kultura, te se ponašanje muškaraca i žena koje nije uklopljeno u norme koje društvo nameće, koje odudara od onoga što bi „trebalo“ raditi u srednjim godinama opisuje kao „ma on/a je u krizi srednjih godina“. Kao da je ovaj pojam postao objašnjenje i opravdanje za sva „neprimjerena“ ponašanja.

O čemu se zapravo radi? Kriza srednje dobi više je vezana za događaje iz pojedinčeva života nego uz same godine. Netko će kroz te događaje proći u četrdesetima, netko u pedesetima. „Krizu srednje dobi“ odlikuju ponašanja koja povezujemo uz brigu za starije i bolesnije roditelje, odlazak djece od kuće na školovanje ili radi zasnivanja vlastite obitelji.

Povezujemo to sa sve većim broje preminulih prijatelja i rođaka kada (očekivano) dolazi do preispitivanja vlastite smrtnosti, gubitka/promjene ili stagnacije na poslu… Posebnu teškoću  na koju se moramo prilagoditi predstavlja i gubitak zdravlja i zdravstvene teškoće koje neminovno dolaze s godinama te sve promjene koje proizlaze iz toga – potrebe da više pazimo na prehranu, sklonost nakupljanju kila, promjene u seksualnom nagonu, promjene u tjelesnoj aktivnosti.

Svega 10-20 posto osoba iskusi simptome „krize srednje dobi“ i oni su često pomiješani sa simptomima menopauze i andropauze – promjenama koje su čisto fiziološke naravi i dolaze radi fizioloških promjena u organizmu. Simptomi su podjednako prisutni i kod muškaraca i žena, ali oni se razlikuju u tome čemu pripisuju uzroke ovih promjena. Također, zanimljivo je da, ovisno od generacije kojoj pripadamo, srednju dob gledamo drugačije – generacija x drugačije doživljava „krizu srednje dobi“ od milenijalaca.

O mitovima ili stvarnosti vezanima uz promjene u četrdesetima i pedesetima više će biti riječi na predavanju.

(icv.hr, smb) 

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content