Održana izvanredna tematska sjednica Gradskog vijeća Orahovice: Predstavnici Hrvatskih voda predstavili novi Zakon i ujedinjenje isporučitelja vodnih usluga

U Višenamjenskoj dvorani u Orahovici održana je izvanredna tematska sjednica Gradskog vijeća Orahovice vezana uz novi zakon o vodnim uslugama i ujedinjenju isporučitelja vodnih usluga. Sjednici su nazočili voditelj Sektora korištenja voda Hrvatskih voda Đino Zmijarević, potpredsjednik Vijeća za vodne usluge Vladimir Šimić, voditelj vodno-gospodarske ispostave Karašica-Vučica Dražen Trcović, direktor tvrtke VIRKOM Virovitica Damir Marenić te direktorica orahovačkog gradskog poduzeća Voda d.o.o. Martina Damjanac. Prvi se nazočnima obratio voditelj Sektora korištenja voda Hrvatskih voda Đino Zmijarević objasnivši novi Zakon o vodnim uslugama i način ujedinjenja pružatelja vodnih usluga.

– Zakon je izglasan još 2019. godina i imamo obvezu do 31. prosinca ove godine izvršiti ovu reformu pripajanja pružatelja vodnih usluga. Ono što je važno reći je da u ovom trenutku imamo provedbu 60 aglomeracija na području RH vrijednih preko četiri milijarde eura, a također provodimo i Nacionalni program oporavka i otpornosti koji se na vodni sektor odnosi s oko milijardu eura, a dio svega toga provodi se i na vašem području. Baš zbog tih projekta ovo što se događa, ovo spajanje u sektoru vodne komunale je nužno. Zajedničkim radom puno lakše ćemo povući EU sredstva i realizirati sve ove projekte– rekao je Zmijarević te posebno istaknuo:

– Ovim pripajanjem puno toga dobivaju građani. Imat ćemo jedinstvenu cijenu vode, građani će imati cijenu koja je priuštiva i održiva, dakle 3% neto raspoloživog dohotka– rekao je Zmijarević.

Potpredsjednik Vijeća za vodne usluge Vladimir Šimić naglasio je kako u Hrvatskoj trenutno ima 156 isporučitelja vodnih usluga, a samo 20% vrši isporuku vode.

– Mi sada idemo na 41 isporučitelja u cijeloj Hrvatskoj, a nekako smo to željeli podijeliti regionalno, da se svi nađu u okruženju kojem prirodno pripadaju. Važno je reći da je ova reforma tu da obuzda cijenu vodnih usluga i važna je da se kod isporučitelja vodnih usluga stvori samoodrživi isporučitelj sposoban za razvoj onoga od čega građani i poslovni subjekti žive, jer voda je egzistencijalni resurs– kaže Šimić te dodaje kako će i broj kubika isporučene vode spajanjem pružatelja biti još veći.

– Vaš isporučitelj- Voda d.o.o, godišnje isporuči oko 370 tisuće kubika vode, a kad se integrira područje isporučivat će gotovo 3 milijuna kubika na godišnjoj razini. To je veliko povećanje– rekao je Šimić.

Damir Marenić, direktor Virkoma Virovitica, naglasio je kako je uredbom definirano zajedničko uslužno područje broj 5 koje objedinjuje poslužitelje Voda d.o.o. Orahovica, Vodakom Pitomača, Komrad Slatina i Virkom Virovitica.

– Zakon je jasno rekao svoje i time je Virkom taj preuzimatelj, ali ja ne volim koristiti tu riječ jer svi smo partneri u ovoj integraciji i svi zajedno ulazimo u jednu veliku tvrtku. Razmišljali smo definirati i neko novi ime kako bi svi zajedno bili prepoznati u toj tvrtki jer i vlasništvo u toj tvrtki će biti jednako u svim jedinicama lokalne samouprave koje pokriva. Mi smo već odradili neke predradnje, zamolili sve tvrtke da dostave određene podatke, orahovačka i pitomačka su to i odradili, a nažalost slatinski Komrad se na to oglušio. Mi imamo dužnost provesti zakonsku reformu, ako to ne uradimo gubimo pravo na licencu i nema više investicija na cijelom području i zato vjerujem da će to sve uskoro biti riješeno– rekao je Marenić.

Obratio se vijećnicima i voditelj vodno-gospodarske ispostave Karašica-Vučica Dražen Trcović također je istaknuo važnost ovog pripajanja kao olakotnost u povlačenju sredstava i realizaciji svih projekata vodnog sektora te pozvao vijećnike na razum da se ova reforma provede što brže i bez ikakvih problema, a isto je potvrdila i direktorica Voda d.o.o. Orahovica Martina Damjanac istaknuvši i koji će projekti biti zaustavljeni na području koje ova tvrtka pokriva, ako to pripajanja ne dođe. Nakon duže rasprave vijećnika i nazočne je zanimalo što točno znači da, ako ne bude pripajanja, poduzeće Voda d.o.o gubi licencu. Odgovor na to pitanje dao je potpredsjednik Vijeća za vodne usluge Vladimir Šimić.

– Prema odredbama Zakona o vodnim uslugama, mjere za neprovedbu pravila o jednom isporučitelju vode neće se financirati naknade za korištenje i zaštitu voda iz Državnog proračuna kao niti projekti pripreme, građenja ili rekonstrukcije. Važno je reći da kod ukidanja licence postojećem javnom isporučitelju, u ovom slučaju Voda d.o.o. Orahovica, prestaje status isporučitelja, prestaje pravo isporučenja vodnih usluga i naplaćivanje istih. Zato vjerujem da će biti razuma i da ćemo sve odraditi kako Zakon nalaže– zaključio je Šimić.

Na kraju sjednice obratio se i načelnik općine Čačinci Alen Jurenac govoreći o važnosti ovog spajanja za sve projekte na području općine, ali i grad Orahovicu, jer ove dvije jedinice lokalne samouprave rade zajedničku aglomeraciju Orahovica-Čačinci.

– Kada smo stvarali ovaj projekt 2018. godine ta naša aglomeracija je vrijedila 80 milijuna kuna, a danas su ta sredstva značajno veća i danas to iznosi oko 50 milijuna eura i sada se postavlja pitanje tko će to financirati ukoliko ne prevlada razum u svim našim općinama da se spojimo. Naše građane ne zanima tko će voditi tvrtku i gdje će biti sjedište, važno je da Šumeđe, Humljani, Nova Jošava i ostala mjesta dobiju kanalizaciju ili vodovod koji su im u 21. stoljeću nužni i normalni te da ostanu u našim selima i u našoj Slavoniji– zaključio je Jurenac.

Gradonačelnik Orahovice Saša Rister na kraju se također obratio vijećnicima potvrdivši riječi načelnika Jurenca.

– Trenutno su u provedbi tri velika projekta koje pokriva naša tvrtka Voda d.o.o., a koja su značajna i krucijalna i nadam se da odluka našeg Vijeća neće donijeti štetu i nama i svim općinama jer znamo da, ako ne ispoštujemo zakon- nema financiranja. Ako Vijeće grada Orahovice ne donese pozitivnu odluku, sve ovo pada u “vodu” i zato vjerujem da će biti razuma i da zajedno možemo sve to složiti kako treba– zaključio je Rister.

(www.icv.hr, vg)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content