Od nove godine povećava se povratna naknada za ambalažu, ali i počinje naplata jednokratnih vrećica za voće i povrće

Nakon što je potvrđeno kako će se naplaćivati lagane plastične vrećice koje se u rolama nalaze uglavnom na odjelima voća i povrća u trgovinama ili na štandovima na tržnicama, ministrica Marija Vučković je objavila i da će se povećati naknada za povrat PET ambalaže, prenosi tportal.

-Uredba je u ponedjeljak otišla na savjetovanje. Naknada za povrat PET ambalaže povećava se sa sedam na 10 centi – izjavila je ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije. Dodala je kako će nova uredba stupiti na snagu 1. siječnja sljedeće godine.

Udruge još lani pozvale Ministarstvo da poveća naknadne

Hrvatska je kao jedna od prvih europskih zemalja još 2005. uspostavila sustav povratne naknade za ambalažu pića i napitaka. Povratna naknada je prije iznosila 50 lipa, a nakon uvođenja eura, građani su dobivali sedam centi po boci.

Okolišne udruge još su lani pozvale Ministarstvo na povećanje povratne naknade za ambalažu pića koja je “sramotno najniža u EU”. Upozorile su da iznos od sedam centi ne predstavlja dovoljno snažnu motivaciju za povrat takve vrste ambalaže.

Upravo su udruge tom prilikom istaknule da bi minimalna povratna naknada u Hrvatskoj trebala iznositi 10 centi, kako bi se zajamčila visoka stopa prikupljanja i maksimalna količina materijala za recikliranje u lokalnoj industriji.

(tportal)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content