Našim policajcima, čuvarima reda i mira: Sretan blagdan svetog Mihovila

Svake godine 29. rujna obilježavamo Dan policije, ujedno i blagdan svetog Mihovila, zaštitnika policajaca. Ovaj dan posvećen je ženama i muškarcima u plavom, koji svakodnevno riskiraju svoje živote kako bi osigurali mir i sigurnost našim građanima. To je prilika da se prisjetimo njihove predanosti, hrabrosti i profesionalnosti, te im zahvalimo na svemu što čine za našu zajednicu.

Sveti Mihovil, arhanđeo, simbol je borbe protiv zla, zaštitnik pravednosti i dobrote. Kao jedan od najpoznatijih anđela u kršćanskoj tradiciji, često ga se prikazuje s mačem u ruci, kako pobjeđuje zle sile. Zbog te simbolike, upravo je on postao zaštitnik policijskih službenika, koji se u svom svakodnevnom radu suočavaju s različitim opasnostima, često u borbi protiv zločina i nepravde.

Obilježavanje Dana policije pruža priliku da se prisjetimo svih policajaca koji su dali svoje živote za sigurnost i slobodu, osobito onih koji su poginuli tijekom Domovinskog rata. Njihova žrtva zauvijek će biti urezana u kolektivnu svijest našeg društva. U mnogim gradovima širom zemlje, na ovaj dan se organiziraju svečane ceremonije, polaganje vijenaca, mise te različite društvene i sportske manifestacije.

Osim odavanja počasti poginulim policajcima, Dan policije je također prilika da se građani upoznaju s radom policije. Prezentacije policijske opreme, pokazne vježbe i interakcija s građanima, osobito s djecom i mladima, doprinose jačanju povjerenja i razumijevanja između policijskih službenika i šire zajednice.

Danas, više nego ikad, važno je prepoznati i naglasiti važnost rada policije. Njihova svakodnevna borba za pravdu i sigurnost često prolazi neopaženo, no bez njihove prisutnosti naš život bio bi puno manje siguran. Policajci su ti koji su uvijek tu za nas, spremni odgovoriti na svaki poziv u pomoć, te se neustrašivo suočiti s opasnostima kako bi zaštitili druge.

(icv.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content