Nakon rekordno toplog kolovoza, izmjerena i nova najviša temperatura zraka za rujan na području Virovitice

Prema raspodjeli percentila, u većini Hrvatske kolovoz je bio ekstremno topao. Na većini postaja je bio, ne samo najtopliji kolovoz, veći i najtopliji mjesec od kad postoje mjerenja.

Na području Virovitičko-podravske županije kolovoz su obilježile pozitivne temperaturne anomalije od 4,2°C do 4,7°C. Na području Bilogore je tijekom kolovoza bilo najveće temperaturno odstupanje gledajući Hrvatsku u cijelosti. Sušan i vrlo sušan kolovoz je iza nas.

U većem dijelu Virovitičko-podravske županije palo je između 20 i 50 milimetara oborine. Na području Virovitice palo je 45 milimetara oborine. Oko 40 posto manje. Prosječno tijekom kolovoza padne 75.5 milimetara oborine. Najsušniji smo kolovoz imali 2012. godine kada je palo 4.2 milimetara oborine.

Broj toplih dana isti je kao i 1992. godine kada smo cijelog kolovoza imali tople dane ili dane uz temperaturu zraka od 25°C, a bilo je njih čak 25 dana. Ili dana kada je temperatura zraka tijekom dana 30°C. Stari rekord po pitanju toplih dana tijekom kolovoza bio je 2012. godine kada smo ih imali 22.

Neugodno tople ili tropske noći također rekordan broj – 13 dana. U prosjeku ih tijekom kolovoza nemamo, no stari rekord po pitanju toplih ili tropskih noći tijekom kolovoza bio je 2019. godine kada smo ih imali tek četiri.

Jučer (utorak) smo upisali novu najvišu temperaturu zraka tijekom rujna na području Virovitice. Godine 2008., točnije 6. rujna, na području Virovitice “grijali” smo se na 34,9°C. To je bio najtopliji dan tijekom rujna od 1951. godine od kada imamo službena mjerenja na području Virovitice u bazi DHMZ-a. No, jučer smo upisali 35,4°C, tako da imamo novi rekord za rujan po pitanju najviše temperature zraka od 1951. godine, odnosno od službenog početka mjerenja. Tako je “podebljan” temperaturni maksimum za rujan za 0,5°C.

Još danas (srijeda)  tko voli, neka „uživa“ u ljetnoj žegi. Promjena vremena ili bolje napisano pogoršanje vremena sve nam je bliže.

Srijedu će obilježiti iznadprosječno visoke temperature zraka te će se zadržati suho. Tijekom poslijepodneva uz umjerenu naoblaku. Jutarnje temperature zraka između 17 i 19°C, a najviše dnevne između 33 i 34°C. Vjetar slab pretežno južnih smjerova. UV -indeks visok. Četvrtak također po pitanju vremenskih uvjeta ali i temperatura zraka sličan kao i srijeda.

Od petka te u nastavku vikenda nestabilnije, promjenjivije i ugodnije. Napokon ćemo otpuhati ove iznadprosječno visoke temperature zraka. Povremeno će biti i kiše, no obilnije oborine ne očekujemo.

Uglavnom će se raditi o pljuskovitom tipu oborine. Tako da će ponegdje postojati uvjeti i za izraženije grmljavinsko nevrijeme. Jutarnje temperature zraka između 16 i 19°C, a najviše dnevne između 28 i 30°C. Vjetar slab pretežno sjevernih smjerova. UV -indeks nizak i umjeren.

Tjedan pred nama nastavlja nestabilno uz povremene oborine. Češće i rasprostranjenije. Temperature zraka u osjetnijem padu. Tako da će oni najosjetljiviji posegnuti za jesenskim jaknama u jutarnjim i večernjim satima.

(www.icv.hr, kp)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content