Na mjesnom groblju u Četekovcu održan komemorativni skup balinačkim, četekovačkim i čojlučkim žrtvama četničkog terora

Danas je na četekovačkom mjesnom groblju točno u 9 sati i 5 minuta započela komemoracija u znak sjećanja na nevine žrtve četničkog terora koji je započeo upravo u to vrijeme 4. rujna 1991. godine neprijateljskim minobacačkim napadom, što je označilo početak stravičnog pokolja i masakra mještana Četekovca, Balinaca i Čojluga.

Samo u jednom danu, u jednom od najvećih zločina na području Virovitičko-podravske županije, svoje živote izgubilo je 24 nedužnih mještana Četekovca, Balinaca i Čojluga. U vrijeme Domovinskog rata za slobodu Hrvatske svoje živote dalo je sveukupno 37 mještana s područja općine Mikleuš.

Nakon intoniranja državne himne i odavanja počasti svim poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama u Domovinskom ratu minutom šutnje, počast su polaganjem vijenaca i upaljenih lampiona kod spomenika četekovačkim, balinačkim i čojlučkim žrtvama odali predstavnici Udruge roditelja poginulih branitelja Slatina-Orahovica i predstavnici braniteljskih i stradalničkih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, u ime Hrvatskog sabora i predsjednika Gordana Jandrokovića saborski zastupnik Josip Đakić u pratnji saborske zastupnice Vesne Bedeković, a u ime Vlade Republike Hrvatske počast je odao izaslanik predsjednika Vlade i Ministarstva hrvatskih branitelja, državni tajnik Zlatan Bašić u pratnji izaslanika ministra obrane, voditelja Područnog ureda za poslove obrane Osijek Dalibora Bajčija.

U ime Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske počast je odao izaslanik ministra, načelnik Policijske uprave virovitičko-podravske Marcel Štrok sa suradnicima, a u ime Virovitičko-podravske županije župan Igor Andrović u pratnji svog zamjenika Marija Klementa te predsjednika Županijske skupštine Dinka Begovića. U ime Općine Mikleuš vijenac i svijeće položio je načelnik Robert Grabar sa suradnicima, u ime grada Donja Stubica vijenac i upaljene lampione položio je gradonačelnik Nikola Gospočić sa suradnicima, u ime Grada Orahovice gradonačelnik Saša Rister sa suradnicima, a u ime Grada Virovitice zamjenica gradonačelnika Vlasta Honjek Golinac sa suradnicima. U ime Grada Slatine počast je odao zamjenik gradonačelnika koji obnaša dužnost gradonačelnika Ilija Nikolić sa suradnicima, a u ime općina s područja Virovitičko-podravske županije počast su odali: Predrag Filić (Voćin), Mato Damjan (Crnac), Mirko Rončević (Čađavica), Berislav Androš (Sopje), Alen Jurenac (Čačinci), Goran Doležal (Suhopolje), Josip Vučemilović-Jurić (Gradina) i Tomislav Bračun (Nova Bukovica) u pratnji predsjednika novobukovačkog Općinskog vijeća Franje Kraljika, načelnik Općine Jarmina Goran Ileković i u ime Hrvatskog časničkog zbora Gradskog odbora Slatina ratni zapovjednik 64. samostalnog bataljuna Ivan Roštaš.

Nazočnima na komemorativnom skupu obratili su se načelnik Općine Mikleuš Robert Grabar, izaslanik predsjednika Vlade i Ministarstva hrvatskih branitelja Zlatan Bašić, te izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića, saborski zastupnik Josip Đakić.

– Trideset i tri godine su prošle od ovog nezapamćenog zločina za koji nitko nije odgovarao. Teško je pronaći riječi kojima bi se opisala ta jesen i sve strahote koje su pogodile naš kraj. Povijest ovog našeg kraja je ispisana zločinačkom rukom naših dojučerašnjih susjeda i koja je na okrutan način ugasila živote 24 mještana Čojluga, Četekovca i Balinaca i prve žrtve- hrvatskog policajca Stjepana Mlakara, ostavivši duboke ožiljke i krvave rane na duši. Mi koji se danas ovdje prisjećamo naših mrtvih, koji su braneći svoj kućni prag i svoje najmilije na oltar domovine položili ono najvrijednije- svoje živote, moramo ustrajati na tome da se krivci za ova zlodjela pronađu i da oni koji su ugasili živote naših nedužnih civila i branitelja odgovaraju za učinjeno- rekao je, između ostalog, u svom obraćanju načelnik Grabar.

– Danas se s velikom tugom i poštovanjem prisjećamo naših poginulih hrvatskih branitelja i civila iz Četekovca, Balinaca i Čojluga. Obiteljima žrtava vrijeme ne liječi rane, samo ih uči kako nositi svoju bol. Zbog njihove žrtve i svih ratnih tegoba naših preživjelih branitelja i civila, naša je zadaća trajna skrb i potpora, zaštita njihovih prava i očuvanje digniteta Domovinskog rata. Stoga vas pozivam da čuvamo istinu i sjećanje na sve ponosne hrvatske branitelje, na hrabre ljude koji su svoje živote žrtvovali za domovinu. S ovoga mjesta pošaljimo poruke zajedništva, hrabrosti i upornosti kao i iskrene zahvalnosti za njihovu žrtvu, kako bi naši mladi bili upoznati sa istinskim značenjem domoljublja- istaknuo je izaslanik Bašić.

– Po tko zna koji put govorim o ovim strahotama koje su se dogodile ovdje. Do sada je sve rečeno, a malo učinjeno. Sve kaznene prijave podnesene su za sve zločince koji su harali ovim krajem i još uvijek vjerujem da će institucije ove države funkcionirati u pravom smislu riječi i da će Državno odvjetništvo napokon izdati za svih tih 43 crvene tjeralice, da diljem Europe i svijeta budu dostupni pravosuđu te da svoj kraj dožive u zatvoru, jer ratni zločin nikada ne zastarijeva- kazao je Đakić.

Molitvu je predvodio župnik Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije iz Nove Bukovice vlč. Ivan Štivičić.

Udruga HVIDR-a Slatina je u okviru projekta ”Istina o pobjednicima” organizirala i ove godine memorijalnu hodnju Mikleuš-Četekovac, u znak sjećanja na 24 nevine žrtve četničkog masakra počinjenog 1991., te je poslije komemoracije u četekovačkom mjesnom domu održana javna tribina ”Stradanje Četekovca, Čojluga i Balinaca 4. rujna 1991.”.

(www.icv.hr, adf, foto: D. Fišli)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content