Na 29. sjednici Gradskog vijeća Virovitice raspravljalo se o važnim projektima, cijenama i održavanju lokalne infrastrukture

Danas, u četvrtak, održana je 29. sjednica Gradskog vijeća Grada Virovitice, koja je započela aktualnim satom. Sjednicom je predsjedavala predsjednica Gradskog vijeća, Ivančica Fett-Škvarić, a tijekom aktualnog sata raspravljalo se o važnim pitanjima i temama koje se tiču lokalne zajednice i razvoja grada.

Hrvoje Belobrk (klub vijećnika HDZ-HSLS) prvi je došao za govornicu te započeo s pitanjima o projektu sadnje drveća nastavno na konferenciju za novinare vijećnika Siniše Prpića. Potom je postavio pitanja vezana drobilice u sudoperima, kao i početak radova na vrtiću, glazbenoj školi i bazenima, a zanimao ga je i napredak projekta Veteranskog centra te natječaj za stipendije zbog rastućih troškova studiranja.

Gradonačelnik Ivica Kirin odgovorio je na postavljena pitanja. Istaknuo je, između ostaloga kako su u sklopu projekta „Grad koji diše“ odobrene tri faze te Pilot projekt razvoja zelene infrastrukture i/ili kružnog gospodarenja prostorom i zgradama užeg centra grada Virovitice s ukupno 2548 stabala.

Nadalje, gradonačelnik je najavio da radovi na novom dječjem vrtiću i glazbenoj školi počinju uskoro, ugovoreni su s tvrtkom PRAJO BETON, dok se za bazene očekuje izbor izvođača, a svi projekti imaju rok izvođenja od 18 mjeseci i sufinancirani su u visini od 85 posto. 

IMG 7453 1000x633 1

Gradonačelnik je istaknuo da je u tijeku projekt Veteranskog centra, za koji je Ministarstvo zatražilo prilagodbu proračuna na oko 15 milijuna eura

– Napravili smo dva projekta s 68 i 100 soba, od kojih je jedan vrijedan 13 milijuna eura s opremom, a drugi nešto više od 15 milijuna eura, također s opremom. Poslali smo dokumentaciju u Ministarstvo i prenijeli zemljište na državu. Ovim centrom ne samo da ćemo zbrinjavati branitelje, već ćemo i povećati turistički potencijal grada, budući da prema dosadašnjim veteranskim centrima veliki broj obitelji dolazi posjetiti branitelje koji su tamo smješteni – izjavio je gradonačelnik Kirin.

Na pitanje o stipendijama odgovor je dao gradski pročelnik za društvene djelatnosti Alen Bjelica.

IMG 7500 1000x633 1

– Krenula je nova akademska godina, te će Grad Virovitica, kao i svake godine, raspisati natječaj za stipendije. Od prošle akademske godine povećali smo stipendije na 140 eura, kako bismo pomogli studentima s porastom troškova i stanarina. U ovoj akademskoj godini stipendirali smo 52 studenta, od čega su dvije stipendije bile u mirovanju, a četiri studenta su diplomirala, što znači da trenutno stipendiramo 46 studenata – rekao je Bjelica te najavio kako će novi natječaj biti raspisan početkom studenog.

Vladimir Antunović (klub vijećnika MOST-HSU-DP) pitao je hoće li se stati na kraj neodržavanju Iločke i Rezovačkog puta, ističući da neki vlasnici ne održavaju svoje posjede te predlaže mogućnost izdavanja opće uplatnice za neodržavanje ili uskraćivanje parkiranja.

IMG 7518 1000x633 1

Također je pohvalio organizaciju ovogodišnjeg Rokova, ali se osvrnuo na lihvarske cijene ugostitelja, koji su povisili cijene na taj dan, i pitao može li Grad utjecati na cijene ili zakupe kako bi dio novca išao u proračun, spominjući i visoke cijene lunaparka.

Gradonačelnik je odgovorio da je održavanje parcela u vlasništvu privatnih posjeda odgovornost njihovih vlasnika, naglašavajući da neki od njih ne rade svoj dio posla.

– Odlučili smo stati na kraj tom problemu i pripremamo mjere da pritisnemo privatne vlasnike da urede svoje parcele. Šaljemo opomene, komunalni redar upozorava i pišu se kazne, ali nekima je lakše platiti kazne nego održavati. Ne možemo to riješiti preko noći, ali komunalnom redaru, osobito u centru grada, to je prioritet. Radimo na tome već duže vrijeme – dodao je gradonačelnik.

Što se tiče cijena ugostitelja za vrijeme Rokova, gradonačelnik je istaknuo da su ugostitelji koji imaju lokale u gradu zadržali iste cijene, dok su one povećane od strane onih koji su koristili javne površine. Naglasio je da Grad ne može izravno utjecati na cijene tih ugostitelja, ali ima mogućnost povećati najam za korištenje javnih površina.

IMG 7541 1000x633 1

Nezavisna vijećnica Nada Bartolić postavila je pitanja o porezu na nekretnine, pitajući o okviru oporezivanja imovine, budući da je država prenijela tu odgovornost na Grad. Također je tražila informacije o uvođenju gradske autobusne linije, uključujući kada će početi linijski prijevoz, kao i napredak u tim poslovima.

Bartolić se zanimala i za potpisivanje ugovora za zakup državnog zemljišta te koliko je ugovora već potpisano i koliko ih čeka. Također prenijela je pitanje grupe iz Podgorja o tome kada će biti riješena izgradnja pješačke staze i rasvjete od groblja do Podgorja.

Gradonačelnik je izjavio da Grad nije primio nacrt Zakona o porezu na nekretnine, ali se slaže s Vladinim mjerama za oporezivanje nekretnina, ističući da to ne bi trebalo biti isto za sve, te će podnijeti primjedbe kako bi zaštitili najugroženije građane.

Pročelnik Upravnog odjela za komunalne poslove i graditeljstvo Kristijan Sabo objasnio je kako je proglašenje linijskog prijevoza komunalnom djelatnošću predradnja za njegovo ostvarenje.

IMG 7548 1000x633 1

– Grad je naručio studiju koja je u izradi, nedavno su nam prezentirali, riječ je o osam autobusa koji će u dvije smjene na području grada tijekom cijelog dana voziti i to bi trebalo zadovoljiti potrebe grada Viroviitce. Pojavio se natječaj kroz koji bi kroz koju godinu nabavili električne autobuse, no prije toga moramo pripremiti infrastrukturu – rekao je Sabo te najavio da će linijski prijevoz biti osposobljen do kraja godine.

Što se tiče pješačke staze i rasvjete do Podgorja, Sabo je istaknuo da je ishodovana dozvolu za proširenje postojeće ceste s biciklističkim trakama i javnom rasvjetom. Najavio je da će rasvjeta biti postavljena do kraja godine.

Pročelnik Upravnog odjela za financije i gospodarstvo Antonio Dražić na pitanje o zakupu državnog zemljišta odgovorio je:

IMG 7555 1000x633 1

– Bilo je 56 ugovora, svi su prošli proceduru u županijskom državnom odvjetništvu. Polovica je potpisana, dio je već uveden u posjed, dok ostala polovica čeka skidanje usjeva dosadašnjih zakupaca, što bi trebalo do kraja studenog biti gotovo, te će ove godine svi biti uvedeni u posjed – rekao je.

Vijećnik Siniša Prpić (HSPD) nastavio je raspravu o projektu “Grad koji diše”, tražeći informacije o cijeni sadnica. Gradonačelnik je objasnio da je ukupna vrijednost I. faze projekta 443.646,54 eura, istaknuvši da su u cijenu jedne sadnice uključeni troškovi nabave, dopreme, sadnje, zalijevanja, nabave i učvršćivanja kolaca.

IMG 7568 1000x633 1

Također vijećnik Prpić predložio je imenovanje ulice pokraj bolnice u čast pokojnoj doktorici Salaj, a na čemu mu se gradonačelnik zahvalio naglašavajući da ona zaslužuje tu počast.

Posljednje pitanje vijećnika Prpića bilo je o sanaciji odlagališta, odnosno koliko je dosad novca potrošeno te o mogućem povećanju cijene odvoza otpada.

Pročelnik Sabo zamolio je građane da odvajaju što više otpada, napominjući da je sanacija odlagališta započela 2015. godine, a da će naknadno dostaviti iznose potrošenog novca. Naglasio je da bi cijena odvoza otpada mogla rasti, ali se intenzivno traže rješenja za smanjenje količine otpada kako bi se izbjeglo povećanje troškova.

Vijećnici su nakon aktualca, koji su građani mogli pratiti putem ICV radija, odlučivali o 13 točaka dnevnog reda. Razmatrana su tako izvješća o radu gradonačelnika i skloništa za životinje, polugodišnji izvještaj o proračunu, te odluke o zaduživanju i prodaji građevinskih parcela. Cijeli dnevni red možete pogledati ovdje.

(icv.hr, žđl, Foto: Ž. Đaković Leš)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content