„Moja kućica, moja slobodica”: Sedam mjeseci nakon preseljenja korisnici uživaju u slobodi i rezultatima, projekt se širi na dodatne lokacije

Projekt “Moja kućica, moja slobodica”, kojeg od veljače ove godine provodi Dom za odrasle osobe u Borovi, donosi značajne promjene u životima korisnika, omogućujući im dostojanstven i samostalan život izvan institucionalnih okvira. U okviru projekta otvoreno je pet stambenih jedinica u naselju Borova, u koje je preseljeno 20 korisnika Doma, pružajući im uvjete života nalik onima koje uživaju svi građani Hrvatske. Ovaj projekt, usmjeren na deinstitucionalizaciju i integraciju korisnika u lokalnu zajednicu, promiče njihovu samostalnost, omogućava veću mobilnost te im daje priliku da aktivno sudjeluju u društvenom i radnom životu.

U sklopu projekta korisnicima je osigurana i poljoprivredna mehanizacija koja im pomaže u svakodnevnim aktivnostima i potiče njihovu neovisnost u poljoprivrednoj proizvodnji. Osim toga, nabavljena je nova mehanizacija i vozni park, uključujući kombi s podiznom rampom, koji olakšava mobilnost korisnika i njihovu uključenost u širu zajednicu. Ravnateljica Doma Zlata Rončević naglašava kako je jedan od glavnih ciljeva projekta deinstitucionalizacija, jer, prema mišljenju Ujedinjenih naroda, institucije često ograničavaju slobodu života osobama koje su uz odgovarajuću stručnu podršku sposobne za samostalan život.

IMG 9995 Custom

– Ovaj projekt upravo to omogućava, nudeći korisnicima život u izdvojenim stambenim jedinicama, s podrškom koja im je potrebna. Tu priču planiramo nastaviti i dalje, a uskoro ćemo otvoriti stambene objekte, kuće i stanove i u Virovitici te Suhopolju. Ovaj potez pokazao se iznimno uspješnim i korisnim te nosi veliku terapijsku vrijednost – istaknula je ravnateljica.

Socijalna radnica i voditeljica projekta Ančica Gillinger, koja je implementirala “Moju kućicu, moju slobodicu”, dodala je kako je preseljenje korisnika rezultat dugogodišnjih priprema i stručnog rada s njima.

– Korisnici su nakon temeljite pripreme bili spremni za ovaj veliki korak. Sada, sedam mjeseci nakon preseljenja, s ponosom mogu reći da su se odlično prilagodili i iznimno su zadovoljni svojim novim životnim uvjetima. Njihova sreća i sloboda jasno su vidljivi u svakodnevnim aktivnostima, gdje pokazuju veliku motivaciju i proaktivnost. Osim brige o vrtovima i domaćim životinjama, angažirani su i u poboljšanjima infrastrukture, što dodatno jača njihov osjećaj odgovornosti i pripadnosti – izjavila je Gillinger, naglasivši kako je projekt znatno utjecao na povećanje kvalitete života korisnika.

Jedan od prvih stambenih objekata u kojem borave korisnici nalazi se u krugu Doma u Borovi, a otvoren je još 2010. godine. U njemu trenutno žive Bogomir, Vjeran, Nebojša i Miroslav. Tijekom našeg posjeta, zatekli smo trojicu stanara koji su nam sa zadovoljstvom ispričali kako su organizirali svoj zajednički život. Bogomir nam je rekao kako uživaju u slobodi koju sada imaju, ali i kako su svjesni svojih svakodnevnih obaveza.

IMG 9999 Custom

– Živimo u slozi u ovom lijepom prostoru. Blizu smo institucije, ali imamo potpunu slobodu, a naravno i obveze, kao da smo na radnom mjestu. Uistinu nam je lijepo, a dani su nam ispunjeni – rekao nam je Bogomir.

S time se složio i Vjeran, koji se aktivno bavi glazbom te zajedno s cimerom Miroslavom čini glazbeni sastav prisutan na glazbenoj sceni Domova i glazbenom festivalu „Domosong”.

– Imamo sve uvjete za vježbu, no to radimo kada smo sami kako ne bismo uznemiravali druga dva cimera. Također smo uključeni u radne aktivnosti Doma, pa nam uz brigu o kući i okućnici i to postaje dio naše svakodnevice – rekao nam je Vjeran. 

IMG 9998 Custom

Nebojša, iako nije aktivno uključen u glazbene aktivnosti, rado prati probe svojih cimera.

– Volim glazbu, ona mi upotpunjuje život. Osim toga, svaki dan raspoređujemo poslove među sobom, kako oko kuće, tako i u zajedničkim radnim aktivnostima – izjavio je Nebojša, dodajući kako su svi zajedno uspješno pronašli ravnotežu između obaveza i uživanja u zajedničkom životu.

U drugom objektu, koji se nalazi u centru naselja Borova, smješteni su Rosana, Ana i Vjekoslav. Njihov dom ističe se modernim uređenjem i prostranom okućnicom, a atmosfera u kući ispunjena je smijehom i pozitivnim duhom. Ana, koja se brine o održavanju kuće, s ponosom nam je pokazala njihov dom.

IMG 0003 Custom

– Uvijek se trudim da kuća bude čista i uredna, jer samo tako možemo lijepo i normalno živjeti. Svi poslovi obavljaju se s ljubavlju, kako u našem domu, tako i u Domu u Borovi – rekla je Ana.

Vjekoslav, kao jedini muškarac u kući, zadužen je za uređenje dvorišta i fizički zahtjevnije poslove. – Navikao sam raditi, i to mi nije teško. Poslovi u dvorištu me opuštaju, a dodatno uživam jer radim u dobrom društvu – rekao je Vjekoslav.

S time se složila i Rosana, koja dolazi s Jadrana i posjeduje izvrsne kulinarske vještine u mediteranskoj i kontinentalnoj kuhinji.

– Moji cimeri nisu zahtjevni, no svakodnevno se trudim udovoljiti im kako bi bili što zadovoljniji. Naš Dom i vrt obiluju svime potrebnim, tako da ne oskudijevamo ni u čemu. Danas ćemo za ručak pripremiti šampinjone i povrće, ali prije toga moramo obaviti redovne aktivnosti čišćenja dvorišta i okućnice – rekla je Rosana.

IMG 0006 Custom

Tijekom posjeta, zatekli smo i njihovu asistenticu i njegovateljicu Suzanu Gibić, koja s osmijehom prati rad korisnika.

– Uživam gledati kako su sretni i zadovoljni. To je i svrha izdvojenog stanovanja i cijelog projekta. Zadužena sam za ovu ekipu, ali nemam puno posla jer sve teče po planu. Ako se pojavi bilo kakav problem, rijetko, tu sam da pomognem. Korisnici su istinski zadovoljni i sretni, uživaju u svojoj slobodi, ali i zajedničkim aktivnostima i druženjima s ostalim korisnicima Doma u Borovi – zaključila je S. Gibić. 

(icv.hr, bs, Foto: B. Sokele)

 

 

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content