Mlada glumica Iva Slavić novo je lice Kazališta Virovitica: “Blagoslov je vratiti se kući”

Kazalište Virovitica, sudeći po aktivnostima i gustom rasporedu posljednjih mjeseci, proširuje svoj utjecaj na regionalnoj i nacionalnoj kazališnoj karti, kao i glumački ansambl. Naime, od rujna ove godine virovitička kazališna obitelj postala je bogatija za dva nova/stara glumačka talenta – Ivu Slavić i Mladena Kovačića.

Iako je riječ o glumcima virovitičkih korijena koji su se svojim kazališnim angažmanima već predstavili domaćoj publici, posjetili smo ovu radišnu postavu Kazališta Virovitica i razgovarali s Ivom Slavić, mladom glumicom koja će svoju karijeru nastaviti graditi na domaćim daskama koje život znače.

20240322_110255-Custom

Ponuda koja se ne odbija

Donedavna studentica glume i lutkarstva na osječkoj Akademiji za umjetnost i kulturu, Iva Slavić, u lipnju je postala magistra kazališne umjetnosti iliti ga – akademska glumica. Srca publike već je osvojila predstavama „Budala za večeru“ Draška Zidara, zahvaljujući kojoj je puno putovala i još više igrala, te „Sutra to možeš biti ti“ u režiji Anice Tomić.

U razgovoru prije svega nekoliko mjeseci, Iva nam je otkrila kako je ljubav prema glumi stvorila još u vrtićkoj dobi, a njene prve glumačke korake oblikovala je virovitička glumica i voditeljica dramskog studija Snježana Lančić. Upitana za savjet uspješnog koračanja hrvatskim glumištem, ova mlada glumica u usponu tada nam je odgovorila:

– Disciplina. To je sve – istaknula je.

Danas možemo reći kako su ju upravo ta disciplina, apsolutno predanje te kontinuiran rad na sebi doveli do stalnog angažmana u Kazalištu Virovitica. Bila je to, potvrđuje nam Iva, ponuda koja se ne odbija.

N5P1271-min-800x533-Custom

– Neopisivo sam sretna i zahvalna što sam se vratila u svoje kazalište, gdje sam prvi put i osjetila što je to gluma. To je zaista ponuda kojoj ne možeš reći ne – naglašava Iva – Velika je stvar imati stalan posao glumca, svoje kazalište u kojemu si uvijek dobrodošao, stalne kolege, kao i dodatnu, financijsku sigurnost. Prekrasna je to ljepota stvaranja. Kada je riječ o glumi, ali i ostalim umjetničkim zanimanjima u Hrvatskoj, trenutna situacija iznimno je teška za opstanak, stoga sam beskrajno zahvalna Kazalištu Virovitica na ukazanom povjerenju i prilici za rad – govori ova mlada glumica.

Iva je, moglo bi se reći, jedna od onih glumica kojima se posrećilo. Nije čest slučaj da student, posebice glumac, odmah po završetku studija pronađe posao, a kamoli stalan angažman. Današnji se kreativci snalaze na razne načine, počevši od bivanja samostalnim umjetnikom bez matičnog kazališta, sve do pronalaska kreativnosti u situacijama „umjetničkog očaja“.

– Ako istinski želiš raditi, u glumi ćeš pronaći načina, ali da je teško – teško je. Skidam kapu svim starijim kolegama koji godinama rade kao samostalni umjetnici, režiraju svoje predstave i ostaju kreativni bez obzira na težinu situacije u kojoj se nalaze – kaže Iva, osvrnuvši se na period u kojemu se ona sama trenutno nalazi – Sada smo u nekom prijelaznom razdoblju kada dolazi jesen i započinje škola, a ujedno i nova akademska godina. Činjenica da više ne idem na fakultet mi je, moram priznati, jako čudna. Kada me ljudi pitaju, iz navike i dalje govorim da sam studentica (smijeh). Završiti fakultet nije nimalo lagano, ne samo zbog odricanja i rada na sebi, već i zbog stvaranja nekog drugog, novog života u gradu u kojemu studiraš, a od kojega se sada moraš oprostiti. Posljednjih 5 godina istinski sam zavoljela Osijek i sve svoje kolege tamo. Praktički sam živjela na Akademiji s ondašnjom „malom obitelji“, živjeli smo glumu 24/7. Osijek će zauvijek biti moj drugi dom, ali blagoslov je vratiti se svojoj prvoj kući – objašnjava.

20240322_110423-Custom

Što joj donosi Virovitica i što ona donosi Virovitici?

Iako je svojom površinom manji grad, Virovitica se može pohvaliti glumačkim talentima koji vuku korijenje baš s ovih slavonskih ravnica. Istovremeno, u virovitičkom Kazalištu trenutno djeluje kvalitetan i maštovit glumački ansambl. Izuzetni glumci s hvalevrijednim postignućima postaju ravnopravne kolege Ivi Slavić, koja ne može izdvojiti niti jednog od njih jer, kaže, svi su redom genijalni i od svakoga ima puno toga za naučiti i usvojiti. Drago joj je što se kazališnoj obitelji ponovo priključuje i glumac kojega je gledala „još kao klinka“ – Virovitičanin Mladen Kovačić.

Dok čeka da se svi zajedno glumački nađu na sceni, Iva radi na nešto drugačijem zadatku. Trenutno djeluje kao asistentica redatelju Draženu Krešiću na pripremi teksta za obiteljsku dramu „Tvornica Hrvata“, čija će premijera biti najvjerojatnije krajem listopada.

– Dražen Krešić je uistinu prekrasan redatelj koji daje vrlo konkretne upute i detaljno razgovara o svim likovima, fabuli te ciljevima predstave. Sam tekst Nebojše Lujanovića je genijalan. „Tvornica Hrvata“ namijenjena je svima, i starima i mladima, kako bi nas podsjetila na teške životne trenutke iz kojih se može izvući neizmjerna snaga. Sama radnja smještena je u vrijeme Domovinskog rata, razdoblje koje mi mladi ne pamtimo, dok su nešto stariji iz istog izašli takoreći „obilježeni“ – otkriva nam ova mlada glumica koja uživa u promišljanju i dubljem ulasku u svaki lik.

ipiccy image 1 1

Ono što Iva Slavić donosi Kazalištu Virovitica, bez obzira na svoje godine, jest doza ozbiljnosti koja je dijelom naučena na Akademiji, dok je drugim dijelom sastavni dio nje. Što god da ova talentirana djevojka radi, bio to glumački angažman ili sezonski posao, daje najbolje i najkvalitetnije od sebe u tom trenutku, kaže.

– Užasno sam kritična prema sebi samoj, a poslu pristupam najozbiljnije moguće. S druge strane, nastojat ću biti što lakša osoba za suradnju, biti tu za svoje kolege i za samu predstavu – jer gluma je rad u zajednici i najlakše se radi onda kada je atmosfera ugodna i što jednostavnija – zaključuje.

Kada nije perfekcionist na kazališnim daskama, Iva je vrlo društveno biće. Ima genijalne prijateljice koje su joj velika podrška u svemu i roditelje koje ne bi mijenjala ni za što na svijetu, prepričava nam.

– Sretniji od mene što sam se vratila kući jedino su moji roditelji! Drago im je što opet imamo priliku živjeti svi zajedno, ovoga puta poput 3 cimera koja su 5 godina bila razdvojena i sada se ponovo privikavaju funkcionirati zajedno. Brat je, zbog studija u Splitu, pošteđen ove faze ponovne prilagodbe – sa smiješkom završava Iva.

Iako je tek „izašla s Akademije“, našoj sugovornici nagrade nisu strane. „Budala za večeru“ donijela joj je posebnu nagradu na Slavonskom KaFe-u, a prošle godine uvrštena je u „Top 10 mladih glumica pred kojima je svijetla budućnost“ portala mixer.hr te „14 novih zvijezda hrvatskog glumišta“ Jutarnjeg lista. Hoće li svoj status na top ljestvicama i opravdati, predstoji nam vidjeti u budućnosti. Iva, sretno!

(www.icv.hr, dj, foto: D. Jagarinec, L. Dubroja, Kazalište Virovitica)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content