Ljubav, poštovanje i zajedništvo kroz pet generacija: Upoznajte Slavu, Macu, Vesnu, Valentinu i Mašu

„Lijepo je imati ovako veliku obitelj, za to se isplati živjeti“, riječi su koje odjekuju svakim kutkom doma žena iz pet generacija obitelji Hegeduš iz Pitomače. Između najstarije članice, praprabake Slave (93), i najmlađe, dvogodišnje Maše, proteže se nevjerojatna 91 godina, ispunjena radom, ljubavlju i zajedništvom. U obitelji gdje svatko brine o svakome, osjećaj pripadnosti i povezanosti duboko je ukorijenjen. Svaki trenutak proveden zajedno, bilo u radu ili slavlju, nosi posebnu težinu – jer ovdje, u ovoj obitelji, život ima svoju vlastitu harmoniju.

Praprabaka Slava sjećanja na prošlost nosi kao dragocjene uspomene. Njezin život bio je obilježen teškim radom, ali i bliskim obiteljskim vezama. Prisjeća se dana kad traktori nisu postojali, a svaki posao se obavljao ručno.

ZAJEDNIČKI RAD BIO JE PRAVILO

– Kopali smo, kosili livade, i sve se radilo ručno. Žene su bile zadužene za kuću i obitelj, dok su muškarci brinuli o životinjama i bili gazde kuće. Žena je trebala skuhati za 7 do 8 ljudi, a muškarci nisu radili u kući – objašnjava Slava, dodajući kako su svi radili zajedno, susjedi i prijatelji, te pomagali jedni drugima. U to vrijeme, obitelji su bile čvrsto povezane, a zajednički rad je bio pravilo, a ne iznimka.

20240816_111433-Custom

Prabaka Maca Jakupec postala je, tada, udovica s 39 godina i preuzela sve odgovornosti koje su došle.

– Moj muž je bio moler, a kada smo radili zajedno, radili smo i muške i ženske poslove. Bio je i muž, i roditelj, i gazdarica, sve što je bilo potrebno – prisjeća se, naglašavajući koliko su zajednički rad i ljubav bili važni za funkcioniranje obitelji.

UNUCI SU SVE U ŽIVOTU

Današnje vrijeme je previše užurbano za obiteljsku povezanost. Iako ih je mnogo, kažu kako se teško okupljaju zbog brojnih obaveza i bolesti koje ih udaljavaju.

– Osim što se već deset godina krećem uz pomoć štaka, prošla sam kroz operaciju koljena, vađenje bubrega i nedavno otkriveni karcinom. I dok sam ranije mogla obići sve što želim biciklom, sada zbog bolesti to više nije moguće – govori nam prabaka, čiju borbu sada bolje razumije njezina kćer Vesna, koja je i sama baka. Kako kaže, unuci su sve u životu, za njih se boriš i živiš – to je stvarno neopisivo.

20240816_111724-Custom

– Roditelji moraju priskrbljivati svojoj djeci i nemaju toliko vremena kao što sada imamo za unuke. Bili smo prisiljeni raditi prije i poslije posla kako djeca ne bi osjetila da nešto nedostaje. U jednom trenutku radila sam sama jer je muž dobio otkaz, svi smo četvero morali raditi zajedno da bismo funkcionirali, a ja sam radila i tri smjene. Ali doživjeti i imati unuke – to se ne može mjeriti s nikakvim novcem – ističe Vesna Veličan.

S bakom Vesnom obitelj je ušla u „moderni svijet“ gdje su se obiteljski odnosi i obaveze počeli mijenjati.

BAKA MACA – JOKER ZOVI

– Današnje vrijeme je prebrzo, svatko ima svoje obaveze – kaže Vesna, naglašavajući kako su se obiteljska okupljanja smanjila zbog užurbanog načina života, što osjeti i njezina kćer Valentina, koja kao majka dvogodišnje Maše pokušava balansirati između svojih profesionalnih obaveza i obiteljskih potreba.

– Dok sam bila mlađa, bila sam bliska s bakom i prabakom. Često smo išle zajedno na biciklima – prisjeća se Valentina Tišljar. Sada, dok ima svoju obitelj, svjesna je da se odnosi s majkom i bakom promijenili, ali ističe važnost poštovanja i ljubavi koje i dalje dijele.
– Kad god je trebalo, uvijek sam mogla nazvati baku. Bila je moj joker zovi – govori Valentina o tome koliko su važni obiteljski odnosi i podrška.

20240816_111613-Custom

Iako su vremena promijenila način na koji obitelji funkcioniraju, ono što ostaje nepromijenjeno su temeljne vrijednosti.

– Najveća vrijednost koju su mi prenijele ove žene je poštovanje. Moja prabaka je uvijek govorila da im ne smijem ocrniti obraz, i te riječi su mi bile vodič. Uvijek sam vjerovala da, kada se nečega primiš, moraš to dovršiti do kraja, nema odustajanja – otkriva nam Valentina.

“RASTE” OBITELJSKA SNAGA JER STIŽE PRINOVA

Dok prabaka Maca, unatoč bolesti, i dalje pomaže u vinogradu, Valentina svjedoči o tome koliko se sve promijenilo.

– Prije su se ljudi okupljali, radili zajedno, pjevali. Danas svatko radi za sebe. Unatoč tome, ljepota obitelji ostaje u okupljanjima, najčešće za rođendane i velike obiteljske događaje. Lijepo je kad se okupimo, obuzme nas emocija – dodaje Valentina.

Unatoč svim izazovima, obitelj je opstala kao središte života. Ta ljubav uskoro će biti još veća jer je Valentina nedavno s veseljem najavila da je trudna i da nosi dječaka. Nada se da će njezina kćer Maša i budući braco odrasti uz iste vrijednosti koje su generacije prije njih prenosile – ljubav, poštovanje i zajedništvo.

(icv.hr, žđl, Foto: Ž. Đaković Leš)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content