Ključni događaj u obrani grada: Obilježena 33. obljetnica oslobađanja slatinske vojarne

Oslobođenje slatinske vojarne i graničnih karaula u Kapincima i Noskovcima ključni su događaji u obrani Slatine koja je trebala postati središte SAO Zapadna Slavonija. Osim što su branitelji došli do značajnih količina oružja, prestala je izravna opasnost od napada iz središta Slatine na grad i jedinu željezničku i cestovnu poveznicu s istočnom Slavonijom, a ujedno je pozitivno utjecalo na moral i smanjilo odlazak hrvatskog pučanstva iz grada. Ovaj objekt bio je jedan od prvih oslobođenih objekata na ovim prostorima.

Povodom 33. obljetnice oslobađanja slatinske vojarne, danas je položen vijenac i cvjetni aranžman te upaljeni lampioni uz spomen ploču na nekadašnjoj prijavnici slatinske vojarne, koju je 2018. godine postavila koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Slatine, gdje su se s nekoliko riječi nazočnima obratili zamjenik gradonačelnika koji obnaša dužnost gradonačelnika Slatine Ilija Nikolić i zamjenik virovitičko-podravskog župana Marijo Klement.

Počast svim poginulim, preminulim i nestalim hrvatskim braniteljima kod spomen ploče odali su zamjenik virovitičko-podravskog župana Marijo Klement, zamjenik gradonačelnika koji obnaša dužnost gradonačelnika Slatine Ilija Nikolić, zamjenik načelnika PU virovitičko-podravske Nenad Križić u pratnji načelnika PP Slatina Miroslava Babića, predsjednik Odbora za hrvatske branitelje VPŽ Mato Bubaš, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, učenici IOŠ Slatina s ravnateljem Mladenom Graovcem te predstavnici gradskih institucija.

Upaljeni lampiona položeni su i uz spomenik kod mjesta stradanja dvojice hrvatskih branitelja, Josipa Grahovca i Zorana Balića.

(www.icv.hr, adf, foto: D. Fišli)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content