Povjesničar Josip Lončar u Našicama održao predavanje povodom obilježavanja Dana pobjede nad tzv. JNA i Dana hrvatskih branitelja grada Našica

U Gradskoj knjižnici Našice jučer (četvrtak) je povodom obilježavanja Dana pobjede nad JNA u Našicama i Dana hrvatskih branitelja grada Našica Josip Lončar održao predavanje pod nazivom “Zauzimanje Kasarne JNA “Jovan Marinković Ivo” u Našicama i vojnog skladišta “Jezerac” u Našičkom Markovcu od 19. do 21. rujna 1991.”

Sve okupljene pozdravila je ravnateljica Marija Buha, istaknuvši kako se s ovim predavanjem Gradska knjižnica Našice pridružila programu obilježavanja Dana pobjede nad tzv. JNA i Dan hrvatskih branitelja grada Našica. Također ravnateljica je predstavila predavača Josipa Lončara koji je u svome predavanju podsjetio na događanja iz rujna 1991. godine. NAime, Dan pobjede nad tzv. JNA je iznimno važan za hrvatsku povijest i očuvanje na Domovinski rat.

– Zauzimanje vojarne i skladišta u Našicama bilo je ključno za obranu grada, ali i širu regiju. Ovakvi događaji simboliziraju hrabrosti i odlučnost naših branitelja te predstavljaju važan dio nacionalne povijesti. Naša dužnost je da mladima prenesemo sjećanja na te trenutke kako bi mogli razumjeti težinu borbe za slobodu u kojoj danas uživamo – izjavio je Josip Lončar.

Marija Buha, ravnateljica Gradske knjižnice Našice, izrazila je veliko zadovoljstvo što knjižnica sudjeluje u obilježavanju ovakvih važnih datuma za lokalnu zajednicu.

– Gradska knjižnica Našice i ove se godine pridružila obilježavanju Dana pobjede nad tzv. JNA i Dana hrvatskih branitelja grada Našica. Organizirali smo ovo poučno i zanimljivo predavanje povjesničara i knjižničara Josipa Lončara, a na ideju smo došli jer želimo biti dio ove važne manifestacije koja ima veliki značaj za našički kraj i grad Našice. Naša knjižnica posjeduje zbirku Domovinski rat s 304 publikacije te svake godine nastojimo proširiti taj fond, osobito onim publikacijama koje su povezane s Našicama. Ovim se predavanjem prisjećamo dana kada je vojarna oslobođena te odajemo počast našim braniteljima Branku Glavašu, Slavku Marodu i Antunu Sertiću. S velikim ponosom i zahvalnošću prisjećamo se njihovih žrtava, a s ovim važnim datumom također želimo potaknuti mlade da uče o povijesnim događajima. Knjižnica će i dalje nastaviti obilježavati ovaj dan kroz različite sadržaje, manifestacije i izložbe i u budućnosti – rekla je ravnateljica Marija Buha.

(www.icv.hr, foto: Siniša Kulišić)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content