Intervju sa županom Igorom Androvićem povodom Dana VPŽ: Dužnost nam je i obveza građanima biti na raspolaganju svih sedam dana u tjednu

Virovitičko-podravska županija slavi svoj dan, a tim povodom razgovarali smo sa županom Igorom Androvićem iza kojeg su brojni odrađeni projekti, projekti u tijeku, ali i svi budući koje pomno planira i stvara.

Igor Andrović nikada nije bio sprinter. On je maratonac, čovjek koji misli, radi i planira temeljito i na duge staze. Iza njega su brojni istrčani maratoni, kao i brojne odrađene dionice pred kojima bi mnogi pokleknuli. Govorimo o projektima koji se danas završavaju, koje je davno kreirao, potom planirao i stvarao, te sve vrijeme živio s njima.

Uvijek je na terenu, razgovara s ljudima. Nema gradilišta koje župan Andrović ne zna. Svaki projekt poznaje „u dušu“, svaki je obišao i po nekoliko puta, studiozno prateći kako napreduju radovi. Svoje slobodno vrijeme posvećuje obitelji ili niže kilometre na brojnim maratonima.

Od Špišić Bukovice do Virovitice raste brza cesta koja će Terezino Polje i Viroviticu povezati prvo s Bjelovarom, a potom i Zagrebom, pa će se iz Virovitice do metropole dolaziti za 60 minuta. Dugogodišnja je to čežnja stanovnika ove županija koja se od 2023. godine u mandatu Igora Androvića te potporu Vlade RH i premijera Andreja Plenkovića ispunjava.

Vodom iz rijeke Drave natapaju se plodna polja kroz sustave navodnjavanja koji se prostiru na oko tri tisuće hektara, a plan je da u idućih nekoliko godina bude 10 tisuća hektara pod natapanjem. Kada su nas građani birali, nisu nas birali da bismo sjedili u četiri zida. Naša je dužnost i obveza našim građanima biti na raspolaganju od ponedjeljka do ponedjeljka, sedam dana u tjednu, svaki dan u godini. Slušajući njihove potrebe, rješavajući izazove – rekao je župan Andrović. Među izazovima koji su uspješno riješeni su turistički projekti. Samo u njih uloženo je više od 70 milijuna eura, a poseban naglasak je na dva UNESCO zaštićena područja, Papuk i Dravu.

Koji su to ključni čimbenici koji su pridonijeli razvoju turizma na području VPŽ?

U proteklih desetak godina Virovitičko-podravska županija se pozicionirala kao županija koja je prepoznatljiva po revitalizaciji objekata kulturne baštine na svom području i njihovu stavljanju u funkciju turizma, po tome smo jedinstveni u Hrvatskoj. Prepoznati smo i po zelenom razvoju, očuvanoj kulturnoj i prirodnoj baštini, održivom i konkurentnom gospodarstvu te brizi o našim selima i ruralnim područjima na dobrobit sadašnjih i budućih generacija. Primjerice, slušajući naše turističke djelatnike krenuli smo s potporom kojom smo našim turističkim iznajmljivačima, da bi oni obogatili svoju ponudu, izdvojili bespovratnih gotovo 100 tisuća eura za projekte vrijedne skoro 270 tisuća eura. Sva naša ulaganja daju rezultate jer bilježimo, postotno, najveći porast broja noćenja i dolazaka u kontinentalnoj Hrvatskoj, a naši turistički potencijali koje smo obnovili, Dvorac Janković u Suhopolju i Kurija Janković u Kapeli Dvoru, ruše sve rekorde po posjećenosti i dolasku posjetitelja – ističe župan.

ULAGANJE U ŠKOLSTVO I OBRAZOVANJE, POMOĆ U PRIJEVOZU

Tako će Dvorac Janković u Suhopolju dobiti wellness i bazen, bit će to centar za odmor, ali i sportaše. Gradi se Dvorac Janković u Cabuni kao Centar za kulturu zdravlja. Samo što se nije „zakopala prva lopata“ velikog turističkog projekta „Vrata Papuka“ u Slatinskom Drenovcu, a nedaleko od Čađavice buši se geotermalni izvor koji će promijeniti sliku ovog dijela Hrvatske. Projekt je to vrijedan 140 milijuna eura. I sve te projekte, s kacigom na glavi, Igor Andrović obilazi i prati.

Virovitičko-podravska županija iznimno puno ulaže u školstvo i obrazovanje, za djecu, ali i starije. Nove škole i vrtići grade se od Pitomače do Orahovice. Što očekuje učenike i nastavnike u skoroj budućnosti?

Županija smo koja skrbi za mlade i obrazovane ljude, ali i za one treće životne dobi, one koji su nam ovu prekrasnu županiju ostavili u nasljeđe. Tako se u Voćinu gradi Centar za starije osobe. U posljednjih nekoliko godina na području naše županije izgrađeno je ili potpuno adaptirano 15-ak vrtića. U novu školsku godinu krećemo s obnovljenim i novoopremljenim školama koje sudjeluju u pilot-projektu cjelodnevne škole, u Suhopolju, Špišić Bukovici, Gornjem Bazju i Zdencima. Učenici Srednje škole Stjepana Sulimanca iz Pitomače dobit će još jedan prvoklasan sadržaj – na Karauli kod Banovog broda, u okviru Regionalnog centra kompetentnosti Panonika. Prijavili smo gradnju nove zgrade Gimnazije sa sportskom dvoranom u Virovitici. Tu je i nova zgrada područne osnovne škole u Pitomači sa sportskom dvoranom. Nova osnovna škola sa sportskom dvoranom planira se i u Orahovici, kao i nove sportske dvorane u Suhopolju, Novoj Bukovici i kod OŠ Josipa Kozarca u Slatini. Upravo ti projekti imaju značaj za razvoj i prosperitet svake naše općine, svakog manjeg mjesta. Oni su demografski projekti i imaju veliki značaj i poticaj roditeljima da šire svoju obitelj i ostaju u ruralnim krajevima.

Sukladno tome na području VPŽ grade se dječji vrtići u Špišić Bukovici, Starom Gracu i Mikleušu, a u Orahovici će od ovog rujna djeca pohađati novo zdanje. Obnovljena škola čeka učenike u Okrugljači i s njom će priča u Špišić Bukovici završiti jer su u ovoj općini sve škole ili nove ili temeljito obnovljene. A zahvaljujući Županiji, gradovima i općinama, besplatni radni materijali stižu na klupe svih osnovnoškolaca.

Jedan od projekata na koji ste posebno ponosni je javni linijski prijevoz, po čemu ste među prve četiri županije u Hrvatskoj. Koliko je to pridonijelo razvoju županije?

Želja nam je da naša županija bude sigurna županija, županija ugodna za život s jakim gospodarstvom i društvom temeljenom na znanju. Odličan primjer toga je javni linijski prijevoz u Virovitičko-podravskoj županiji. Zahvaljujući sinergiji Vlade RH, resornog ministarstva, Županije, općina i gradova, cijena karata je 90 posto manja nego što je bila prije. Javni linijski prijevoz je danas dostupan svima i koristi ga sve veći broj naših stanovnika. Gledajući isto razdoblju prošle godine (siječanj – lipanj) povećanje prodaje jednosmjernih karata je u odnosu na isto razdoblje ove godine povećano za čak 91,27 posto. I to je dokaz kako smo s ovim projektom bili na pravom putu kada smo ga osmišljavali.

OBNOVLJENO RODILIŠTE, NOVI DOMOVI, AMBULANTE

Za Dan Virovitičko-podravske županije otvorit će se obnovljeno rodilište Opće bolnice Virovitica. Ova županija jedna je od samo dvije u Hrvatskoj koje su u 2023. godini imale više rođene djece nego godinu dana ranije.

U što se sve do sada uložilo i što je još u planu po pitanju zdravstvenog sustava?

Uz otvorenje novoobnovljenog rodilišta, tu je i energetska obnova Opće bolnice Virovitica. Za Zavod za hitnu medicinu, Zavod za javno zdravstvo „Sveti Rok“ i Dom zdravlja VPŽ, unazad nekoliko godina nabavili smo 42 vozila u vrijednosti oko 800 tisuća eura. U planu je izgradnja i nove ambulante Doma zdravlja u Pitomači, za što se uskoro kreće s izradom projektne dokumentacije.

Isto tako, imamo građevinsku dozvolu za novu ambulantu Doma zdravlja u općini Lukač, u Gornjem Bazju. Tako da ćemo u narednom razdoblju vlastitim sredstvima i sredstvima Europske unije izgraditi nove domove zdravlja. Značajna sredstva ulažemo i u liječnike. Od 2018. godine Virovitičko-podravska županija je za dvije mjere, kroz subvenciju kamata na stambene kredite te plaćanje subvencije najamnina liječnicima, magistara farmacije i inženjera biokemije – magistara medicinske biokemije zdravstvenih ustanova čiji je osnivač Virovitičko-podravska županija, izdvojila gotovo 400 tisuća eura.

BROJ OBRTNIKA „PO GLAVI STANOVNIKA“ MEĐU NAJVEĆIMA U HRVATSKOJ

Broj poduzetnika raste, a gledajući statistiku „po glavi stanovnika“, broj obrtnika je u Virovitičko-podravskoj županiji najveći u Hrvatskoj. Županija izdvaja određena sredstva za obrtnike. Koja su to sredstva i na koji način se pomaže obrtnicima i poduzetnicima, ali i poljoprivrednicima?

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku područje Virovitičko-podravske županije u odnosu na isto razdoblje prošle godine bilježi jedno od najvećih povećanja neto plaća u Hrvatskoj. Recimo, u odnosu na isto razdoblje prošle godine (siječanj – ožujak) plaće su na području županije porasle za 16,4 posto. Možda su tome pridonijela i značajna sredstva koja smo izdvojili našim poduzetnicima, obrtnicima i poljoprivrednicima. Za sufinanciranje kreditne linije za mlade, žene i početnike godišnje izdvajamo oko 500 tisuća eura.

Istodobno sufinanciramo i smještaj poduzetnika početnika u našim poduzetničkim inkubatorima u Virovitici, Slatini, Orahovici i Pitomači. Stvaramo pozitivno poduzetničko okruženje pa smo našim poljoprivrednicima i poduzetnicima ove godine dodijelili 285 tisuća eura bespovratne županijske potpore, najviše do sada, ali cilj nam je dogodine izdvojiti još i više.

(www.icv.hr, ib, foto: K. Toplak)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content