Guščarice vratile tradiciju: Nakon 30 godina u Grabrovnici se na ispaši opet mogu vidjeti guske

Grabrovnica je oduvijek bila poznata kao mjesto rođenja jednog od najznačajnijih pjesnika Petra Preradovića, ali i kao poljoprivredni kraj. No, ovo selo pokraj Pitomače značajno je bilo i po velikoj bari zvanoj Berek, ali i po guskama koje je držalo svako kućanstvo. 

Vodeći se tradicijom i običajima svojega kraja, Udruga žena Guščarice ovog je proljeća u Grabrovnicu vratila jato gusaka.

-S proljeća nam je u Grabrovnicu stiglo jato žutih gusaka, no to ne bi bilo ništa neobično da u posljednjih trideset godina guske nisu bile viđene na ispaši usred sela – objašnjava nam predsjednica Udruge Lidija Dmitrus.

-Nije bilo kućanstva koje nije imalo svoje jato gusaka, ovdje je to bilo normalno. Imali smo gdje voditi guske na ispašu, a i blizu nam je bila i voda, odnosno berek. Nekada nismo mogli kupiti jastuke i blazine, pa su se većinom radili od guščjeg perja jer je ono bilo najmekanije – nadodaje Marija Špoljarić.

IMG 9ccf9b1f35b73b0cc201f4f54b7a9441 V1

Berek oko kojeg su se nastanili Grabrovčani nekada je bilo mjesto „okupljanja“ gdje su obitelji na ispašu vodili svoje guske i prali odjeću. Bilo je to i glavno mjesto za igru tijekom zimskih mjeseci.

-Kad su zime bile baš jake, cijela bara se smrzla, bio je jako debeo led. Mi djeca smo se tamo igrali, klizali, sanjkali na ledu… Danas toga na žalost više nema, bara je isušena, ali je na tome danas napravljeno nogometno igralište, igralište za djecu i slično – govori nam Ivka Orovac, sretna što je ista površina i dalje u funkciji igre i zabave. 

Berek Grabrovnica Custom
Nekadašnji berek

Misao vodilja ove Udruge je mladima predočiti kako upornost i strpljenje uz puno rada i zalaganja pridonose dobrobiti obitelji i sredini u kojoj žive i to na način kako su to radili naši stari.

-Danas rijetko kad možemo čuti da je netko pripremio jelo od guske, a nekada je uz piliće guska bila glavno jelo. Želimo na ovaj način vratiti običaje uzgoja, ali i tradicionalnih jela – ističe nam Lidija.

P1270295 Custom

Guske danas u Grabrovnici uveseljavaju i mlade i stare, a osim na Guščarice, na njih pazi i kuja Daša.

(www.icv.hr, ib, foto: I. Barčan, ustupljene fotografije)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content