Građani Orahovice učili prve korake spašavanja života povodom Svjetskog dana prve pomoći

Gradsko društvo Crvenog križa Orahovica danas (petak) je u središtu Orahovice prikazom pružanja prve pomoći obilježio Svjetski dan Prve pomoć.

-Uvijek nam je cilj vježbu prikaza pružanja prve pomoći prikazati na otvorenom, u središtu grada, kako bi ju što više naših sugrađana vidjelo, a naravno i nešto naučilo – kaže stručni suradnik GDCK Orahovica Željko Kiš.

Šest volonterki, učenice Srednje škole ”Stjepan Ivšić” Orahovica, prikazale su građanima pružanje prve pomoći u nekoliko segmenata: masažu srca, umjetno disanje, postavljanje u pravilan položaj na bok, zatim mobilizaciju dijelova tijela uslijed raznih povreda.

-Internacionalna federacija društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca Svjetski dan prve pomoći obilježava svake godine 14. rujna i on je pokretačka snaga osnaživanja pojedinca i zajednice u vještinama spašavanja života. Ovaj dan naglašava potrebu pristupačnog, znanstvenog i inovativnog obrazovanja iz prve pomoći za sve. U Hrvatskoj u jednom danu 24 osobe umru od iznenadnog srčanog zastoja, a procjenjuje se da od sto osoba koje dožive iznenadni srčani zastoj, preživi njih tek 5 do 10. Jedini postupak koji u takvoj situaciji može spasiti život jest pozivanje hitne medicinske pomoći i započinjanje postupka oživljavanja. Znanje prve pomoći ključno je i kod mnogih drugih situacija poput prometnih nesreća, gušenja ili krvarenja, ali je u Hrvatskoj, nažalost, slabo – rekla je građanima volonterka Nika Smiljanić.

Kako se ove godine uz Svjetski dan prve pomoći u istom periodu obilježava Tjedan borbe protiv tuberkuloze, volonterka Nika, građanima je ponešto rekla i o toj temi.

-Tuberkuloza je zarazna bolest koja se prenosi kapljičnim putem kao prehlada pa udisanjem prelazi s oboljele na zdravu osobu te većinom zahvaća pluća, premda može zahvatiti i neke druge organe kao što su limfni čvorovi, kosti, bubrezi ili mozak. Od tuberkuloze može oboljeti svatko, no češće se javlja u odrasloj dobi kao bolest nekih skupina ljudi. Siromaštvo, pothranjenost i loši higijenski uvjeti života pridonose razvoju tuberkuloze. Prijenosu zaraze tuberkulozom pogoduje bliski kontakt s oboljelom osobom – poručila je Nika.

Tako su se i sami građani okušali u pružanju prve pomoći, a prednjačili su članovi Udruge Jaglac koji su bili iznimno aktivni i željni učenja.

(www.icv.hr, vg)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content