DVD Pitomača razvija vatrogastvo već 130 godina: Unaprjeđuju Društvo i sredinu svojim znanjem i sposobnostima

Kada je 1893. godine razorni požar pogodio Pitomaču, vatrena stihija uništila je dugogodišnji ljudski trud. Uvidjevši kako je za obranu od požara nužna organiziranost, nekolicina stanovnika Pitomače nakon tog događaja osnovala je Vatrogasno društvo Pitomača. Već 1906. godine nabavili su ručnu vatrogasnu štrcaljku te su tada bili najopremljenije društvo u tadašnjem kotaru Đurđevac. U to doba u DVD-u Pitomača buja i društveni život, okupljaju i staro i mlado, a uvijek su spremni za spašavanje ljudskih života i imovine.

Za svoju dugu povijest, 130 godina postojanja, ali i za razvoj vatrogastva, DVD Pitomača dobitnik je javnog priznanja Virovitičko-podravske županije za ovu godinu.
– Zadovoljstvo nam je primiti ovako veliko priznanje od Virovitičko-podravske županije jer je to dokaz da je netko prepoznao naš trud i rad u našoj općini Pitomača, ali i šire. Mi smo danas odgovorna generacija vatrogasaca, mi smo ti od kojih se očekuje da poboljšaju sve uvjete rada u vatrogastvu u Republici Hrvatskoj i da stojimo našim građanima na raspolaganju 24 sata na dan, odnosno svih 365 dana u godini.

Vatrogasci su dobrovoljni članovi koji se odriču svojih poslova u korist općine, županije i Republike Hrvatske. DVD Pitomača je tijekom povijesti, svojih 130 godina djelovanja i rada, puno toga prošao, kroz DVD je prošlo mnoštvo članova raznih zanimanja koji su sami unaprjeđivali rad ovog društva svojim znanjem i sposobnosti – rekao je Marko Đakić, predsjednik DVD-a Pitomača.

U uređenom vatrogasnom središtu u Pitomači danas imaju 93 člana, od čega su 23 operativna vatrogasca. Godišnje bilježe više od 30 intervencija i važan su čimbenik sigurnosti i društvenog života općine Pitomača, brinući i skrbeći za stanovnike ovog područja kada je to najpotrebnije.

(www.icv.hr, I. B., Ž. Đ. L., foto: K. Toplak)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content