Doznajte tko su najbolji rukometni pojedinci i kolektivi Virovitičko-podravske županije

Rukometni savez Virovitičko-podravske županije i ove je godine proglasio najbolje u rukometu u prošloj sezoni, sve u sklopu obilježavanja Dana Virovitičko-podravske županije, a izbor najboljih napravilo je stručno povjerenstvo u sastavu Franjo Meter, Darko Međimorec i Željko Poljak.

Uz domaćine i brojne rukometaše i rukometne djelatnike, na svečanoj dodjeli bili su virovitičko-podravski župan Igor Andrović, tajnica Sportske zajednice VPŽ Dora Međimorec, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo VPŽ “Sveti Rok” Miroslav Venus, predsjednik Sportske zajednice grada Virovitice Josip Škrablin, legendarna rukometašica Ladislava Horak – Jergović te članovi povjerenstva za izbor najboljih Darko Međimorec i Željko Poljak.

Na početku je sve pozdravio virovitičko-podravski župan Igor Andrović.

– Iskreno čestitam svim dobitnicima priznanja na postignutim rezultatima, kao i povodom 75 godina rukometa u Virovitici i 70 godina rukometa u Slatini. Današnji događaj nije samo prilika za proslavu sportskih uspjeha, već i priznanje za kontinuirani trud, rad i disciplinu svih rukometaša, trenera i sportskih djelatnika. Vaša predanost je primjer svim budućim generacijama- rekao je župan Igor Andrović. 

Istaknuo je Andrović ovom prilikom i ulaganja Virovitičko-podravske županije u sportsku infrastrukturu kojom je omogućeno kvalitetnije bavljenje sportom i bolji razvoj mladih sportaša, a spomenuo je i projekt koji Županija provodi s Ministarstvom turizma i sporta i Sportskom zajednicom Virovitičko-podravske županije.

– U sklopu projekta financiramo plaće trenera svih rukometnih klubova u županiji što je također jedan pozitivan poticaj, a s ponosom mogu reći da ćemo tu potporu nastaviti i u nadolazećoj godini. Naš je cilj osigurati što bolje uvjete rada kako bi rukomet, kao jedan od prepoznatljivih brendova naše županije, i dalje rastao i napredovao- dodao je.

UNA VELIĆ – najbolja mlada rukometašica VPŽ

Za najbolju mladu rukometašicu na prostorima Virovitičko-podravske županije u sezoni 2023./2024. izabrana je Una Velić koja je prije nešto više od mjesec dana proslavila petnaesti rođendan, a deseta je godišnjica kako je neraskidivo vezana uz rukometni parket. Prva trenerica bila joj je Zdenka Premužić, a potom Andrijana Mikulić i Maja Grdić, dok je pod dirigentskom palicom Darka Grdića s nepunih trinaest godina zaigrala po prvi puta i za seniorsku ekipu. Danas pored prve seniorske ekipe uspješno brani klupske boje u još dvije mlađe selekcije, pa je proljetos u Poreču bila jedna od stožernih klupskih igračica na završnici prvenstva Hrvatske za uzrast U-15. Više puta bila je proglašavana za igračicu utakmice, dok u svojoj kolekciji ima već dosta različitih sportskih trofeja, kojima će pridodati i ovaj današnji. 

– Zavoljela sam rukomet još u mlađim danima. Budući da ga je trenirao brat pokušala sam i ja i moram reći kako sam se u ovom sportu našla i planiram i dalje napredovati. Ovo priznanje znači mi puno, govori mi da sam sve bolja i bolja i nadam se jednog dana zaigrati u nekom od najvećih hrvatskih klubova, a možda i negdje vani- govori Velić. 

LEON MATIJEVIĆ – najbolji mladi rukometaš VPŽ

Najbolji mladi rukometaš VPŽ u posljednjoj sezoni Leon Matijević zakoračio je po prvi puta na rukometni parket još kao učenik prvog razreda osnovne škole. Pod vodstvom trenera Saše Brabeca, Marka Crljenića, Mateja Smiljanca i Hrvoja Žuneca prošao je uspješno sve klupske selekcije. Prije pet godina na otvorenom prvenstvu Europe u Švedskoj branio je boje Slavonije koja je i osvojila pobjednički naslov. Prije dvije godine u debiju za seniorsku postavu doživio je teški prijelom ruke, no ipak, nakon dužeg oporavka, vratio se je u ekipu još jači pa je postao standardni član seniorske postave koja je proljetos osvojila naslov prvaka u 2. HRL Sjever. 

RK VIRO VIROVITICA – najbolja rukometna škola VPŽ

Prije nepune četiri godine, dolaskom nove uprave, RK Viro Virovitica odlučuje postaviti rad rukometne škole kao temelj koji će dugoročno omogućiti nesmetano funkcioniranje seniorske ekipe, oslanjajući se uglavnom na vlastiti igrački kadar. Već prve sezone plasmanom dvije mlade selekcije na završnicu državnog prvenstva ostvareni su prvi plodovi rada. Iduće godine otišlo se i korak dalje, jer su čak tri selekcije izborile pravo nastupa na Državnoj završnici, od kojih su se dvije, U-11 i U-15, vratile iz Poreča s brončanim medaljama. I u sezoni 2023./2024. dvije selekcije bez poteškoća stižu ponovno do Državne završnice gdje U-11 osvaja deveto, a ona nešto starija selekcija, U-13- deseto mjesto. Ovi kontinuirani uspjesi nisu slučajnost, već rezultat ozbiljnog rada mladih trenerskih snaga: Zlarina Rončevića, Mateja Smiljanca, Ivana Vrbančića, Saše Brabeca, Dubravka Benka, Slavena Brdara i Anronia Kufnera, a sada pod nadzorom klupskog voditelja Škole rukometa Hrvoja Žuneca. 

DANIJEL PETKOVIĆ – najbolji rukometni djelatnik VPŽ

Za najboljeg rukometnog djelatnika u VPŽ izabran je jedan od vrsnih pitomačkih nogometaša kojega su prije 23 godine kćerke zarazile rukometnim virusom. Od početka je bio član Izvršnog odbora, a već u petom mandatu obavlja funkciju klupskog tajnika. Nesebičnim radom značajno je doprinio ostvarenju klupskih ciljeva i rezultata. Kao bivši sportaš svojim je iskustvom i pristupom sjajno gradio kvalitetan odnos između igračica, stručnog stožera i uprave, a tako su rukometašice Pitomače prije sedam godina bile u prvoligaškom društvu. Nažalost, već nakon prve sezone, veće rukometne sredine privukle su u svoje redove one najbolje, zbog čega se odustalo od nastupa u najkvalitetnijem rangu, pa se ponovno moralo krenuti od početka. Striko Petko, kako ga od milja zovu rukometašice svih dobnih uzrasta, ponovno je okupio ekipu s kojom se ubrzo vratio u drugoligaške rukometne vode. To je nažalost često krajnji domet, odnosno realnost za ovako male rukometne sredine. Nagradu je u Danijelovo ime danas preuzela Mia Zagrajski. 

STJEPAN PERŠIĆ – najbolji rukometni sudac VPŽ

I najbolji rukometni sudac s prostora VPŽ u sezoni 2023./2024. prvi doticaj s ovim lijepim i dinamičnim sportom imao je vrlo rano, kada je kao šestogodišnjak došao na prve treninge RK Viro Virovitice. Sve do odlaska na studij prošao je sve klupske selekcije, a dolaskom u Zagreb odlučio se okušati i kao rukometni sudac. Prije devet godina krenuo je u paru s Matejom Knapićem iz Slatine od najnižeg rukometnog ranga– međužupanijske lige. Bilo je to izazovno razdoblje, ali su ubrzo obojica dobili povjerenje da vode i puno zahtjevnije utakmice treće, ali i druge lige. Posljednjih sezona, nakon odlaska Mateja Knapića, ovaj perspektivni virovitički sudac u paru s Vedranom Beloševićem iz Vrbovačke Dubrave ubrzo stiže i na hrvatske prvoligaške rukometne parkete, gdje su uspješno i bez ikakvih sudačkih repova odradili svoje prve sezone. Za suđenje je kao i za igru potrebna zahtjevna fizička pripremljenost i sposobnost, a kao i na svakom sportskom putu ima lijepih, ali ponekad i ružnih trenutaka i pritisaka. Bez obzira na sve, isplatio se sav napor i brojna odricanja.

ZLARIN RONČEVIĆ – najbolji rukometni trener VPŽ

Najbolji rukometni trener VPŽ u sezoni 2023./2024. također iza sebe ima dugu i uspješnu rukometnu karijeru, a nije niti čudno jer stiže iz sportske obitelji. Od šestog razreda osnovne škole pa do 38 godine života branio je boje samo jednoga kluba– Viro Virovitice. Prvi nastup za seniorsku ekipu bilježi vrlo rano, još kao petnaestogodišnjak, a od tada čak 23 sezone bio je neuhvatljivo i ubojito “krilo smrti” čiji su brzi odlasci u kontre i golovi s krila često bili i presudni za konačni rezultat i uspjeh kluba. Uz svakodnevni posao, ovaj diplomirani inženjer elektrotehnike i nakon igračke karijere ostaje neraskidivo vezan uz klub kao trener, a danas i kao klupski predsjednik. Kao trener krenuo je s najmlađim rukometnim poletarcima s mini rukometom, a posljednjih sezona postiže sjajne rezultate sa selekcijama U-11 i U-13. Tri godine uzastopno s mlađom virovitičkom rukometnom selekcijom nema gotovo prave konkurencije na prvenstvu Regije Istok, pa redovito nadarene virovitičke mališane vodi i na Državnu završnicu gdje je prije dvije sezone ekipa osvojila treće mjesto i broncu. Rezultat je to stručnog i metodičkog pristupa, a spreman je u svakom trenutku podijeliti savjet drugima te ih istovremeno i primiti od svojih kolega. 

NINA FERIĆ – najbolja rukometašica VPŽ

Za najbolju rukometašicu VPŽ u posljednjoj sezoni izabrana je jedna od najtalentiranijih igračica poniklih u podravskoj glazbenoj metropoli Pitomači. Još kao učenica osnovne škole iskazala je svoje rukometne vragolije i čarolije koje je kao srednjoškolka tijekom četiri godine potvrdila i u mlađim uzrastima kao igračica zagrebačke Lokomotive. U Pitomaču se vratila u povijesnoj prvoligaškoj sezoni 2017. godine i od tada je stožerna igračica kluba. Brza, okretna, pokretač svakog napada i prvi bedem svake obrane. Posljednja sezona počela je prilično turbulentno, povredom oka, ali nije odustala. Bila je nositelj igre, najbolja igračica, prvi klupski strijelac, među prvih deset u ligi, bez obzira što je iz zdravstvenih razloga izostala s nekoliko utakmica. Bila je najbolja sportašica Pitomače, uz sve, obrazovanje je stavila ispred rukometa, pa je pri završetku studija na zagrebačkom Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu. Najbolja rukometašica je i u sezoni 2023./2024. branila boje RK Pitomača, a od ove jeseni pokušat će s rukometašicama ŽRK 1234 Virovitice vratiti klub u najelitniji hrvatski ženski rang. 

SLAVEN BRDAR – najbolji rukometaš VPŽ

Najbolji rukometaš VPŽ u sezoni 2023./2024. je igrač koji je uz rukometne terene neraskidivo vezan već punih 27 godina. Počeo je kao sedmogodišnjak, a nakon što je prošao sve mlađe selekcije Viro Virovitice, već sa 16 godina stigao je i do seniorske postave. U trećoj sezoni postao je i prvi strijelac 2. HRL Sjever, nakon čega stiže poziv u hrvatsku juniorsku reprezentaciju te odlazak u Varaždin gdje brani boje premijerligaša Varteks di Caprio. Ljeto 2009. pamtit će čitavog života, jer je bio član hrvatske juniorske reprezentacije koja je u Tunisu na Svjetskom rukometnom prvenstvu uzela najsjajniju– zlatnu medalju. Bio je i član U-20 hrvatske reprezentacije koja je u Bratislavi na Europskom prvenstvu zauzela 11. mjesto. U međuvremenu branio je još klupske boje Bjelovara, sisačke Siscie, vratio se potom u barokni grad Varaždin, a 2012. kreće preko granice – prvo u Italiju, a potom puno desetljeća nastavlja internacionalnu rukometnu karijeru u Francuskoj. Prošle sezone vratio se u matični klub koji se, zahvaljujući dobrim dijelom njegovim iskustvom, igrom i golovima, ponovno vratio u prvoligaško društvo. Svojim odnosom prema treninzima i igri uzor je, ali i podrška ostalim suigračima, posebice onima mlađima. 

– Svi iz moje obitelji povezani su uz sport, najviše uz rukomet, tako da sam i ja krenuo tim stopama. Bilo je puno uspjeha na koje sam ponosan poput osvajanja Svjetskog prvenstva za juniore s reprezentacijom Hrvatske i osvajanja naslova prvaka u drugoj ligi sa Viro Viroviticom, no s obzirom na karijeru koja je poprilično duga i sadržajna nabrojati sve neke lijepe stvari oduzelo bi previše vremena. Današnje priznanje poticaj je za dalje, poticaj je za rad s mlađim uzrastima i tko zna, možda se netko od tih mladih igrača ugleda upravo na mene što bi me učinilo ponosnim. Također i sin mi je u rukometu. Iako ima svega osam godina ovaj sport trenira već pet godina i nadam se da će i on krenuti mojim stopama- istaknuo je Brdar. 

RK VIRO VIROVITICA – najbolji rukometni kolektiv VPŽ

Najbolji rukometni kolektiv u sezoni 2023./2024. s prostora Virovitičko-podravske županije je klub koji je nakon nekoliko sezona provedenih u grčevitoj borbi za opstanak u Prvoj HRL Sjever na završetku proljeća 2023. ispao iz prvoligaškog društva, ali ne zadugo, jer je u posljednjoj sezoni ostvaren ekspresni povratak u prvoligaško društvo. Nizom pobjeda u 2. HRL Istok, uz tek dva gostujuća poraza, uspijevaju stići do prvog mjesta ispred jedinog konkurenta– rukometaša Županje. Upravo u međusobnom sudaru, zahvaljujući boljem omjeru, stižu sasvim zasluženo do laskave titule. To je uspjelo uglavnom mladim domaćim dečkima kojima se priključilo i nekoliko, također domaćih, starijih i iskusnijih igrača oporavljenih od povreda, te povratnikom, rukometnim internacionalcem Slavenom Brdarom. Time je ostvaren postavljeni cilj, pa će rukometaši u predstojećoj sezoni biti jedini virovitički sportski prvoligaški kolektiv. Nagradu je u ime RK Viro Virovitice preuzeo trener seniorske momčadi Ivan Vrbančić.

MARIJANA STRIJA – priznanje za doprinos razvoju rukometa u VPŽ

Posljednje deseto ovogodišnje priznanje i to za doprinos razvoju rukometa u Virovitičko-podravskoj županiji dodjeljuje se jednoj od istinskih legendi virovitičkog rukometa. Zanimljivo je da je u rukometne “vode”, gledajući iz današnje perspektive, zagazila prilično kasno- s 13 godina, kao učenica 6. razreda osnovne škole. Nastavnik tjelesnog odgoja i jedan od ponajboljih virovitičkih trenera u bogatoj rukometnoj povijesti Eduard Šolc prepoznao je njezin potencijal, pa je ubrzo postala članica RK Drvodjelac čije su mlade uzdanice 1970. godine postale pionirske prvakinje Jugoslavije. S petnaest godina odigrala je i prve seniorske utakmice u ondašnjoj izuzetno jakoj Prvoj ligi. Nakon srednje škole odlazi u Zagreb na studij na Fakultet za fizičku kulturu, a istodobno postaje standardna članica prve postave Lokomotive čije je boje branila puno desetljeće. Riječ je o jednom od vodećih hrvatskih klubova koji je 1982. igrao i u finalu kupa EHF-a, potom tri godine odlazi u Italiju gdje nastavlja uspješnu rukometnu karijeru, da bi povratkom u Viroviticu nakon četiri godine odmora od rukometa, s 38 godina na leđima ponovno odjenula dres svog matičnog kluba koji je u međuvremenu promijenio ime u TVIN Trgocentar. U svega četiri godine klub je iz Međužupanijske lige stigao, nakon 25 ljeta, ponovno u najviši rang. Nakon dvije prvoligaške sezone, ona se u 44 godini života oprašta od rukometnog parketa, međutim, ova profesorica tjelesne i zdravstvene kulture koja je 25 godina radila s djecom u virovitičkom COOR-u nije rukometu rekla zbog, već je jedno vrijeme bila klupska trenerica i predsjednica, kao i predsjednica županijskog rukometnog saveza. Danas svoje bogato rukometno znanje prenosi na djecu okupljenu oko rukometne akademije u Špišić Bukovici. Od dosadašnjih brojnih primljenih trofeja i priznanja izdvojimo srebrnu plaketu “Grb grada Virovitice”, kao i vrijedne nagrade Školskog sportskog saveza Hrvatske i VPŽ.

– Zahvaljujem se svima koji su prepoznali naš trud, rad i odricanje kroz našu karijeru i hvala im na današnjim priznanjima. Važno je reći da smo uz sva odricanja, bezbroj treninga, krv i znoj, na kraju najviše- uživali. Uživali smo nekada, uživamo danas i uživat ćemo još dugo. Svako rukometno putovanje, svaki trening i svaka utakmica obogatila nas je kao ljude. Sport je jedna prekrasna priča i stoga je moja poruka svima da ostanu u sportu što duže, uživaju u svakoj pobjedi, izvuku pouku u svakom porazu, jer sve je to ono što će nas oblikovati i što će nam život učiniti kvalitetnijim- zaključila je Strija koja je uputila zahvalu i ime svih nagrađenih.

Priznanja najboljima zajednički su uručili virovitičko-podravski župan Igor Andrović, predsjednik Sportske zajednice grada Virovitice Josip Škrablin i predsjednik Rukometnog saveza Virovitičko-podravske županije Antun Blažević.

(www.icv.hr, mš, mra)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content