Danas je petak 13.: Znate li zašto se smatra nesretnim danom?

Kada je riječ o lošoj sreći, malo je praznovjerja koje je toliko rašireno u zapadnoj kulturi kao što je ono o petku 13. Poput susreta s crnom mačkom i razbijanja ogledala, pojam dana koji može donijeti nesreću duboko je ukorijenjen – čak i ako mnogi ne mogu sasvim objasniti zašto. Postoji čak i naziv za opisivanje iracionalnog straha od datuma: paraskevidekatriafobija – specijalizirani oblik triskaidekafobije, straha od broja 13.

Iako se petak 13. može činiti kao rijedak fenomen, naš gregorijanski kalendar znači da je malo vjerojatnije da će 13. u mjesecu pasti na petak nego bilo koji drugi dan u tjednu. To, međutim, nije univerzalno praznovjerje: u Grčkoj i zemljama španjolskog govornog područja utorak 13. se smatra danom loše sreće, dok se u Italiji petak 17. dočekuje sa strahom. Međutim, ovaj mjesec u kalendaru je jedan: petak, 13. rujan.

Poput mnogih praznovjerja koja su se razvila tijekom vremena i u različitim kulturama, teško je odrediti točno podrijetlo petka 13. Međutim, ono što znamo jest da su se i petak i broj 13 u određenim kulturama kroz povijest smatrali nesretnima.

U svojoj knjizi ‘Extraordinary Origins of Everyday Things’, Charles Panati prati koncept ukletosti do nordijske mitologije, kada je Loki, bog nestašluka, upao na banketu u Valhali, čime je broj prisutnih bogova porastao na 13. Prevaren od strane Lokija, slijepi bog Hodr bio je natjeran da strijelom ustrijeli svog brata Baldera, boga svjetla, radosti i dobrote, ubivši ga istog trenutka.

Iz Skandinavije, objašnjava Panati, praznovjerje se potom proširilo na jug diljem Europe, postavši dobro utemeljeno duž Mediterana do početka kršćanske ere. Tu je uznemirujuća moć brojeva zacementirana kroz priču o Posljednjoj večeri, kojoj su prisustvovali Isus Krist i njegovi učenici na Veliki četvrtak. Trinaesti i najzloglasniji gost koji je stigao, Juda Iskariotski, bio je učenik koji je izdao Isusa, što je dovelo do njegovog raspeća na Veliki petak.

U biblijskoj tradiciji, koncept nesretnog petka seže čak i dalje od raspeća: za petak se kaže da je dan kada su Adam i Eva pojeli zabranjeno voće s Drveta spoznaje; dan kad je Kajin ubio svog brata Abela; dan kad je srušen Solomonov hram; i dan kada je Noina arka isplovila u Velikom potopu.

Međutim, tek je u 19. stoljeću petak 13. postao sinonim za nesreću: kao što Steve Roud objašnjava u ‘The Penguin Guide to the Superstitions of Britain and Ireland’, kombinacija petka i broja 13 viktorijanska je izmišljotina. Godine 1907. objavljivanje popularnog romana Thomasa W. Lawsona ‘Petak, trinaest’ zaokupilo je maštu svojom pričom o beskrupuloznom brokeru koji je iskoristio praznovjerja oko datuma kako bi namjerno srušio burzu.

U 1980-e, a maskirani ubojica po imenu Jason Voorhees u franšizi filmova ‘Petak 13.’ osigurao je slavu. Zatim je došao roman Dana Browna iz 2003. ‘Da Vincijev kod’, koji je pomogao popularizirati netočnu tvrdnju da je praznovjerje nastalo uhićenjem stotina članova Vitezova templara u petak, 13. listopada 1307. godine.

S obzirom na gomilu priča opterećenim propašću, oprostit će vam se ako pomislite da je petak 13. doista zlokoban. Međutim, ako kopamo dublje, također ćemo pronaći dokaze da su se i petak i broj 13 dugo smatrali vjesnicima sreće.

U poganska vremena, na primjer, vjerovalo se da petak ima jedinstvenu povezanost s božanskom ženstvenošću. Prvi trag zapravo se može pronaći u nazivu radnog dana petak, koji je izveden iz staroengleskog i znači ‘dan Frigga’. I kraljica Asgarda i moćna božica neba u nordijskoj mitologiji, Frigg (poznata i kao Frigga) povezivana je s ljubavlju, brakom i majčinstvom.

Frigg je štitila domove i obitelji, održavala društveni red i mogla je isplesti sudbinu. Također je posjedovala umijeće proricanja, te je mogla podariti ili oduzeti plodnost. S druge strane, Freyja, božica ljubavi, plodnosti i rata s kojom se Frigg često povezivala, bila je obdarena moći izvođenja magije, predviđanja budućnosti i određivanja tko će umrijeti u bitkama, a govorilo se i da vozi kočiju koju su vukle dvije crne mačke. Ove su se božice obožavale diljem Europe i zbog tih asocijacija petak se smatrao sretnim danom za vjenčanje nordijskih i teutonskih naroda.

U međuvremenu, pretkršćanske kulture i kulture obožavanja božica dugo su smatrale broj 13 znakovitim brojem zbog njegove veze s brojem lunarnih i menstrualnih ciklusa koji se javljaju u kalendarskoj godini. Plodnost je bila cijenjena u poganska vremena, a umjetnička djela često su povezivala menstruaciju, plodnost i mjesečeve mijene.

Uzmimo Veneru iz Laussela, otprilike 25 000 godina staru rezbariju u vapnencu koja prikazuje raskošnu žensku figuru koja jednom rukom grli svoj trudni trbuh, a drugom drži rog u obliku polumjeseca s 13 ureza. Mnogi znanstvenici vjeruju da je figurica možda predstavljala božicu plodnosti u ritualu ili ceremoniji, dok se 13 rezova obično čita kao referenca na lunarni ili menstrualni ciklus, koji oboje simboliziraju žensku moć.

Međutim, kako je kršćanstvo dobivalo zamah u srednjem vijeku, poganstvo je bilo u suprotnosti s novom patrijarhalnom vjerom. Ne samo da su se njezini vođe usprotivili štovanju više bogova i božica, nego je slavljenje petka, broja 13, i božica koje su prizivale ljubav, seks, plodnost, magiju i užitak smatrano nesvetim. Međutim, ta su božanstva bila toliko poštovana da je natjerati ljude da ih se odreknu postalo pravi izazov. No, kršćanske vlasti ustrajale su u svojoj kampanji, prozvavši i božanstva i žene koje su im se klanjale vješticama.

‘Kada su nordijska i germanska plemena prešla na kršćanstvo, Frigga je posramljena protjerana na vrh planine i označena kao vještica’, piše Panati, ‘Vjerovalo se da je zlobna božica svakog petka sazivala sastanak s jedanaest drugih vještica, plus vragom – okupljanje od trinaest – i smišljala loše preokrete sudbine za sljedeći tjedan’.

(www.icv.hr, vecernji.hr)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content