Čačinački mališani ponovno su u svom domu – vrtiću: Osmijeh ne silazi s lica djece, roditelja i djelatnika

Dječji vrtić “Lipa” Čađavica, Područni odjel Čačinci, ponovno svijetli u najljepšem sjaju. Nakon puno suza i tuge koje je vrtić u Čačincima prošao, danas je ponovno sve na mjestu, još ljepše, još ugodnije i s još više osmijeha.

Osamdeset mališana bez liste čekanja raspoređeno je u četiri odgojne skupine, sve je uređeno, iznutra i izvana, dječje igralište, parkiralište i okoliš. Sreći doista nema kraja…

-Nakon godinu i četiri mjeseca ponovno smo u svom domu i svima nam je lakše, teško je sreću svih nas, a posebno djece i opisati. Sretni su svi jer smo sad ipak u svom prostoru i imamo svoju slobodu – započela je ravnateljica Dječjeg vrtića “Lipa” Ana Krmpotić.

Naglasila je kako su sva djeca upisana čiji su se roditelji javili na Javni poziv u svibnju.

-Svi koji su predali zahtjev su i upisani, dakle u ovoj pedagoškoj godini 80 djece trenutno imamo u vrtiću u četiri odgojno-obrazovne skupine što je najveći broj djece do sada u čačinačkom vrtiću. Imamo osam odgajateljica i našu logopedinju koja je ovdje dva dana u tjednu i koja radi terapijske vježbe s djecom i olakšava roditeljima jer ne moraju na ove vježbe odlaziti u Osijek, Viroviticu ili neki drugi grad – kaže ravnateljica Krmpotić.

Ističe kako je ove godine novost u vrtiću sportski program za mališane.

-Već od sljedećeg tjedna u vrtiću u Čačincima krećemo sa sportskim programom za djecu srednje i starije vrtićke skupine. Program će u rujnu biti besplatan za djecu dok se napravi selekcija tko želi i ima afiniteta pohađati ovaj program, a onda od listopada program će ići dva puta tjedno od 14:30 sati na dalje – zaključila je Krmpotić.

Roditelji su jako sretni i zahvalni svima što su njihova djeca ponovno u prekrasnom, velikom prostoru.

-Nama roditeljima je bilo jako teško kada se sve ono dogodilo. Pomagali smo koliko smo mogli, plakali smo svi zajedno i jedva čekali povratak. Sada nam je svima lakše, opet je sve na svom mjestu, a moram iskreno reći da sam najviše sretna što naša djeca ništa od ovoga nisu osjetila. Općina je napravila sve da oni to ne osjete, mi smo ‘dramili’, a oni uvijek s osmijehom i to je najvažnije – rekla je majka djeteta polaznika čačinačkog vrtića Žana Samardžić.

Općina Čačinci uložila je ogroman trud u rekonstrukciju stradalog vrtića koji danas izgleda kao da se ništa nije niti dogodilo.

-Kako smo i najavili, nakon godinu i nešto vratili smo djecu u njihov dom, puno je truda, rada i znoja uloženo, a kada vidim sve ovo danas, srce mi je prepuno. Koristim ovu priliku zahvaliti se Vladi Republike Hrvatske i premijeru Andreju Plenkoviću te našoj Virovitičko-podravskoj županiji i županu Igoru Androviću koji su prepoznali naš problem i od prvog dana stali uz nas te učinili sve, dali financijska sredstva ne samo za obnovu vrtića nego i sportskog centra Rupa – kaže načelnik Alen Jurenac.

Jurenac ističe i ogromno zadovoljstvo rekordnim brojem upisane djece, a isto tako naglašava kako je i Općina u odnosu na prije, znatno povećala ulaganja u vrtić.

-Niti jedno dijete nije odbijeno, svi su upisani i kod nas nema liste čekanja i to je politika kojom ćemo se uvijek voditi u budućnosti jer jedna od demografskih mjera koje su ključne za opstanak u ovom ruralnom području je osigurati mjesta za djecu u vrtiću. Držim da smo kao Općina ispunili sva očekivanja naših mještana, a činjenica koja potkrjepljuje koliko nam je stalo do vrtića i naše djece je da smo mi kao Općina prije tri godine za vrtić koji je tada bio u sklopu škole, na godišnjoj razini izdvajali oko 53 tisuće eura, a danas osim što imamo duplo više djece u vrtiću, za rad istog smo predvidjeli izdvajanja u iznosu od 230 tisuća eura što je kvaliteta kakvu zasigurno imaju i djeca u većim gradovima naše zemlje – kaže Jurenac.

Paralelno s obnovom vrtića završeni su i nužni radovi oko vrtića, a posebno oni na proširenju propusta ispod željezničke pruge čime se utjecalo da, do onako velikih poplava, nikada više ne dođe.

-Moram reći da smo čekali da ti radovi na propustu budu gotovi i da onda sigurno pustimo djecu ponovno u novi/stari vrtić i sada je to sve na svom mjestu. Hrvatske željeznice su odradile svoje i evo vjerujem da se ovakve poplave nikada više neće dogoditi na ovom mjestu. Danas je dječji osmijeh vladar ovog prostora i neka tako ostane, a mi smo tu da pomognemo što god bude trebalo i taj osmijeh bude vječni čuvar svih nas – zaključio je Jurenac.

(www.icv.hr, vg, foto: V. Grgurić)

 

PROMO

Povezane vijesti

Skip to content